Rundveehouderij

Nieuws 7 reactieslaatste update:15 mrt 2013

Prestatietoeslag FrieslandCampina €1,42

Amersfoort - De leden-melkveehouders van FrieslandCampina ontvangen voor de geleverde boerderijmelk over 2012 een prestatietoeslag van 1,42 euro per 100 kilo melk excl. BTW. Dit is 29,1 procent hoger dan de prestatietoeslag over 2011 (1,10 euro per 100 kilo melk). De uitgifte van ledenobligaties over 2012 bedraagt 84 miljoen euro. Per 100 kilo melk is dat 0,95 euro (2011: 0,73 euro).

De garantieprijs over 2012 bedraagt 33,87 euro en is daarmee 8,3 procent lager dan de garantieprijs van 2011 (36,94 euro). De daling is volgens FrieslandCampina het gevolg van lagere melkprijzen van de referentiebedrijven met name door lagere opbrengstprijzen voor boter en melkpoeder.

De melkprijs 2012 bedraagt 36,24 euro excl. BTW per 100 kilo melk bij 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit; een afname van 6,5 procent ten opzichte van 2011 (38,77 euro).

Met ingang van 2012 ontvangen leden-melkveehouders die hun melkkoeien ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei laten grazen per 100 kilo melk een weidegangpremie van €0,50. Over alle FrieslandCampina melk is gemiddeld €0,32 per 100 kilo melk uitgekeerd. Daarnaast werd er gemiddeld €0,12 per 100 kilo melk aan andere toeslagen uitgekeerd. Inclusief toeslagen werd in totaal 36,68 euro (2011: 38,92 euro) per 100 kilo melk aan de leden-melkveehouders uitgekeerd.

In 2012 bedraagt de biologische melkprijs 45,42 euro per 100 kilo melk bij 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit. Inclusief de weidemelkpremie bedraagt de biologische melkprijs plus toeslagen in totaal 45,92 euro per 100 kilo melk.

Laatste reacties

 • agratax2

  Lees net in www.nu.nl >De nettowinst ging met meer dan kwart (26,9 procent) omhoog tot 274 miljoen euro, maakte FrieslandCampina donderdag bekend<. Dit geeft iedere Nederlander het gevoel dat de veehouders kapitalen ontvangen aan winst uitkering. Lees ik in Boerderij dat het als altijd over enkele procenten meer per liter. Deze maken de extra productie kosten nauwelijks goed. Hier past naar mijn idee een goed communicatie richting burger / consument, die het gevoel heeft dat boeren het hele jaar door klagen en mekkeren en aan het eind van de rit geruisloos de winst binnen halen, m.a.w. het door de burger te veel betaalde melkgeld. Begrip kweken bij de burger begint bij goed communiceren en daarna pas gratis melk en kaas uitdelen op open dagen.

 • Achterland

  Het probleem ==> nog steeds de huidige melkprijssystematiek. DEZE MOET ECHT ANDERS !!!! Betalen wat er in de markt door FC wordt verdient, dan pas kun je spreken over een eerlijke melkprijs en over een COOPERATIE. Niet dat geneuzel met een garantieprijs (op basis van melkprijzen in Duits./Den./Belgie etc.) met iedere keer maar weer inschattingen en correcties !!! Ook het bestuur van de cooperatie zal wel weer RIJKELIJK beloont worden door deze toename van de winst. Kappen met deze systematiek !!!

 • jan1966

  Mooie prestatie(toeslag)

 • joannes

  Ze geluk gehad met de wisselkoers van de Euro in 2012. Die lag in Juni 2011 20 cent hoger voor de Euro tov de US dollar. EN natuurlijk ook zo´n verschil of nog meer tov de New Zealand en Australische dollars. Op die manier geld verdienen is ook geld maar of het een verdienste van het management is, vraag ik me af?

 • Stammie

  We hebben als FC boeren inderdaad geluk gehad met de wisselkoersen maar grootste gedeelte van de verbeterde winst ligt toch echt aan de gekozen strategie 10,5% volumegroei babyvoeding, 9,5% volumegroei zuiveldranken buiten Europa en 4,4% volumegroei merkkazen. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst, nu dit jaar met zijn allen nog wel even zien dat we de garantieprijs aangepast krijgen zodat we een groter deel van de koek meekrijgen.

 • wmeulemanjr1

  In 2012 is de operationele kasstroom bij FrieslandCampina gestegen van 508 miljoen euro naar 842 miljoen euro. Best wel handig die garantieprijs. Mooi goedkoop geld lenen van de melkleverende boeren.

 • Mozes

  wmeulemansjr1, ook u slaat de plank ver mis. Dat de kasstroom verbetert is komt doordat men bij de afnemers snellere betaling heeft bedongen. Zoals bekent betalen supermarkten in de regel pas na 3 maanden. FC heeft bedongen dat hun leveringen veel eerder betaald worden. Hierdoor kon FC de investeringen uit eigen liquide middelen betalen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.