Rundveehouderij

Nieuws 1659 x bekeken 3 reacties

Opnieuw aflatoxine in Nederlandse melk

Utrecht - In de tankmelk van twee verschillende Nederlandse melkveehouders heeft de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een te hoog gehalte aflatoxine aangetoond. De levering van boerderijmelk van de betrokken bedrijven aan de melkverwerkende industrie is direct stopgezet.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is onmiddellijk met onderzoek gestart naar de bron van de besmetting. Dit om verdere verspreiding van de vervuiling van deze boerderijmelk te voorkomen.

Beide bedrijven hebben diervoeder ontvangen van dezelfde leverancier. De leverancier is op de hoogte gesteld, omdat diervoeder zeer waarschijnlijk de bron is van de contaminatie. De runderen op de twee melkbedrijven krijgen ander diervoeder.

Naar aanleiding van de mogelijke import van veevoedergrondstoffen die besmet zijn met aflatoxine had de NZO de controle op aflatoxine in melk geïntensiveerd. De NZO garandeert dat alle producten die op de markt komen aan de wettelijke eisen voldoen. Zes weken geleden werd er ook bij twee verschillende Nederlandse melkveehouders een te hoog gehalte aflatoxine in de melk aangetoond.

Laatste reacties

 • abtje

  Ah, nu kunnen ze wel snel ingrijpen zoals het hoort.

 • alco1

  Toen hebben ze ook wel snel ingegrepen. Alleen is het de vraag of ze het moesten melden bij VWA e.d. en of dit wel of niet gedaan is.

 • politiek

  Diervoeder is dus de waarschijnlijke oorzaak. Ook al 6 weken geleden is er een te hooggehalte aan AFLATOXINE gemeten in de melk. Het kankerverwekkend gifstof vooral naar leverkanker toe als de lever langere tijden AFLATOXINE te verwerken krijgen ook in lage gehaltes.
  Onduidelijk is of die melklevering per direct is stopgezet 6 weken geleden al.
  Onduidelijk welke maatregelen er genomen zijn 6 weken geleden al door de NVWA na melding van de NZO mag ik aannemen.. ?
  Onduidelijk welke maatregelen er genomen zijn 6 weken geleden al door TRUSTFEED, want aannemelijk is dat die besmetting via het voer komt .
  Als de strategie is zo lang mogelijk wachten met de verplichte melding van deze gifstof naar de NVWA of gewoon alles in de doofpot zien te houden dan wordt er behoorlijk gespot met de humane gezondheid i.v.m de voedselveiligheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.