Rundveehouderij

Nieuws 2780 x bekeken

Ook kalveren gevoelig voor pensverzuring

Brookville (Ohio) – Subklinische pensverzuring is een ziekte die typisch is voor volwassen melkkoeien. Jim Quigley van Provimi Noord Amerika heeft echter uit twee recente studies aangetoond dat subklinische pensverzuring ook bij kalveren kan voorkomen.

Het ontstaan van subklinische pensverzuring bij kalveren is complex, maar wordt vooral toegeschreven aan voeren van te weinig of te korte vezeldelen, te veel snel verteerbare koolhydraten of te weinig buffercapaciteit.

Kalveren met subklinische pensverzuring verteren ruwe celstof minder goed, vertonen onregelmatige voeropname en groeien als gevolg hiervan minder goed.

Voeren van onbeperkt vers water draagt bij in beperken van de problemen, omdat dit de kleine vezeldelen uit de pens spoelt. Verder moet de koolhydraatopname worden beperkt. Uit veiligheidsoverwegingen voegt Provimi al 1 procent buffer toe aan de kalverbrok.

Of registreer je om te kunnen reageren.