Rundveehouderij

Nieuws 3447 x bekeken 3 reacties

Nu ook BVD type 2 in Nederland

Doetinchem - Op twee Gelderse vleeskalverbedrijven is BVD type 2 aangetoond. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft nog een aantal bedrijven in onderzoek waar deze week de uitslag bekend van wordt. De kans is groot dat het ook hier om BVD-type 2 gaat.

Op het eerste bedrijf met de ernstige symptomen als hoge koorts, ernstige diarree en huidbloedingen ging in de eerste weken ruim 30 procent van de kalveren dood aan de ziekte. Ook het tweede bedrijf kampt met hoge uitvalcijfers. Van het eerste bedrijf met ruim 1.500 plaatsen is bekend dat de kalveren uit Duitsland afkomstig zijn. Eind februari meldden Duitse dierenartsen in het grensgebied met Limburg een uitbraak van BVD type 2. In Duitsland breidt het virus zich verder uit. Er zijn meerdere besmette bedrijven in het kreis Borken, net over de grens bij Winterswijk (Gld.) en in de Noordelijke deelstaat Nedersaksen.

BVD type 2 is een agressievere vorm van BVD dan het in Nederland veel voorkomende type 1. Het type 2 virus stuurt volgens dierenarts Erik van der Velde van DAP Thewi de bloedstolling in de war waardoor kalveren sterven aan inwendige bloedingen. ‘De kalveren zijn echt strontziek en reageren op geen enkele behandeling. De enige remedie is het virus in de stal uit te laten woekeren en niet gaan dokteren met een ziek kalf. Als de darmen flink zijn aangetast is er eigenlijk geen andere oplossing dan euthanaseren. Hoe rot dat misschien ook mag klinken’, stelt hij.

Voor alle kalverhouders en andere rundveehouders adviseert Van der Velde het in acht nemen van strikte hygiënemaatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Veehouders moeten alleen het hoognodige bezoek op het bedrijf toelaten en die personen moeten alleen bedrijfseigen kleding gebruiken. Zowel bij aankomst als vertrek moeten de handen gewassen worden omdat het virus zich gemakkelijk via contact verspreidt.

BVD is geen aangifteplichtige ziekte maar de GD en Van der Velde adviseren veehouders verdenking van BVD direct aan de dierenarts te melden.

Laatste reacties

 • abtje

  Misschien valse hoop, maar ben toch enorm blij dat we sinds 2010 enten tegen BVD. Zal er in ieder geval niet slechter van worden.

 • raika

  Wij hebben het vorig jaar gehad 10 procent dood, sindsdien enten we!!
  Maar dit is type 2 wat moet je hier aan doen??.

 • Hosper

  Hier in Canada is BVD type 2 er al redelijk lang. Wij vaccineren met Triangle 9 + BVD type 2. Dit wil zeggen dat bijde typen entstoffen er in zitten. Ik weet niet als deze al op de Nederlandse markt is, daar moet U, uw veearts voor vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.