Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

NVWA start traceringsonderzoek besmette mais

Utrecht - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een traceringsonderzoek gestart naar met aflatoxine besmette mais die via Rotterdam naar Duitse veevoerproducenten is vervoerd. Dat laat een woordvoerder weten. Nog niet duidelijk is of de, met het schimmelgif besmette, mais ook bij Nederlandse voerbedrijven terecht is gekomen.

De NVWA reageert op Duitse berichtgeving. In een voor de mengvoerindustrie bestemde partij mais uit Servië is in het Duitse Nedersaksen een grenswaardeoverschrijdende hoeveelheid aflatoxine B1 vastgesteld. De verwerkte mais is op 3.560 boerderijen in Nedersaksen en 14 bedrijven in Noordrijn-Westfalen terecht gekomen.

De Duitse autoriteiten laten weten dat een deel van het met de mais samengestelde mengvoer ook op boerenbedrijven in Nederland terecht is gekomen.

De vergiftigde partij mais omvatte 45.000 ton, waarvan 10.000 ton is gebruikt door 13 mengvoerfabrieken in Nedersaksen voor mengvoer voor zowel runderen, varkens als pluimvee. De rest van de partij kon op tijd uit de roulatie worden gehaald. De mais bleek 0,204 mg per kilo te bevatten. De grenswaarde is slechts 0,02 mg/kg. De besmetting is volgens bronnen in Nedersaksen aan het licht gekomen via de melkcontrole bij een leverancier van zuivelbedrijf Ammerland.

Melkveebedrijven waar het belaste voer afgelopen week is ingezet mogen de melk met ingang van vandaag niet leveren in afwachting van de resultaten van nader onderzoek naar het aflatoxinegehalte. Pas als de uitslag negatief is kunnen de leveranties weer worden hervat, aldus het ministerie in Hannover.

Laatste reacties

  • agratax2

    De autoriteiten waren te vroeg, de mais was nog niet gemengd met aflatoxine vrije mais, zodat de grenswaarde niet bereikt zou worden bij testen. Nu het voer gebruikt is waarvan vermoedelijk niet duidelijk is of de grens waarde overschreden is, mag er geen drup melk, vlees of ei worden geleverd. Zeer hypocriet want als na verwerken en mengen met 'schone'producten de waarde onder de grens blijft, had er geen haan naar gekraaid.

  • koestal

    he he ,ze controleren de mosterd na de maaltijd,ze waren zeker op wintersport

Of registreer je om te kunnen reageren.