Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

NMV wil maatregelen tegen BVD-2

Ingen – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is teleurgesteld over het feit dat de overheid geen maatregelen wil nemen tegen het Bovine Virus Diarree-virus (type 2) dat voor problemen zorgt op kalverbedrijven.

De vakbond had eerder staatssecretaris Dijksma opgeroepen om per direct de import van kalveren uit de regio met de besmettingen stil te leggen en zo snel mogelijk een inventarisatie te maken van de situatie in Duitsland en Nederland.

Het ministerie heeft laten weten dat het  juridisch niet mogelijk is om een importverbod af te kondigen. De sector moet het probleem zelf oplossen. De reactie verrast NMV-voorzitter Dirk-Jan Schoonman niet. "Maar hoe moet er worden ingegrepen als de sector niet over de juiste middelen beschikt?" Schoonman is teleurgesteld in de opstelling van de kalversector. "Ik ging ervan uit dat de Van Drie Group haar verantwoordelijkheid zou nemen."  Van Drie heeft ervoor gekozen om alleen te kanaliseren, dus om de kalveren uit besmette gebieden in quarantaine te houden. Deze maatregel vindt de NMV niet voldoende. De import uit besmettingsregio's BVD-2 moet volgens Schoonman onmiddellijk worden gestaakt. Hij is zeer verontrust over de recente uitbraak van de agressieve  rundveeziekte in Noordrijn-Westfalen in Duitsland, en de uitbreiding van de besmettingen op Nederlandse kalverbedrijven.

Vanwege de grote besmettelijkheid en de vele manieren waarop het virus verspreid kan worden, is het gevaar te groot dat achter de feiten aan gelopen zal worden en de besmettingen in snel tempo zouden kunnen uitbreiden. De NMV vindt dat de risico's voor diergezondheid en financiële schade voor melkveehouders zodanig groot zijn, dat de belangen van de kalverhandel niet mogen prevaleren. Ook de risico's voor de kalverhouders zelf zijn volgens Schoonman te groot.

Laatste reacties

 • abtje

  En als dat BVD2 hier uitbreekt door dit gesleep, dan is het zeker weer bedrijfsrisico voor de boeren.
  Ook weer goed geregeld dat dit weer eens in de mazen van de wet past.
  Er wordt in Den Haag gekeken naar boertje pesten en niet naar boertje beschermen.

 • MEESTER

  Waarom kalveren uit buitenland halen, hier zijn toch ook kalveren.

 • dejong-vandersar

  Bij van Drie draait het alleen om geld, de risico's van ziekte-insleep geven ze niks, wat met runder-tbc ook al is gebleken. De NMV komt tenminste op voor de belangen van de melkveehouderij, iets wat de LTO niet kan, doordat ze teveel belangen moet behartigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.