Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

'Melkprijs Noorderland gelijk aan FrieslandCampina'

Heerenveen - Leverancierscoöperatie NoorderlandMelk mikt voor haar leden op een melkprijs die ruwweg gelijk is aan die van FrieslandCampina. Puur vanuit melkopbrengsten bezien is NoorderlandMelk voor tevreden leden van FrieslandCampina misschien geen alternatief. Voor boeren die hechten aan kortere lijnen, een kleinere club en persoonlijker contact is het wel een alternatief. Dit zei voorzitter Ad van Velde van NoorderlandMelk op een bijeenkomst van de Dutch Dairymen Board (DDB) in Heerenveen.

De coöperatie werft momenteel nieuwe leden via een serie 'huiskamerbijeenkomsten'. Onder meer via deze weg wil ze de melkproductie opvoeren van 120 miljoen tot 130 miljoen kilo nu naar maximaal 230 miljoen kilo in de komende jaren. De melk is nodig om te kunnen voorzien in de behoefte van partner A-ware, die een kaasfabriek bouwt in Heerenveen.

NoorderlandMelk belooft de leden geen melkprijs die is gebaseerd op die van DOC Kaas, maar een prijs op basis van de garantieprijs van FrieslandCampina. De inzet is dat de totale melkprijs bij NoorderlandMelk gelijkwaardig wordt aan die van FrieslandCampina. In de voorbije jaren is dat niet steeds gelukt. Toen was er echter ook nog geen samenwerking met A-ware.

Bij A-ware heeft NoorderlandMelk een bijzondere positie als de partner die alle melk aanlevert die moet voldoen aan bepaalde duurzaamheidskenmerken, zoals weidegang, extra antibioticareductie en dergelijke. Voor die zaken worden ook extra toeslagen betaald.

Boeren die in willen stappen bij NoorderlandMelk moeten ook een inleg betalen. Van Velde wilde niet zeggen hoeveel die inleg is. Er moet worden betaald naar te leveren hoeveelheid melk.

Laatste reacties

  • daan1908

    En toen werd hij wakker .

  • koestal

    er is veel melk nodig bij al die fabrieken,dus melkveehouders melken !

Of registreer je om te kunnen reageren.