Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Limagrain mikt op verteerbaarheid grasrassen

Lelystad - Limagrain steekt in op meer gebruik van tetraploïde Engels raaigrasrassen. De zaadfirma stelt dat tetra’s beter verteerbaar zijn, waardoor de kwaliteit van het gras als voedermiddel toeneemt.

Dat betekent een hogere voederproductie per hectare en dat is nodig om in de toekomst het naar verwachting groter aantal koeien op niveau te kunnen blijven voeren. Niet alleen de totaal productie per hectare is hoger, maar ook wordt er door de hogere celwandverteerbaarheid beter voorzien in de behoefte van de individuele koe. Limagrain noemt dat LG Animal Nutrition.

Limagrain introduceert een nieuwe lijn van 7 LG Animal Nutrition-mengsels in LG-verpakking. In zes van deze mengsels spelen tetraploïde Engels raaigrasrassen de hoofdrol. Om te bewijzen dat met nieuwe mengsels met tetra’s meer melk geproduceerd kan worden start op Schothorst Feed Research onderzoek. Schothorst gaat de productie op basis van graskuilen uit nieuwe mengsels meten en dat vergelijken met productie op basis van graskuilen gemaakt uit een acht jaar oud grasland, met traditioneel grasbestand. Eind 2013 of begin 2014 worden de resultaten verwacht.

Naast onderbouwing van de visie met onderzoek wil Limagrain in Plantum, de overkoepelende organisatie voor de zaaizaad- en pootgoedbranche, ervoor strijden dat de verteerbaarheid van grasrassen als eigenschap in de Rassenlijst wordt opgenomen. Op deze wijze zouden veehouders hun grasrassen niet alleen op landbouwkundige eigenschappen kunnen kiezen, maar ook op basis van kwalitatieve eigenschappen.

Laatste reacties

  • frankverhoeven

    het is maar wat je als kwaliteit definieert! Hoe beter het gras verteerbaar, hoe beroerder voor de diergezondheid?

  • Flyinghollander

    Frankverhoeven, eerst kom je met een standpunt waar je al in de volgende zin twijfels bij zet.
    Graskuil is hard werken voor een koe om te verteren, neem maar een pluk en probeer en door midden te breken en doe dit eens bij een Alfalfa kuil.

Of registreer je om te kunnen reageren.