Rundveehouderij

Nieuws 2076 x bekeken 15 reactieslaatste update:22 mrt 2013

Koeien een jaar ouder is duurzaam doel CRV

Arnhem - CRV stelt ‘lifetime efficiency’ van koeien centraal in haar duurzaamheidsvisie. Het staat voor borgen van gezondheid, welzijn en productiviteit tijdens het productieproces van melk of rundvlees en tegelijkertijd het reduceren van schadelijke uitstoot.

Hoewel deze zaken vaak tegenover elkaar gesteld worden, zijn ze volgens CRV ook best in harmonie te brengen. Zo noemt CRV-directeur Ate Lindeboom als doelstelling dat de onderneming in 2020 stieren wil leveren die ervoor zorgen dat veehouders een veestapel kunnen fokken waarin de koeien een jaar ouder worden. Dat is goed voor de koe, maar door efficiëntere productie ook voor de economie en het milieu. Dat moet volgens CRV in combinatie kunnen met verbeteren van de voerefficiëntie met 10 procent en ook verlagen van de CO2 uitstoot per kilogram melk met 10 procent.

Om hogere 'lifetime efficiency' te bereiken heeft CRV verschillende doelstellingen geformuleerd. Zo moet de levensproductie met 30 procent omhoog. Dit komt boven op de nu al ingezette koers op levensproductieverhoging. Verder is het streven om de voerbenutting van melkkoeien 10 procent te verhogen. Ook de uier- en been- en klauwgezondheid moeten 10 procent hoger zijn.

Laatste reacties

 • Miriamnu

  Beter helemaal geen koe eten of meld drinken. Dat is het beste voor het milieu, de dieren en geloof het of niet, ook voor de mensen.
  Win-Win situatie!

 • Miriamnu

  Geen melk drinken. Sorry, ben een beetje moe van hard werken.

 • JAPICRO

  Boeren zijn ook mensen!

 • Mozes

  Als je melk drinkt wordt je niet moe.

 • hilderink

  Echt wel.

 • jamiemf

  ach jij ben zeker geen boer miramnu

 • abtje

  Veganisten werken toch niet?
  Hebben ze geen energie voor. En hard werken helemaal niet.

 • peterhoogendoorn

  Ik dacht dat CRV al jaren fokt op duurzamer koeien. Het komt alleen nog steeds niet uit de verf. Zelfs met die supersnelle genomics gaat het nog 7 jaar duren ??!!
  Als ze nu eens zouden beginnen om stieren te selecteren uit oude en probleemloze koeien, dan heb je grote kans dat het gaat lukken. Maar dat gaan ze waarschijnlijk niet doen, want ja die hebben een te lage fokwaarde. Oude koeien hebben vaak een lage of zelfs negatieve levensduur ?!! Dus daar gaan ze geen stieren uit fokken, want cijfers zijn veel belangrijker en betrouwbaarder dan de praktijk !! Ongelooflijk kortzichtig. CRV ga gewoon je boerenverstand gebruiken, een hoop van die ingenieurs eruit, dan ga je vanzelf weer winst draaien.

 • Eendagheeft26uur

  Als de gemiddelde veehouder, kritisch is op het koe-comfort kunnen we met z'n allen binnen no-time 1/2jaar verdienen! We hadden eerst geen boxbedekking, enkel wat zaagsel, nu met diepstrooisel gemaakt en zien duidelijk minder uitval vanwege benen/klauwen en uiergezondheid! Kostenpost boxstrooisel is duidelijk hoger geworden, maar uitval duidelijk lager evenals toename productie. Conclusie: Kan zeker uit!

 • Eendagheeft26uur

  CRV zet al jaren in op duurzaamheid, maar heeft tot op heden geen enkel effect gehad! Misschien komt het ook door fokbeleid van CRV. Zo snel mogelijke generatie-interval. Als ze beginnen met selectie van stiertje waarvan moederlijnen min. 40.000kg melk hebben gegeven, is de eerste stap gemaakt. In plaats van stiertjes van vaarzen met nog geen afgesloten lijst!

 • abtje

  Ga je nu niet een beetje kort door de bocht? Ben zelf geen CRV stier gebruiker, mar lijkt me stug dat ze geen enkele duurzame stier hebben. Je moet niet altijd alleen maar naar de top drie kijken. Kijk een seen stuk lager.
  Een hele hoop top drie fokkers houden geen koe over, dan is drie wegkruising opeens de oplossing.
  Not ,gebruik je verstand en gevoel en pak een sandere stieren. Zelfs CRV zal ze heus wel hebben.

 • Sparta

  De melkkoeien van 2013 zijn heel andere dieren dan die van 1985, veel veehouders kunnen deze niet managen en zoeken hun heil in kruisingen die weer de (melk)koeien van 1985 gaan geven en zo een probleem over zich afroepen richting 2015 dat de productie achteruit gaat.
  De stieren die CRV inzet kunnen met een goed management vanaf 2015 wel zorgen voor een goede productie en levensduur.
  Als we met z'n allen maar melk en vlees blijven consumeren dan kunnen we hier nog lang van genieten en dan heeft het milieu hier weinig van te lijden.

 • el

  In1985 waren er ook al 100000 liter (mrij) koeien, wat is er eigelijk veranderd in vergelijking met de huidige koeien;minder vruchbaar misschien?Daarom kruisen wij onze holstein koeien met andere melkrassen.

 • lepercheron 46

  De oorzaak is inteeld, bij de stieren van CRV is dat zo`n 12 procent, vandaar ook al die problemen, lange tussenkalftijd, been problemen. niet drachtig willen worden. Vleckvieh en Montbelliarde hebben dat niet. Beter wat minder melk en geen problemen als veel ellende en vroeg opruimen.

 • abtje

  Koeien met een hoge produktie hebben een enorme hoeveelheid bloed doorstroming.Nu blijkt dat hoe hoger de doorstroming des te sneller het tocht hormoon door de lever word afgebroken. Gevolg, hoe hoger de produktie , hoe korter de tocht en hoe onduidelijker de signalen. Dier is niet minder vruchtbaar, wij zien het gewoon minder goed.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.