Rundveehouderij

Nieuws 2616 x bekeken 1 reactie

Kamer vraagt opheldering over BVD

Den Haag – De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) om opheldering gevraagd over de situatie rondom besmettingen met Bovine Virus Diarree (BVD) op kalverbedrijven.

Het verzoek om informatie van CDA-Kamerlid Jaco Geurts wordt gesteund door VVD, PVV, Christenunie en SGP. Op ongeveer tien kalverbedrijven in Nederland is een agressieve vorm van BVD type 2 vastgesteld. Het virus veroorzaakt sterfte onder dieren. Voor BVD type 2 geldt geen meldingsplicht of beperkingen van bedrijfsvoering. Getroffen veehouders vinden de situatie opmerkelijk, omdat het virus heel besmettelijk is. Veehouder Wim Methorst heeft in twee weken tijd vijfhonderd van de 2.400 kalveren op zijn bedrijf verloren.

Eén reactie

  • info48

    De staatssecretaris gaf al eerder aan dat de sector zelf de aanpak IBR en BVD moet organiseren, het lijkt dat Kees Romijn (LTO) en Hans Huijberts (ZLTO) eindelijk stappen willen zetten, nu Toon van Hoof (LTO) nog een andere pet opzetten en dan komt er hopelijk beweging/vooruitgang.
    Met een progamma kan de overheid eisen stellen aan de import t.a.v. b.v. BVD
    en in dit geval hadden we de besmetting niet binnen gekregen, zie het nu maar in de hand te houden en weer kwijt te raken.
    Het is m.i. echt één voor twaalf.

Of registreer je om te kunnen reageren.