Rundveehouderij

Nieuws

Introductie kalvervitaliteit door GES uitgesteld

Apeldoorn – Het GES (Genetische Evaluatie Stieren) die de fokwaardeschatting voor rundvee in Nederland uitvoert stelt de introductie van de fokwaarde kalvervitaliteit uit tot in elk geval de indexdraai van augustus.

De fokwaarde zou in de komende indexdraai van april worden gepubliceerd. Doel van de fokwaarde is de overlevingskans van koekalveren voor vervanging tijdens het eerste jaar van opfok aan te geven.

Reden om de publicatie van de fokwaarde uit te stellen is dat er nog veel discussie is onder leden van het GES. Veel leden verwachtten dat de kalvervitaliteit van buitenlandse rassen als Brown Swiss, Jersey, Montbéliarde, Fleckvieh en Zweeds roodbont gelijk of beter zou zijn dan die van Holstein. Het tegendeel blijkt volgens de rekenmeesters waar.

Ook is er discussie over de presentatie van de fokwaarde. Die was voorgesteld als een relatieve fokwaarde, met een gemiddelde van 100 en een spreiding van 4 punten. De erfelijkheidsgraad van kalvervitaliteit is slechts een procent. Een relatieve fokwaarde van 108 van een stier betekent dat de overlevingskans van de nakomeling in de opfokperiode van 3 dagen tot afkalven 2 procent hoger is, ofwel bij 100 opfokkalveren 2 kalveren minder uitval.

Het GES-bestuur wil nu eerst meer fokwaarden van kalvervitaliteit uit andere landen vergelijken. Ook beraadt het bestuur zich op de presentatie van de fokwaarden. Er zijn twee opties: relatief, met 100 als gemiddelde, zoals voorzien in de aprildraai, maar het kan ook zijn dat het GES op aandringen van de deelnemers in GES alsnog kiest voor een presentatie van de absolute fokwaarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.