Rundveehouderij

Nieuws 2233 x bekeken

Werkstraffen en boetes geëist voor illegale slachterij

Lelystad - Een schapenhouder uit het Flevolandse Espel en twee mannen uit Urk moeten werkstraffen uitvoeren vanwege hun aandeel in het illegaal slachten van schapen. Dat eiste officier van justitie Marie-Christine Plantenga maandag voor de rechtbank in Lelystad.

"Door grootschalig gesjoemel is bewust het risico genomen dat dieren niet traceerbaar waren, dat niet-gekeurd vlees in de handel kwam, dat het dierenwelzijn is geschaad en de volks- en diergezondheid in gevaar is gebracht", aldus de aanklager.

Tegen de schapenhouder werd een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf geëist van zes maanden, een werkstraf van 240 uur, een voorwaardelijk celstraf van twee maanden en een boete van 2.000 euro. De twee illegale slachters hoorden 120 uur werkstraf tegen zich eisen.

Bij de schapenhouder was volgens het openbaar ministerie niet alleen illegaal geslacht. Toen in december 2011 onderzoek werd gedaan op het bedrijf bleken er 1.406 schapen aanwezig, terwijl er volgens de administratie niet meer dan 652 zouden zijn. Een aantal aanwezige dieren waren op papier al afgevoerd voor de slacht. Na de justitie-inval op het bedrijf probeerde de schapenhouder de administratie nog enigszins op orde te brengen.

Bij het onderzoek werd de schapenhouder afgeluisterd. Dat was in 2010 ook al gebeurd, maar toen kreeg het OM de zaak niet rond.

De verdediging van de drie verdachten bepleitte vrijspraak. De schapenhouder gaf wel toe dat de administratie niet helemaal op orde was, maar dat sprake was geweest van grootschalig illegaal slachten ontkende hij nadrukkelijk. De rechtbank in Lelystad doet uitspraak op 29 maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.