Rundveehouderij

Nieuws 52 reactieslaatste update:8 mrt 2013

Grote terugroepactie melkveevoer

Rijswijk - De mengvoedersector is een grote terugroepactie gestart voor melkveevoer. Trustfeed heeft haar leden opdracht gegeven uit voorzorg per direct voer terug te halen dat is gemaakt met Hongaarse, Roemeense en Servische mais.

Het gaat om een gezamenlijk besluit van Trustfeed, de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Aanleiding voor de terugroepactie is de vondst van aflatoxine in tankmelkmonsters op twee melkveebedrijven gisteren. Directeur Francine van Rossem, van  kwaliteitscontrole-instelling Trustfeed, laat weten dat afgelopen weekend al is besloten voorlopig geen mais meer uit Roemenië, Hongarije en Servië in mengvoer te gebruiken. Vandaag woensdag 6 maart is daar de terugroepactie van eerder geleverd voer bijgekomen. Het gaat zowel om de mengvoeders, ongeacht het inmengingspercentage, als de enkelvoudige leveringen bestemd voor melkvee.

Waarschijnlijk moet voer bij honderden bedrijven worden opgehaald. De gehele operatie kan wel twee weken in beslag nemen. Reden voor Trustfeed-deelnemers om te beginnen met de voeders met de hoogste risico’s. Zowel Trustfeed als Nevedi benadrukken dat het om een voorzorgsmaatregel gaat. Henk Flipsen, directeur van Nevedi, geeft aan niet te weten om hoeveel voer het in totaal gaat. Ook is nog niet bekend wat de financiële schade is. Hij benadrukt dat er nog geen verband is aangetoond tussen de hoge aflatoxine-waarden in melk en het geleverde mengvoer.  “Het gaat om een terugroepactie uit voorzorg. De zuivelindustrie wil geen enkel risico lopen wat betreft de kwaliteit van zuivel.”

 

Opnieuw aflatoxine in Nederlandse melk

Utrecht - In de tankmelk van twee verschillende Nederlandse melkveehouders heeft de NZO een te hoog gehalte aflatoxine aangetoond. In totaal is dit jaar nu bij vier Nederlandse melkveehouders een besmetting van de melk aangetoond. De levering van boerderijmelk van de betrokken bedrijven aan de melkverwerkende industrie is direct stopgezet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is onmiddellijk met onderzoek gestart naar de bron van de besmetting. Dit om verdere verspreiding van de vervuiling van deze boerderijmelk te voorkomen. Beide bedrijven hebben diervoeder ontvangen van dezelfde leverancier. De leverancier is op de hoogte gesteld, omdat diervoeder zeer waarschijnlijk de bron is van de contaminatie. De runderen op de twee melkbedrijven krijgen ander diervoeder. Naar aanleiding van de mogelijke import van veevoedergrondstoffen die besmet zijn met aflatoxine heft de NZO de controle op aflatoxine in melk geïntensiveerd. Ook FrieslandCampina laat weten extra controles op de aangevoerde melk, en op de eindproducten uit te voeren. Er wordt vooralsnog geen melk apart gehouden. De NZO garandeert dat alle producten die op de markt komen aan de wettelijke eisen voldoen. Zes weken geleden werd er voor de eerste keer dit jaar bij twee verschillende Nederlandse melkveehouders een te hoog gehalte aflatoxine in de melk aangetoond.

Laatste reacties

 • politiek

  Hopenlijk gaat men dat teruggehaalde voer niet weer lekker doorverhandelen. !
  Of versnipperen, vermalen in grotere partijen.

 • riennl


  Op dit momet neemt trustfeed actie eigenlijk al voordat er brand is.(Voordat er uitslagen bekend zijn)
  Men wil geen enkel risico lopen . Dit is op zich uit PR oogpunt een goede actie.

  Om in een paniekvorm allles terug te halen ,zijn er nog een paar andere mogelijkheden

  Het voeder blokkeren bij het melkveebedrijf en dan na onderzoek een belissing te nemen. Daar waar het absoluut niet mogelijk dat de veehouder het apart kan houden ,wordt het een andere zaak.

  In twee eerdere artikelen in boerderij.nieuws heeft trust feed verklaart dat bij bij trustfeed de kans heel klein is.

  Laten we hopen dat dit inderdaad zo is

 • drientje

  Vreemd dat alleen rundveevoer teruggehaald wordt. Mais als grondstof wordt toch voor meer diersoorten gebruikt.En als het rundveevoer alleen voor de buhne teruggehaald word, wie draait dan voor de kosten op?

 • jordi 1455

  Servië want die hebben geknoeid.

 • ...............

  Maar die hebben geen geld!

 • koestal

  het zijn gewoon dubieuse landen,daar moet je geen zaken mee doen,maar de prijs zal wel aanlokkelijk geweest zijn

 • koestal

  welke firma,s gaat het om ?

 • Jaap 109

  Nu is het zo dat er niet gecertificeerd voedsel en of voer kan worden aangekocht en vervolgens als gecertificeerd word verkocht. Zijn alle toevoegingen wel gecertificeerd? Waar is de controle? Wie garandeert mij dat wanneer ik voeringrediënten koop van een gecertificeerde voerfabriek in het buitenland en die het ook weer van iemand anders heeft gekocht dat dit inderdaad ook gecertificeerd is!
  Dit kan alleen maar wanneer elk product en of toevoeging een individueel certificaat heeft.

 • aarthamstra1

  JA KOESTAL .Als het een particulier of een klein mannetje is. Had ZLTO en zijn vrienden hem al zijn nek om laten draaien .Wel of niet schuldig nu word het even anders ,hebben onze handhavers de handen niet vrij om te handhaven zo werkt het nu een maal .Daarom alleen al alle respect voor #1 POLITIEK. Mozes wie is het. .

 • koestal

  die troep moet in de biovergister en ook nog gecontroleerd ook ,anders duikt ze zo weer ergens anders op

 • moniekpriems1

  r

 • leo,s vriend

  riennl, blokkeren kan niet, dan kan er geen kv meer gevoerd worden. Deze oplossing is de juiste,ophalen en vernietigen.
  Jaap, elke grondstof moet gmp gecertificeerd zijn.
  aart, weet jij meer als anderen?

 • Willem1977

  Welke melkveehouder contoleerd zijn ruwvoer op aflatoxines?? Omdat de mais uit
  Het oostblok komt is het rotzooi, naivelingen!! Nederland importeerd het grootste deel van zijn granen en alle soya en andere eiwitprodukten. De kwaliteit van de
  Mais in het oostblok is normaal gesproken veel beter dan in Nederland. Ik vraag me af of die besmetting wel komt van geimporteerde mais nu er op gecontroleerd wordt komt alle besmetting met deze schimmeltoxine aan het licht.

 • bert bert

  Daarom is de mais prijs zo gedaald .die rommel moest op de markt en ja nu de gevolgen ,zo gaat dat ook met andere produkten .Wij boeren moeten alles noteren en worden gekontroleert en produceren heel veilig ,maar de handel knoeit met alles wat goedkoop is .Waar zijn ze toch mee bezig.
  goed eten mag betaalt worden knoei moet radicaal vernietigt in de biogas .maar helaas die koe gaat ook kapot van de giststoffezn

 • jordi 1455

  goede mais gaat in de vergister en slechte mais gebruiken ze voor veevoer, dit moet toch niet kunnen?

 • jeanjean

  Bert Bert,Je hebt volkomen gelijk.Met de laatste problemen van de vogelpest en dat was volgens mij in 2007,toen lag er in 'n franse graanhaven ongeveer 15000 ton tarwe en 15000 ton gerst gewoon buiten omdat er geen plaats meer was om het op te slaan in de gebruikelijke silo's De hopen waren niet afgedekt en duizenden duiven en andere vogels kwamen daar ,,dineren'maar scheiten natuurlijk daar ook in;Verder groeide het gekiemde graan daar boven op .
  Elke avond met het nieuws op de T.V. werd er gewaarschuwd dat de burgers met enkele kippetjes hun beestje binnen moeten houden of de ren vanboven dicht te maken om besmetting via de vogels te voorkomen.Op 'n goeie dag kwam ik toevallig langs de haven en tot m'n grote verbazing was n' enorme kraan 'n Nederlands schip aan het laden met het bescheite graan .Volgens mij eten Nederlandse kippen toch ook graan ????
  Maar geen zorgen de controles zijn ZOOOOO GOED dat kun je nu nog eens weer zien

 • rieuwersveld

  Waarom maken ze de mengvoerbedrijven niet bekend die met deze mais gewerkt hebben??
  Ik denk dat ze donders goed wisten waar ze mee bezig waren, wij hoge prijzen betalen voor krachtvoer en zij een beetje goedkoop inkopen zodat ze zoveel mogelijk winst in hun zak kunnen steken.
  Het draait allemaal om de euro''s!!

 • tessa2010

  Ga er maar vanuit dat dit in de toekomst steeds vaker zal voorkomen. Door de verwachtte schaalvergroting is er steeds meer voer nodig.Daardoor worden mindere partijen veevoer met goed voer vermengd. Er zijn helaas dubieuze figuren die het niet zo nauw nemen,ze denken alleeen aan zichzelf(winst).Willens en wetens verpestten ze het voor de hardwerkende boer en sector!!!

 • riennl

  Jean jean
  Dat een nderlands schip graan laad betekent niet automatisch dat het ook naar Nederland vervoerd wordt.
  Buitenopslag wordt wel vaker toegepast met name in Amerika.
  Met ziet dit als een tijdelijke maatregel .Deze buitenopslag wordt altijd als eerste weggeladen. Blijkbaar wordt het gewoon geaccepteerd
  Het kan ook wel als er maar weinig neerslag is
  Googel maar eens op 'grain pile 'en dan afbeeldingen of you tube

 • politiek

  ,,TRUSTFEED,, Ik meen te lezen dat zij de mening is toegedaan dat men partijen grondstoffen waarin b.v. te hoge gehaltes aan AFLATOXINE gemeten zijn , men die mag versnipperen en vermalen over grotere partijen en andere partijen voer. Slim en sluw mengen dus. Men zou dan onder de kritische waarde blijven . !!
  Ben bewust dat het gaat over zo ongeveer de ERGSTE kankerverwekende gifstof die men momenteel aangeeft.
  Slim en sluw mengen. ! Past dat wel binnen wetgevingen en past dat wel binnen beleid en doelstelling van TRUSTFEED.
  VEILIGHEID van uw kleuters en peuters kan RIKILT en RIVM momenteel niet garanderen met het huidige systeem. ( i.v.m. gemeten waardes )
  RIKILT verbaast zich erover dat gemeten te hoge waarde,s niet gerapporteerd worden. !
  Als het dagen/weken/maanden/jaren duurt voordat men serieus aan de gang gaat. ??
  Zijn we dan wel zuinig op onze kinderen. ??

 • boerrick

  Tjonge jonge wat een geraaskal van sommige.

  Aflatoxine is alleen giftig en overdraagbaar via melk, dus je kan het theoretisch gezien gewoon aan de varkens/kippen voeren. (ben ik ook niet voor, gewoon verbranden/vergisten)

  Ten tweede is er een norm gesteld voor het eindproduct. Als je het zo mengt dat je onder die norm blijft is er geen probleem. Er zit altijd aflatoxine op mais/graan. Dit zijn hoeveelheden van 1-2 microgram, terwijl de norm 5 microgram is.
  Zoals gezegd is het terughalen een voorzorgsmaatregel. Ga dus niet allerlei ziektes erbij halen om je gelijk te halen. Is ronduit sneu.

 • Zents beheer

  Gooi alle reakties van hier boven en hier onder bij elkaar, vraag Politiek om het een en ander samen te vatten en zie daar,..... een spannende thriller vol list en bedrog met vertakkingen door heel Europa !
  Mensen hou het een beetje bij de werklijkheid. Aflatoxine komt gewoon in de natuur voor en is in deze hoeveelheden onschadelijk. Deze terugroep aktie toont aan dat het systeem werkt, niet meer en niet minder.
  Melk en alle voedsel wat in ons land wordt geproduceerd is nog nooit zo veilig geweest.

 • pdenh1

  Welke mengvoederfabrikant resp. fabrikanten hebben dat voer geleverd. Er moet toch te traceren zijn van waar, wat en hoe. Indien het voer gmp gecerticficeerd is, zou het toch correct moeten zijn qua samenstelling. Is er mengvoer geimporteerd uit Servie of is het de mais, die een handelaar heeft gekocht en vervolgens verkocht aan betrokken mengvoederfabrikanten.
  Kennelijk gaat het alleen om melkveevoer, doch dat is vreemd. Mais zit ook in varkens-en pluimveevoer? Waarheidsvinding is van groot belang!

 • Gerd

  For Farmers in Rees is it.

 • jordi 1455

  wat de mens wil is dat het voedsel 100% veilig is en dat is onmogelijk, er zitten altijd wel wat onzuiverheden in dus het hoogst haalbare percentage is 99,99%. Echte en valse certificaten zijn moeilijk te onderscheiden.

 • koestal

  wat een boel bulkauto,s rijden er op de Nederlandse wegen,brengen en halen

 • boerrick

  brengen is het probleem niet. uit die bulk halen is in vele gevallen zeer lastig.

 • koestal

  staat er toch op ? GMP+

 • Kristof Van Hoye

  ...en dat terwijl er 1 geregistreerd middel(door EFSA goedgekeurd en effectief bevonden bij rundvee!) is om 98-100% van aflatoxine uit het voer te verwijderen voor enkele €.

 • riennl

  en hoe heet dat wondermiddel ?

 • Kristof Van Hoye

  geen wondermiddel riennl gewoon iets dat een keertje werkt voor de verandering http://demolenaar.nl/2470/mycofix-positief-beoordeeld-door-efsa/ of neem eens een kijkje op facebook Panagro health&nutrition

 • riennl

  Beste Kristof

  In het rapport van EFSA wordt door Mycofix gesteld dat het aflatoxine bindt.
  Andere producenten van zeolieten en bentonieten claimen dit ook. Gesteld dat het werkt, mag het helaas niet gebruikt worden. De nVWA en het produktschap stellen dat een product met een te hoge waarde van ongewenste stoffen niet gebruikt mag worden in diervoeder. Het eventueel toevoegen van hulpstoffen of behandeling is binnen de EEG niet toegestaan. Eenmaal bekend bij het nVWA dat een voedermiddel of diervoeder de grens(van ongewenste stof) overschrijdt is het vernietigen of buiten de EEG brengen.

 • politiek

  Ik denk ook inderdaad dat riennl het correct ziet.
  Eenmaal bekend dat er partijen grondstoffen zijn met te hoge gehalte,s aan AFLATOXINE dan mogen die volgens wetgeving NIET meer gebruikt worden voor versnippering/ vermaling in diervoeders.
  Ook niet dus voor versnippering/vermaling in grotere patijen diervoeders of in diervoeders voor andere diergroepen.
  Vooral juist inzake AFLATOXINE gelden er voor melkveebedrijven strengere wetgeving/normen om de gevaren naar kanker en leverbeschadiging naar baby,s , kleuters en peuters te beschermen. Via melk zijn die AFLATOXINE gifstoffen een extra gevaar aldus RIKILT en RIVM.
  Nogmaals de AFB1 norm voor melkvee is 0,005 en NIET 0,02 zoals al enkele keren vermeld wordt. ! ( die geld voor andere diergroepen)

 • Kristof Van Hoye

  idd correct.

 • koestal

  Dit wordt weer meer controles,meer controleurs ,weer meer papierwinkels,die allemaal betaald moeten worden door de boer,de consument zit steeds voor een dubbeltje op de eerste rang

 • politiek

  TERUGROEPACTIE voer.
  Onduidelijk is of al bekend is wat men met dat voer gaat doen.
  Er zijn wel eens meer terugroepacties van voer geweest.
  Daar zijn zelfs kamervragen over gesteld.
  Helaas was slechts een zeer beperkt gedeelte teruggekomen van de terugroepactie voer ondanks de (grote ?) inspaningen.
  Maar waar is dan dat teruggehaalde voer gebleven. ?
  Wat is daar mee gebeurd. ? En wat ging de Minister in de VS doen ?

 • politiek

  TRUSTFEED die uit voorzorg per direct een terugroepactie start. ??
  Dit naar aanleiding van te hoge AFLATOXINE gehaltes in melk.
  En TRUSFEED kan dat niet gevonden krijgen in voer. ?
  Of ze vinden het wel maar het gaat doodgewoon de doofpot in.
  Of ze krijgen wel eens een signaal , maar ach dat zijn wat incidentjes vinden ze zelf.
  Onduidelijk is of de NVWA wel eens meldingen van bedrijfsleven ontvangt van te hoge gehaltes AFLATOXINE of andere gifstoffen ontvangt of inzake verdachte partijen grondstoffen.
  Dat is toch ook het bestaansrecht van een TRUSTFEED mag ik hopen.

 • politiek

  AFLATOXINE.
  Al een 4 maanden waren de eerste signalen , meldingen bekend via de voersector.
  Onbekend is wat men doet met die signalen , meldingen.
  Al een 6 weken waren de eerste signalen , meldingen bekend van de te hoge gehaltes AFLATOXINE in melk. ( helaas)
  Hopenlijk gaat men het niet beoordelen als incidenten gezien de gevaren die het meebrengt. Denk aan de gevaren kanker , met name leverkanker.
  Onbekend is wat men doet met die signalen , meldingen.
  Onbekend is of TRUSTFEED bewust is dat AFLATOXINE zo ongeveer de meest gevaarlijke stof is inzake KANKER.

 • Mels

  Insinuaties. Alleen maar. Komt auto aan met blauwe lampen. Je mag mee met de witte jassen. Je krijgt een pilletje en dan wordt je weer rustig Jack.

 • politiek

  Beste Mels ,
  ik denk niet uw werkgever NZO is omdat die al weken geleden een te hoog gehalte AFLATOXINE gemeten hebben. ( en gemeld hebben )
  ik denk niet dat uw werkgever RIKILT is omdat die ook al enkele keren een te hoog gehalte AFLATOXINE gemeten hebben. ( en gemeld hebben )
  Mogelijk dat uw werkgever een voerfabriek is , want die hebben er denk ik economisch alle baat bij zoveel mogelijk het proces AFLATOXINE te vertragen en de terugroepactie melkveevoer te vertragen. Hoe minder men terughaalt hoe minder probleem met dat teruggehaalde voer wat men er mee aan moet.
  Mels , als je een veehouder bent , kan ik dan van je aannemen dat je uw product ook voor je eigen geruststelling laat onderzoeken. ?
  Hopenlijk zit die besmetting ( voedering) met AFLATOXINE momenteel niet op duizenden rundveebedrijven.
  Ten tijde van het hormoon MPA zat die besmetting ( voedering) op duizenden rundveebedrijven , jarenlang structureel..

 • Mels

  Gelukkig ben ik mijn eigen werkgever. Ik heb mijn kont niet tegen de krib gegooit waardoor ik niet en jij wel rancuneus en zuur geworden bent.

 • Mozes

  En bij jouzelf was de MPA aanwezig in een concentratie die nog duizend maal hoger was omdat jij bewust glucosestroop had gekocht van een onbetrouwbare leverancier. Dit omwille van financiëel gewin.
  De andere boeren hadden hele lage concentraties MPA volledig buiten hun schuld om. Zo laag dat het vaak zelfs beneden de grens lag wat in een laboratorium gevonden kan worden.

 • politiek

  Beste Mozes
  Zeer opmerkelijk is dat u die uitslagen HORMONEN heeft. Ik heb ze bij herhaling van vragen nog NIET mogen ontvangen. Ook nog niet middels Wob verzoeken.
  Zeer omerkelijk is dat u die uitslagen hebt van de andere (rund)veeboeren. Waren die uitslagen dan inderdaad zo laag zoals u aangeeft. ? Ik heb best interesse die uitslagen HORMONEN ( in vlees en melk ) in te zien als u die heeft.
  Kan dat geregeld worden. ?
  Uiteraard kunnen we leren van elkaars dossiers. !

 • politiek

  Beste Mels
  Inderdaad heb ik mijn kont tegen de krib gegooit. Ik pas voor die praktijken en dat wordt mij kwalijk genomen. Maar zeer beslist ben ik niet rancuneus en zuur. Wel bemerk ik een sector veehouderij die ranuneus en zuur is. Het is ook moeilijk ook om praktijken te verdedigen van verdwijnen monsters , uitslagen , karkassen, formulieren enz. voor onderzoek voedselveiligheid.
  Het lijkt de wielersport wel . Iedereen weet het de dopinggbruiken in het peleton, maar hoe hou je het verborgen.
  Zo ook de veehouderij. Iedereen weet het de gebruiken met hormonen , antibiotica,s en dan nu weer de ongeveer meest gevaarlijke gifstof voor KANKER , de aanwezigheid van AFLATOXINE in voer en melk.

 • jordi 1455

  net resultaten van een melkonderzoek binnen gekregen, geen hormonen zoals gewoonlijk.

 • boerrick

  Komt ie weer met zn verdwenen karkassen, je hebt het zelfs geschopt tot de tweede kamer(via pvdd, Haha). maar het antwoord zint hem nie dus zeurt ie verder. vertel eens wat is je doel, hoeveel mensen moeten er mee in jouw val.
  Je zal vast andere bronnen hebben als ik maar, denk niet dat er veel veehouders bewust hormonen voeren. Ook niet alle wielrenners gebruiken doping. Dus nu een keertje klaar, krijg je lekkere lollie.

 • jordi 1455

  boerrick die karkassen zijn niet verdwenen dat is zegt zelfs de tweede kamer.

 • aarthamstra1

  Nee, boerrick jij weet het ..Dat is het idee. Rabo rennertje. We wisten het niet en we konden het niet weten aldus Boerenbedrog RABO.

 • info104

  Als we al enkele maanden weten dat dit spul in de mais aanwezig is waarom gaat het niet naar de biodieselfabriek zij verwerken duizende tonnen mais of granen, of breng het spul naar de vergister als dat mag , want die mogen ook niet alles erin gooien zoals sommigen denken, het kan zeker in een industruele vergister, hier kan alles in worden geplaatst.

 • politiek

  OPGEVENISGEENOPTIE.
  Zeer beslist zal ik me dadelijk verdiepen of alles correct is gegaan met die kankergevaarlijke gifstof AFLATOXINE.
  De gevolgen en gevaren zijn te ernstig naar onze baby,s , kleuters , peuters en uiteraard onszelf met de gevolgen van korte voedings inname met te hoge gehaltes aan AFLATOXINE of langere periodes met een lagere AFLATOXINE gehalte. Onze levers kunnen die langere periode,s ook niet verwerken. Ofwel LEVERKANKER.

 • koestal

  laat die troep in Oost-Europa liggen,daar zijn ze zeker niet zo nauwkeurig

 • koestal

  paardenmiddel

Laad alle reacties (48)

Of registreer je om te kunnen reageren.