Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Gips voor betere beschikbaarheid nutriënten

Waardenburg - In project Koeien & Kansen probeert deelnemer Kees van Wijk de benutting van de meststoffen te verhogen door gips op het grasland te strooien.

Hoewel de zuurgraad (pH) van de bodem goed is laten veel bodemanalyses toch lage beschikbaarheid van calcium (Ca) en fosfaat (P) zien. Akkerbouwers strooien bij lage beschikbaarheid van de genoemde elementen gips. Als experiment heeft Van Wijk nu ook 3 ton gips per hectare op een aantal graspercelen gestrooid. Het is de bedoeling dat het bodemleven er door gestimuleerd wordt en dat het de beschikbaarheid van elementen Ca en P vergroot. Om het effect van gips te kunnen beoordelen heeft Van Wijk de behandeling op een aantal percelen overgeslagen.

Laatste reacties

 • info249

  Waarom geen zeeschelpen kalk werkt traag,maar jaagt geen voeding stoffen naar diepere lagen. Extra voordeel is je kunt het in de bulk ontvangen en met eigen strooier verwerken.{kost 120 euro per ton ex}

 • marten87

  Doet gips dat dan wel?
  Gips kan je ook in bulk ontvangen en is volgens mij behoorlijk goedkoper dan kalk, dacht van rond de 50 eu per ton, maar ik kan er naast zitten.

  Op gehuurd grasland voor aardappelen, hebben wij na gips strooien, veel betere rooiomtandigheden en een aanmerkelijk betere structuur. Soms zit Calcium wel veel in de grond, maar is het niet opneembaar.

  Ik ben el erg benieuwd of je op alleen grasland even goede positieve resultaten merkt.

 • info249

  Ook bij gips is er verdringing en je strooit een groter hoeveelheid per keer.
  Bij ons op de Friese klei is ph ruim boven de 6 en toch een calcium tekort tot 140kilo per ha

 • agratax2

  Ik denk dat niet de kalk in gips voor een betere groei zorgt, maar de zwavel in de gips. Gips zal in de bodem uit een vallen in Ca en SO4. De laatste decennia komt er nauwelijks nog SO4 en andere zwavel verbindingen in de lucht via verbrandingsgassen en dus is er een tekort aan zwavel ontstaan in de bodem. Boeren die zwavelhoudende meststoffen gebruiken zien hun Ph dalen (negatief) maar hun opbrengsten en gezondheid van de gewassen stijgen. Gips zou de zuur werking van SO4 wel eens kunnen opheffen zodat gips een Ph neutrale meststof is. In Iran wordt gips gestrooid om verzilting door irrigatie binnen de perken te houden.

 • tc

  gips kost zoon 35,- tot 40,- per ton

 • snip

  CAlcium zorgt voor meer ruimte tussen de bodemdeeltjes. hierdoor krijg je een betere structuur. Ook zorgt Calcium dat andere mineralen die een lagere bindingscapaciteit worden verstoten van het klei/humus complex. hierdoor heb je een meer vrije mineralen dus een hogere productie maar ook een lagere bodemvoorraad. het advies van mij luid dus. zorg ook voor aanvoer van mineralen en genoeg ruimte op het klei/humus complex. verhoog je OS. of hou hem tenminste op peil. ook is zoals boven vernoemde zeeschelpenkalk niet eens zo raar. hier zitten ook vele andere mineralen in en de calcium(carbonaat) komt langzamer vrij.dit zorgt voor een langzame PH verhoging of bij minder strooien het op peil houden. ook komt er minder Calcium in 1x vrij en dus wordt er veel minder verstoten van het klei/humus complex.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.