Rundveehouderij

Nieuws 1775 x bekeken

Geitenhouder Smits kan weer plannen maken

Zeeland - Geitenhouder Erik Smits is content met de beslissing van minister Schultz van Haegen dat hij nu toch zijn geitenstal mag bouwen. Smits hoorde maandag in de loop van de dag van de beslissing. Dinsdag begon hij met de voorbereidingen van de bouw. Hij weet nog niet precies hoe hij de bouw gaat plannen en of hij de bouw in eigen beheer zal realiseren, of het uit handen geeft.

"Tot maandag kon ik niets en nu moet ik de plannen weer oppakken", zegt de veehouder, die redelijk nuchter blijft onder de beslissing. "Ach, het kon twee kanten op. En het is de goede kant op gegaan. Ik heb heel veel felicitaties gehad."

Smits diende in 2007 een verzoek in voor de bouw van een nieuwe geitenstal. De gemeente zag geen bezwaren en werkte er aan mee. Bij de uitbraak van Q-koorts ontstond er onrust en werd in de gemeenteraad aangedrongen de verleende vergunning te schorsen. Burgemeester en wethouders deden dat niet, maar de provincie vervolgens wel.

De provincie legde het gemeentelijk besluit ter vernietiging voor aan de kroon. Daarover heeft de minister nu besloten. Dat gebeurde op de dag dat in de gemeenteraad van Landerd een rapport werd besproken over de totstandkoming van de vergunning. Volgens het rapport hebben B en W van de gemeente te weinig oog gehad voor de belangen van de bevolking. Landerd was ernstig getroffen door de Q-koorts-epidemie met veel zieke inwoners.

De gemeentelijke enquêtecommissie zegt dat de bestuurders in de gemeente niet de mogelijkheden hebben aangegrepen die er waren om de bouw van de stal te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.