Rundveehouderij

Nieuws 660 x bekeken

Geen overschrijding aflatoxine-norm Belgische melk

Brussel - In Belgische melk is geen overschrijding aangetroffen van het toegelaten gehalte aflatoxine M1. Alle resultaten blijven onder de Europese norm van 0,05 ppb (parts pro billion). Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Vorige week werd bekend dat ook in België met aflatoxine besmet mais in veevoeder terecht is gekomen. Besmette mais is geleverd aan vijf veevoerbedrijven. 53.000 ton mais is geblokkeerd. Een deel van de besmette partij is verwerkt in voer.

Bij bedrijven die verdacht voeder hadden gekregen werden daarom monsters van de melk genomen om te laten analyseren op het gehalte aan aflatoxine M1. Een risicoanalyse, op basis van uitslagen van de grondstoffen gekregen van het betrokken Duitse handelsbedrijf en van de inmengingsgraad van de mais in voeder, had al uitgewezen dat de norm in de samengestelde voeders over het algemeen niet werd overschreden en dat er daardoor ook geen overschrijding van de Europese norm in melk kon zijn.

De FAVV betreurt de traagheid waarmee informatie vanuit Duitsland naar België kwam. Het Voedselagentschap en de sector blijven zeer alert voor besmette mais afkomstig uit centraal Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.