Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Geen importverbod Duitse kalveren

Apeldoorn - De kalversector kiest voor kanalisatie van Duitse kalveren naar aanleiding van de problemen met BVD type 2. Hierbij worden kalveren uit de betreffende regio rechtstreeks naar een Nederlands kalverbedrijf vervoerd. Op deze bedrijven gelden strengere hygiënemaatregelen en de bedrijven komen in quarantaine. Dit moet volgens Hennie Swinkels, directeur communicatie bij de Van Drie Group, voldoende zijn om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) verwacht dat een kleine tien kalverbedrijven in Nederland besmet zijn met BVD type 2. Tot nu toe is de ziekte op twee bedrijven bevestigd. Andere bedrijven worden nog onderzocht.

BVD type 2 is geen aangifteplichtige ziekte. Het is aan private partijen om afspraken te maken wat betreft de bestrijding. De GD laat weten dat haar onderzoeksuitslagen worden gemeld aan de Begeleidingscommissie waarin overheid en sector worden vertegenwoordigd.

Volgens portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland Toon van Hoof wordt geprobeerd binnen de commissie Diergezondheid en Kwaliteit Runderen (DKR) tot afspraken te komen. “Prioriteit nummer één is dat de ziekte zich niet verder verspreidt”, aldus Van Hoof. Als geluk bij een ongeluk kunnen alle gevallen nog aan elkaar worden gelinkt. Van Hoof hoopt dat verdere verspreiding door het in acht nemen van goede hygiënemaatregelen kan worden voorkomen.

De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee riep veehandelaren eind vorige week nog op per direct geen rundvee uit Noordrijn-Westfalen naar Nederland te importeren. Helaas is volgens Arjan van Mourik, voorzitter NBHV-adviescommissie kalverhandel, een importstop niet te realiseren, aangezien de kalversector voor kanalisatie van Duitse kalveren heeft gekozen. De kalversector wil volgens Swinkels wel aanvullende maatregelen nemen als de BVD-besmettingen in Duitsland verder om zich heen grijpen. Een importstop hoort dan tot de mogelijkheden.

Anne-Marie van der Linde en Jan Willem Veldman

Laatste reacties

 • jan1966

  Kan ook iemand anders dan Hennie Swinkels (Van van Drie ,de grootste monopolist in de landbouwsector) dat kamerolifantje op landbouw bijpraten over deze ernstige BVD uitbraak?

 • info162

  Jan1966 wat een frustratie of is het jaloezie wat ik proef.

 • info48

  Info162 ik denk niet dat het frustratie of jaloezie is van Jan 1966 want de wijze waarop Hennie Swinkels zijn belangen behartigd is bewonderingswaardig!!
  We moeten met z'n allen wel bedenken dat het alléén en enkel alléén de van Drie groep belangen zijn en die staan haaks op het belang van (rund)veehoudend Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.