Rundveehouderij

Nieuws 28 reacties

FrieslandCampina verwacht bijna 3 euro hogere garantieprijs

Amersfoort - FrieslandCampina verwacht voor het gehele jaar 2013 een garantieprijs van rond de €36,50 euro per 100 kilo melk. Vorig jaar bedroeg de garantieprijs €33,87 per 100 kilo.

Directievoorzitter Cees 't Hart presenteerde zijn prognose voor de garantieprijs op de eerste districtsledenvergadering na de presentatie van de jaarcijfers. 't Hart noemde onder meer als redenen voor de naar verwachting fors hogere garantieprijs: de daling van de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland door de sterke droogte daar en de achterblijvende melkaanvoer in Europa.

’t Hart: "Afgelopen weken zijn de noteringen voor veel zuivelproducten snel gestegen. Met name op de Fonterra internetveiling werd meer geboden voor melkpoeders. Ook de boterprijzen stijgen snel. De voorraden zijn overal beperkt. Door de droogte in Nieuw-Zeeland en achterblijvende melkaanvoer in Europa is het aanbod beperkter dan verwacht. Dat zorgt voor snelle prijsstijgingen."

Het lagere aanbod van boerderijmelk in combinatie met de groeiende vraag naar zuivelproducten in Azië en Afrika zorgt ook voor de hogere prognose van de FrieslandCampina garantieprijs voor heel 2013. ’t Hart: "We schatten een gemiddelde garantieprijs in van circa €36,50 euro. Voorspellen is lastig, maar er is een duidelijk opwaartse trend. Dit betekent dat wij onze verkoopprijzen moeten gaan verhogen. Op zeer korte termijn zullen we met onze klanten hierover om tafel gaan."

De melkprijs 2012 bedroeg €36,24 euro. Het verschil met de garantieprijs wordt verklaard door de uitkering uit de winst van FrieslandCampina van de prestatietoeslag en uitgifte van leden-obligaties van in totaal €2,37 euro.

Laatste reacties

 • Edje2

  Ik heb dit eerder gehoord, een hogere garantieprijs voorspellen en een paar maanden later maar wachten op die hogere prijs die er nooit kwam door weer andere tegenvallende invloeden , dus ik wacht af......

 • Zuperboer

  Laat die sirene maar loeien op 1 april a.s. Of is het een vroege 1 april grap van de lolbroeken bij Boerderij? (Er zit er altijd wel 1 in 't laatste papieren exemplaar voor 1 april, dus ....)

 • jan1966

  Veel beloven, weinig geven doet de gek in vreugde leven

 • leeke 71

  De ledenbijeenkomsten komen er weer aan,dus doen ze weer mooie beloften

 • jordi 1455

  leeke 71 dan moet je zeggen eerst zien dan geloven.

 • Mozes

  Verschillende reageerdes hiervoor kunnen echt niet verder denken dan hun erf groot is en denken dat alles wat RFC doet om hun draait.
  In het artikel staan de volgende twee regels: 'Dit betekent dat wij onze verkoopprijzen moeten gaan verhogen'. 'Op zeer korte termijn zullen we met onze klanten hierover om tafel gaan'.
  Het bericht dat er schaarste is en de garantieprijs hoger gaat worden is dus niet op de boer gericht maar op de afnemers. Het is een schot voor de boeg om duidelijk te maken dat de prijzen bij de komende onderhandelingen omhoog moeten.

 • harrie weusthuis

  Laat hij zijn HART maar eens luchten bij die afnemers, wij zijn benieuwd???

 • johnroos

  Laat de melkprijs gekoppeld worden aan het salaris van meneer 't Hart. Of andersom! Doen voelt hij het tenminste zelf in zijn loonzakje.

 • FIEN

  lager aanbod van boerderijmelk en groeiende vraag naar zuivelprodukten?
  Waarom wordt dan de ophaling bij de melkveebedrijven in prov.Antwerpen, limburg Vlaams Brabant en Wallonië door Friesland Campina stopgezet?
  Moet je mij eens uitleggen!

 • jordi 1455

  Mozes als een pak melk een 1 euro kost en je krijgt als boor maar 33 cent dan vraag je je wel af waar die overige 67 cent naar toe gaat.

 • Feimarze

  jordi 1455 daar heb je een punt te pakken, als onze melkprijs daalt zie je geen prijsdaling in de winkel.

 • Mels

  Net op de NOS app gelezen; stijging prijzen melk en andere zuivelproducten wegens droogte in Nieuw Zeeland en minder melkaanvoer in EU. Met de groeten van de grootgrutters,je denk toch niet dat de boer een evenredig deel van deze taart gaat krijgen. De beslagkom uitlikken dat is wat ie mag......

 • Toontien

  Waarom zou Cees 't Hart een verwachting uitspreken die niet uit kan komen. Hij zal toch minstens willen laten blijken dat hij capabel is voor zijn functie en de markt redelijk kan inschatten.

 • Stammie

  Als ik 80 % van de reactie's lees zou je verwachten dat er een heel slecht bericht boven staat maar mensen er wordt hier de verwachting uitgesproken dat de garantieprijs volgend jaar zo'n 36,5 cent zal bedragen, prestatietoeslag kwantumtoeslag weidemelktoeslag en iets hogere gehaltes en je zit boven de 40 cent per kg !!!!! je zou ook eens een keer blij kunnen zijn toch??, ik ga lekker slapen, weltrusten.

 • denker123

  Mider melk in Nieuw Zeeland ?,vorig jaar was Nieuw Zeeland veruit de grootste zuivel exporteur naar de V.S.+35%.De V.S.moet zelf netto 10% van de melk exporteren,je snapt het niet meer die handel en wandel.

 • alco1

  Het blijkt maar weer eens heel duidelijk. De melkhandel is wereldhandel. M.a.w. quotering of misschien veerechten in de toekomst, heeft op de prijsstelling totaal geen invloed. P.S @Mozes, je zegt heel vaak wijze dingen, maar waarom moet daar weer zo'n ergernis opwekkend eerste zinnetje bij.

 • joannes

  @alco1, melk wordt er niet geëxporteerd! Melkpoeders en Kaas wordt geëxporteerd, en mogelijk nog wat hoogwaardige derviaten! Kortom wie de juiste producten heeft, kan zijn melk goed verwaarden maar wie die producten niet heeft kan ook op de exportmarkt zijn geld niet verdienen, en zeker niet wanneer de boeren het dubbele nodig hebben dan in New Zealand of Argentinië.

 • Mozes

  Alco1 #16, ik erger mij nogal aan inhoudsloos geschop en geklaag. Maar je hebt misschien wel gelijk dat het beter is hier geen uiting van te geven.

 • daan1908

  Gezien de ontwikkelingen op de melkmarkt een mooi schot voor de boeg .
  Timing is ook perfect.
  Dit zal toch links of rechts voor enige onrust zorgen.

 • alco1

  Hoe je het ook wend of keert @joannes. Een tekort op de wereldmarkt, komt de melkprijs ten goede en als de zgn. Hoogwaardige producten goed afgezet kunnen worden dan ontstaat er ook een tekort aan melk voor de bulk producten.

 • koestal

  iedereen weer blij

 • harrie weusthuis

  Te mooi om te geloven, het is gauw weer 1 april?????

 • koestal

  eerst zien ,dan geloven !

 • johannetje

  de replies lezende, snap ik niet dat men nog koeien houdt, alles wat er maar over de melkveehouderij aan nieuws geplaatst wordt, wordt beantwoord met een grote klaagzang. Melkprijs omlaag, dan is het niet goed en ligt het aan FC, gaat de prijs omhoog, is het weer niet goed en ligt het wederom aan FC...

 • poldes

  johannetje wil nog meer.
  johannetje lijkt op het rupsje nooit genoeg.
  johannetje komt een nieuw vuurtje stoken als het oude nog niet gedoofd is.
  johannetje op de ivoren toren.

 • johannetje

  LOL

 • harrie weusthuis

  Johannetje ik denk dat bij deze verwachting de vakbond staat te popelen om de cao onderhandelingen aan te gaan, een winst van 26,9 % meer dan vorig jaar een melkprijs van rond de 36,50 die ze verwachten dat is toch allemaal rooskleurig zo te horen.Wat denk je hoeveel % winst de boeren maken ten opzichte van vorig jaar. Als de melkprijs elk jaar zo hard stijgt als het loon van de werknemers dan denk ik dat er geen boer meer zou hoeven te verdienen.Dan zou een liter melk veel meer moeten opleveren dan ze nu doet.
  Maar door alle kosten stijgingen zoals voer, loonwerk,de meer kosten van de FC zelf ??? loon etc.Wat leverde een liter melk 20 jaar geleden op? Wat verdiende een werknemer 20 jaar geleden.Druk dat maar eens uit in % en zie??Een klein flesje spa blauw kost meer dan een liter melk.We willen een eerlijke prijs en geen gesjoemel. ZALIG PASEN.

 • koestal

  maak er maar 40 cent van ,verder geen gezeur

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.