Rundveehouderij

Nieuws 7112 x bekeken 29 reactieslaatste update:19 mrt 2013

FrieslandCampina: geen kostenexplosie

Amersfoort - Niet de melk, maar alle andere grondstoffen hebben FrieslandCampina vorig jaar ruim 465 miljoen euro meer gekost dan in 2011. Dat kan gaan om palmolie voor de productie van koffiecreamer, cacao of suiker.

Ook de post overige bedrijfslasten is vorig jaar met bijna 370 miljoen euro gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In totaal zijn de bedrijfslasten met bijna 700 miljoen gestegen, terwijl de ledenmelk goedkoper werd.

Toch is er volgens FrieslandCampina geen sprake van een kostenexplosie. "We hebben de kosten zo goed mogelijk in de hand gehouden en ook de leden hier goed over geïnformeerd", aldus een woordvoerder. Het bedrijf houdt vol dat over 2012 een heel goed resultaat is bereikt en dat er een veel hogere prestatietoeslag aan de leden is uitgekeerd dan in 2011. "Er is niet met geld gesmeten," aldus een woordvoerder.

De stijging van de 'overige bedrijfslasten' komt volgens FrieslandCampina onder meer door een flinke verhoging van de reclame-uitgaven (+ 79 miljoen euro), door afwaardering van onroerend goed, een hogere energierekening (+ 31 miljoen euro), investeringen en diverse, niet nader genoemde kosten. Ook aan ICT is de afgelopen jaren een flink bedrag uitgegeven, maar dat betreft over 2012 toch slechts 15 miljoen. De stijging van de grondstofkosten komt volgens FrieslandCampina onder meer door duurdere verpakkingskosten en duurdere hulpstoffen.

Naast kostenstijgingen ten opzichte van 2011 vallen in de jaarrekening 2012 de flinke interne verschuivingen op in kostentoerekening per divisie. Door een andere verdeling van de lasten ogen vooral de resultaten van de groep kaas, boter en melkpoeder en van de groep consumentenproducten Europa behoorlijk beter. In 2011 werden alle divisies qua kostentoerekening nog over één kam geschoren, over 2012 werden de twee genoemde divisie afgerekend op de garantieprijs. De divisies consumentenproducten internationaal en ingrediënten werden afgerekend op de totale melkprijs. Daardoor staat het resultaat van de groep kaas, boter en melkpoeder voor 2012 op 39 miljoen euro negatief, terwijl het resultaat volgens de berekeningsmethode van 2011 zo'n 144 miljoen euro negatief zou zijn geweest. Echter, om alle lasten van de melkverwerking bij deze groep neer te leggen, is niet eerlijk, zo luidt de verklaring. De resultaten van de divisie consumentenproducten Europa zouden ook 17 miljoen euro lager hebben gelegen en de divisie ingrediënten had 12 miljoen euro minder gescoord bij handhaving van de oude methode. Door de gewijzigde presentatie van de cijfers wordt over 2012 voor zo'n 140 miljoen euro aan extra lasten centraal neergelegd, want ze drukken wel ergens. Boekhoudkundig gezien is het allemaal goed verantwoord, aldus FrieslandCampina. De gewijzigde toerekening is echter niet heel duidelijk gecommuniceerd.

Overigens kost een zaak als de weidegangtoeslag ook extra geld. Deze gewijzigde toeslag is begin 2012 van kracht geworden en kost gemiddeld 32 cent per 100 kilo melk. In totaal kost deze uitkering een bedrijf van 28 miljoen aan extra melkgeld.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Niet de weide melk ,niet de stal melk , Maar de palmolie ,de mais producten enz .
  De reclame om die melkproducten die geen melkproducten zijn aan te prijzen.
  Dat is geen zuivere koffie(melk). Geen strengere regels ,eerlijke producten.
  Is de toekomst van de boer. Als het zo door gaat heeft men geen melk meer nodig. Word de boer niet door de natuur fanaat meer door zijn eigen fabriek de nek om gedraaid.


 • Mozes

  Laten ze de kostenberekening op de districtledenraden maar eens gedetailleerd uitleggen. En ook zo dat het voor mensen die hier weinig in ingevoerd zijn te begrijpen is.

 • vdschaar

  Alle 'andere' grondstoffen??????... Melk is geen grondstof!

 • alco1

  Wie kan vertellen wat er allemaal onder reclame- uitgaven valt?

 • Robert Bodde

  Er zit een fout in de hierboven vermelde gegevens. FC betaalde niet 240 miljoen euro, maar circa 465 miljoen euro meer voor de niet-ledenmelk, grondstoffen en handelsgoederen. FC kocht volgens het jaarverslag, pagina 104 onder punt 6 in 2012 voor 6.715 miljoen euro melk, grondstoffen en handelsgoederen in. Dat is 243 miljoen meer dan in 2011. Voor de 8,8 miljard kilo ledenmelk betaalde ze 3.273 miljoen euro, 183 miljoen minder dan een jaar eerder. Voor de 1,3 miljard kilo niet ledenmelk en de grond- en handelsgoederen betaalde ze 3.442 miljoen tegen 3.016 miljoen in 2011. Dat is dus 465 miljoen meer dan in 2011 !

 • kremer

  HO HO HO, er wordt verteld dat de weide-premie een kostenpost is maar de weide melk verkopen ze wel met een plus van 3 cent (werd ons vorig jaar verteld).

 • Mels

  Idd van der schaar ,daar gaat de verbondenheid met het geleverde product,in de frites en chips industrie is dit ook al fout gegaan en nu gaat het hier ook fout.Boeren leveren Melk aan FC en aan bv Farmfrites Aardappels en geen grondstof,Dat is het uiteindelijk wel maar door de benaming komt het in een negatief of minimaal geprijsd licht te staan.Het is puur het sentiment bij het woord grondstof.

 • farmer135

  nee, de melk is de kosten niet......

 • gjh

  aarthamstra je heb helemaal gelijk zo is het !!!

 • huubjansen

  Beste Kremer, er wordt veel meer melk als weidemelk ingenomen dan er daadwerkelijk als weidemelk afgezet, en dus gewaardeerd, kan worden. De weide premie is dus wel degelijk een kostenpost.

 • koestal

  veevoer duurder,dieselolie duurder,loonwerkers duurder ,kenteken op de trekker kost weer geld,enz.

 • puinhoop

  Klopt precies, melk is de kostenpost niet voor FC...... melk is de SLUITPOST!!! Dertig jaar geleden beurden we nog meer per liter... met veel lagere kosten. Maar ja, toen verdiende een CEO ook geen 1.3 miljoen!!!!!!! De kosten en eisen voor de boer nemen toe, maar bv de yoghurt die op tafel komt is niks beter dan 40 jaar geleden!!! Lang leve de vooruitgang.

 • koestal

  wel enorme investeringen in fabrieken van honderden miljoenen Euro,s in Beilen,Bedum,Workum en overname op de Filipijnen

 • gjh

  tcvansteenbergen ik ben blij dat je het wel begrijpt er zijn mensen die er niets van begrijpen op deze reactie pagina. de prijs die wij ontvangen is weldegelijk de SLUITINGSPOST

 • Bison

  Mischien is het tijd om zelf ECHTE melk zo uit de bus weer te gaan venten huis aan huis.
  Met een koetje of 15-20 zal het wel gaan,...je hoeft toch niet meer dan de buik voleten.LOL

 • hulsteins

  geen 465 maar 426 , R B .
  243 = (-183) + 426 .
  3.442 - 3.016 = 426 .

 • Robert Bodde

  klopt

 • agratax2

  Waarom melk kopen op de vrije markt voor meer geld dan de leden voor hun melk ontvangen? Hier klopt iets niet in de coöperatie. De leiding gaat voor omzet en voor productie volume (bonus) en niet voor de belangen van de leden lijkt me. Leden zouden de hoogste prijs voor hun melk moeten ontvangen en niet de vrije producenten, die geen enkel risico lopen.

 • denker123

  Dat is15% niet ledenmelk is veel voor een cooperatie,wat is de melkprijs voor de niet leden ??.Waar zitten deze boeren in Nederland of toch in het buitenland??.

 • dhvanmeerveld

  Het is duidelijk dat de melkveehouders in de zelfde positie zitten als de andere land- en tuinbouwers.
  Geen enkele invloed op prijsvorming!!. We dachten dat goed uit te kunnen besteden, middels cooperaties en andere afzetstructuren.
  Zij zijn echter zijn hun eigen doelstellingen gaan formuleren en het boerenbelang geheel uit het oog verloren.Wij hebben dit laten gebeuren. We zullen met gezamenlijke afzet dit moeten oplossen.
  Het wiel dus voor de tweede keer uitvinden.

 • poldes

  als de uitbetaalde boerderijmelkprijs ,gelijk moet zijn aan omringende inkopers en de verwerkers willen daar op een gemakkelijke manier aan voldoen
  dan kan men de huidige lage uitbetaalprijs nog lang handhaven.
  Men koopt op de spotmarkt gewoon tegen een hogere prijs melk bij.
  Dit doen andere zuivelinkopers ook.
  Hiermede voldoet men aan de opdracht van de boerderijmelk leveranciers.

 • jan1966

  Dit wanbeleid van FC Knudde is het failliet van de cooperaties in Nederland.
  Iedereen krijgt zijn onkosten vergoed behalve de boer, die de sluitpost is op de begroting, diep triest

 • alco1

  KLaas van der Horst geeft een column met cijfers. Robert Bodde gaat daar overheen met correcties, die op zijn beurt weer verbetert wordt door hulsteins.
  Dit is een teken hoe moeilijk de cijfers gelezen kunnen worden.
  Om dan nog maar niet te spreken hoe die cijfers tot stand komen. Natuurlijk zal daar ook weer een controle op gepleegd zijn. Maar voor de gewone boer is het een wirwar van getallen, die een gevoel veroorzaken van: De ver van mijn bed show. Met als gevolg dat men onder minder goede omstandigheden zich afzet tegen waar men vroeger zo trots op was.

 • Cassano

  Wie legt mij het volgende uit:
  In het jaarverslag wordt aangegeven dat 8860 x miljoen kg ledenmelk is geleverd en dat de garantieprijs 33,87 bedroeg bij 4,41vet en 3,47 eiwit, naar mijn weten tevens nagenoeg de gehaltengemiddelden bij FrCam( overzicht blz 140)
  Op blz 104 staat dat deze ledenmelk, zoals R B schrijft, 3273 x miljoen euro heeft gekost. Dit bedrag zit uiteindelijk in de post ' kosten grond-en hulpstoffen en handelsgoederen ' in de winst-en verliesrekening blz 82.
  Als ik dit bedrag deel door het aantal kg. ledenmelk zou ik weer de garantieprijs moeten krijgen,althans in de buurt daarvan, ik kom dan echter uit op 36,94 ct. Dit is toevallig exact de garantieprijs van 2011, maar dat is echt toeval. Vorig jaar rekende men ook al met 'n veel hoger bedrag dan de garantieprijs, ruim in de 39 cent.
  Maak ik 'n denkfout?

 • klaas.van.der.horst1

  reactie op Cassano: FrieslandCampina koopt ook nog niet-ledenmelk in, bijv van de Belgische leveranciers, van boeren in Griekenland, Rusland, Nigeria, Vietnam etc

 • Cassano

  Dat kan het niet zijn Klaas, men heeft het nadrukkelijk over het bedrag dat op 'leden-melkveehouders' betrekking heeft( blz.104). Bijkoopmelk valt dan onder 'overige kosten grond-en hulpstoffen'.

 • sjakie

  @ Cassano, gemiddelde gehaltes bij RFC over 2012 waren 4,42% en 3,53%, iets hoger dus. Melkprijs is 36,68 inclusief toeslagen. Jouw 36,94 klopt waarschijnlijk best aardig, bij KPMG zal men beweren dat het zelfs sluit als een bus...

  Geluk, Jack Rijlaarsdam

 • Cassano

  Jack, je noemt de melkprijs inclusief toeslagen, maar is ie ook inclusief BTW?,
  daar zit de bottleneck, zijn de bedragen in de jaarrekening allemaal inclusief BTW of exclusief? Zodra ze het over de melkprijs hebben is het allemaal excl BTW ( zie blz. 141 verslag)

 • Piet, Midden-Europa

  Zakenlijk gezien vind ik de de behoefte bij FC om te experimenteren veel te Groot !!!... Daarom denk ik nu aan een oud Spreekwoord ; ''Schoenmaker blijf bij je Leest'' . Bij een CO-OPERATIE zou dat een MUST moeten zijn !!!...

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.