Rundveehouderij

Nieuws 2013 x bekeken 20 reacties

FrieslandCampina: Sterke winststijging en recordomzet

Amersfoort - De netto-omzet van FrieslandCampina is in 2012 met 7,1 procent gestegen naar 10.3 miljard euro. De winst steeg met 26,9 procent naar 274 miljoen euro.

Als belangrijkste reden voor de omzetstijging noemt de zuivelonderneming verschuivingen in volumes van commodities naar producten binnen de groeicategorieën baby- & kindervoeding, zuiveldranken en merkkazen. Positief was de volumegroei van baby- en kindervoeding met 10,2 procent en de groei van de zuiveldranken buiten Europa met 9,5 procent. De categorie merkkazen realiseerde een volumegroei van 4,4 procent door een toename van de export. Zuiveldranken in Europa en commodities namen in volume af. De verkoopprijzen van de meeste producten stegen; de verkoopprijzen van boter en melkpoeder daalden echter met 10,7 procent, waardoor de gemiddelde verkoopprijs daalde.

De overnames van zuivelonderneming Alaska Milk Corporation in de Filippijnen en van IDB Belgium droegen voor 237 miljoen euro bij aan de omzetgroei. Valuta-effecten hadden een positief effect van 1,4 procent, ofwel 139 miljoen euro, op de omzet.

In Europa was er sprake van druk op volume en omzet door teruglopende consumentenbestedingen als gevolg van de economische crisis. De verkoopprijzen in Europa liggen nog altijd onder het niveau van 2010 als gevolg van de economische crisis.

De winst over 2012 steeg met 26,9 procent tot 274 miljoen euro door een hoger bedrijfsresultaat, lagere financieringslasten en ondanks hogere belastinglasten als gevolg van de hogere winst en het afwaarderen van belastingverplichtingen in Duitsland. De toegerekende winst de coöperatie bedraagt 158 miljoen euro. Dat is 36 miljoen meer dan in 2011.

Laatste reacties

 • farmer135

  nu alleen de melkprijs nog omhoog.....

 • wmeulemanjr1

  Wat een geweldig bedrijf! Wij melkveehouders gaan vanaf nu betere melkprijzen beuren? p.s. Weet iemand toevallig wat de top van FrieslandCampina aan ''vast'' geld beurt per jaar?

 • ...............

  Veel,...heeel veel!!

 • ...............

  Veel,...heeel veel!!

 • drientje

  Cees 'n Hart pakt iets van 1,4 miljoen, maar daar presteert dan ook naar.

 • joannes

  Waarom lees ik niets over de gunstige wisselkoers van de Euro voor 2012: Juni 11 1,42 Juni 12 1,22 tegen de US dollar. Dat heeft méér met geluk te maken, dan met kennis!

 • ACB

  Ziet U de verschillen 26,9 % netto winst, das niet niks,voor de boeren is het een hele kunst om de marktprijs onder de kostprijs te krijgen en in de rode cijfers te zitten (GA ZO DOOR CAMPINA ) maak alles maar stuk. Daarom gaat het zo geweldig overall. Net als de ABN-Amro 38 % meer winst en personeel flikkeren ze op straat. Er moet cultuur verandering plaats gaan vinden anders krijg de man uit Luxemborg toch nog een keer gelijk. kwestie van tijd !!

 • gjh

  de grondstof van deze fabriek (melk dus) wordt als sluitpost geteld dus eerst de kosten en rendement en dan kijken of er nog iets voor de boer is.
  zo kan ik ook een fabriek draaiend houden

 • Mozes

  gjh, daar slaat u de plank heel ver mis. Als wij bij FC geen garantieprijs zouden hebben maar een melkprijssysteem zoals DOC of Cono zou u gelijk hebben.
  Door de garantieprijs beuren wij altijd de prijs die gemiddeld in Noord Europa betaald wordt. Wil FC winst maken dan moeten ze een prijs realiseren die daar bovenuit komt.

 • gjh

  mozes denk eens na en lees wat er staat hopelijk dat je dan beter begrijpt

 • Mozes

  gjh, ik heb het echt wel goed gelezen maar u begrijpt het blijkbaar niet.

 • gjh

  vandaar dat het rendement zo hoog is mozes

 • aarthamstra1

  Gemiddeld in NOORD EUROPA goed gelezen MOZES. Mozes denkt dat dat de hoogste prijs is GEMIDDELD.

 • alco1

  Het systeem van de FC is democratisch gekozen. Laten we blij zijn dat het zo positief is.

 • Mozes

  Ik zou geen ander melkprijssysteem willen. Toen FrieslandFoods fuseerde met Campina bestond bij velen bij FrieslandFoods de zorg dat wij het systeem van marktconforme melkprijs zouden kwijt raken. Ook bij mij bestond daar zorg over. Gelukkig is het systeem van gegarandeerde prijs blijven bestaan.

  Tot 1990 was ik lid van de Twensche zuivelcooperatie Ormet. In het laatste jaar werd er zo slecht gepresteerd dat wij een melkprijs kregen die maar liefst 8 cent onder Coberco lag. Hoe slecht een coöperatie ook presteerde ze gingen nooit failliet omdat het verlies kon worden verrekend in de melkprijs van de boeren. Als Ormet toentertijd het verlies niet in de melkprijs had kunnen verrekenen waren ze halverwege 1990 al failliet gegaan.
  Eerder bij FrieslandFoods en nu bij FrieslandCampina kan dat niet gebeuren. Ook kunnen de prestaties van de verschillende onderdelen beter inzichtelijk gemaakt worden.
  Met het huidige systeem ben ik dan ook tevreden.

 • alco1

  Door de garantie prijs kan de FC wel failliet gaan omdat ze juist net niet als Ormet van toen 8 cent lager uit kunnen betalen.
  Het systeem dwingt alert te wezen en dat is alleen maar goed.

 • Mozes

  Alco1, ik bedoel in reactie #15 hetzelfde te zeggen als jij in reactie #16.
  Eerder bij FrieslandFoods en nu bij FrieslandCampina kan het niet gebeuren dat men slechte prestaties in de melkprijs verrekent.

 • sjaakbea

  @aarthamstra1 Dat systeem van garantieprijs volmaakt is zeg ik niet, maar de melkprijs is in ieder geval niet de sluitpost. Gemiddeld PLUS de 2,37 euro/100 kg.

 • denker123

  Dat is dus 15% niet ledenmelk is veel voor een cooperatie,wat is de melkprijs voor de niet leden?? Waar zitten deze boeren in Nederland of toch vooral in het buitenland?.

 • Mozes

  Denker123, als je nadenkt kun je toch op je vingers natellen dat die toch niet in Nederland zitten. RFC verwerkt 80% van de melk in Nederland. Als die 15% die ze bijkopen uit Nederland zou komen hoe komt DOC, Cono, Deltamilk en Noorderland melk dan nog aan melk?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.