Rundveehouderij

Nieuws 1232 x bekeken 1 reactie

Franse veehouders krijgen wat hulp

Parijs - De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll stelt een 'envelop' van 20 miljoen euro beschikbaar voor de melkveehouderij. De steun is echter alleen bestemd voor nieuwkomers en voor boeren die recent in hun bedrijf hebben geïnvesteerd. De minister wil verder op korte termijn een rondetafelgesprek beleggen met alle betrokkenen om de huidige melkprijzen te bespreken. Dat heeft Le Foll laten weten in zijn toespraak tijdens het jaarcongres van de Fédération nationale des producteurs de lait (FNPL), de Franse bond van melkveehouders.

De bewindsman deed nog wat andere toezeggingen, zoals een versterking van de positie van de producentenorganisaties of PO's in de prijsonderhandelingen met de melkverwerkers en meer vrijheid om de in Frankrijk verplichte melkcontracten op te zeggen. Ook wil de minister dat de coöperaties zich meer gaan houden aan de contractregelgeving die formeel voor hen niet van kracht is. De uitwerking van die punten moet echter wachten op een nieuwe wet op de economische onderhandelingen in de voedingswereld en op een nieuwe landbouwwet. Voor die beide wetten is tot nu toe nog niet eens een voorstel op tafel gekomen.

Inmiddels heeft de melkverwerkende industrie in Frankrijk laten weten voor dit jaar uit te gaan van een gemiddelde melkprijs van 328 tot 330 euro per duizend liter. Dat is weliswaar meer dan het gemiddelde van 310 euro dat momenteel wordt gehanteerd maar niet zoveel als de 30 euro prijsverhoging die de boeren eisen. Inmiddels hebben enkele kaasbedrijven waaronder Bongrain wel een voorschot aangekondigd voor het eerste halfjaar dat de boeren dan later dit jaar weer moeten inlopen.

Eén reactie

  • Bison

    'De beuk er in' heeft dus toch geholpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.