Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Franse melkveehouders voeren actie

Cantal – Franse melkveehouders hebben de afgelopen dagen in het hele land actie gevoerd voor een hogere melkprijs. De Fransen vangen momenteel 310 tot 315 euro per duizend liter - een prijs die al maanden niet van zijn plaats komt - maar willen daar minstens 30 cent bij hebben om de hogere kosten op te kunnen vangen.

In verschillende plaatsen in heel Frankrijk werden opnieuw supermarkten geblokkeerd en winkelwagentjes deels gesloopt. Ook werd onder meer in Lyon en Cantal actie gevoerd voor de kantoren van de prefet, de regionale vertegenwoordiger van de staat in Frankrijk. De boeren namen daarbij behalve trekkers en balen stro dit keer in de meeste gevallen ook enkele koeien mee om hun eigen kracht bij te zetten. In een aantal steden werd een delegatie ontvangen door de prefet waarbij vaak ook vertegenwoordigers van de plaatselijke winkelbedrijven en melkcoöps waren uitgenodigd. ‘’De situatie in de melkveesector is bekend, zowel bij de nationale als de plaatselijke instanties,’’ verklaarde de prefet van Cantal daarbij.

De bond van melkveehouders FNPL heeft minister van landbouw Stéphane le Foll gevraagd een nieuw rondetafelgesprek met alle betrokkenen in de sector te organiseren. ‘’Voor dit jaar moeten de melkveehouders gemiddeld 340 euro per 1.000 liter vangen, dat is het absolute minimum.  Tot nu toe zijn we dit eerste kwartaal niet verder gekomen dan 300 euro,’’ aldus voorzitter Thierry Roquefeuill. Hij vreest dat het jaarcongres van zijn bond volgende week in Nantes ook rumoerig zal verlopen. ‘’De omstandigheden zijn momenteel ontzettend moeilijk voor onze leden.’’ In een groot deel van het noorden van Frankrijk zijn die omstandigheden deze week verder verzwaard doordat door de buitengewoon hevige sneeuwval de melk al enkele dagen niet opgehaald kan worden.

Eén reactie

  • fermevangoor

    Vandaag, 29 maart, wordt er in het departement Orne publieksvriendelijke acties gevoerd. Vanochtend om 5 uur zijn bij alle Intermarches de winkelwagentjes en een deel van de parkeerplaatsen ondergestrooid met stro.

Of registreer je om te kunnen reageren.