Rundveehouderij

Nieuws

Forse winststijging Fonterra

Auckland – Fonterra heeft zijn netto-winst over de eerste helft van het boekjaar met een derde zien stijgen naar 300 miljoen euro (459 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar, NZD).

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant zag zijn divisie NZ Milk Products, waarin de voor de onderneming zeer belangrijke ingrediëntentak is ondergebracht, goed renderen en wist te profiteren van goede vraag en een toegenomen afzet van merkproducten op de markten in Azië en Latijns-Amerika. De omzet daalde met 7 procent naar omgerekend krap 6,1 miljard euro. Fonterra wijt de omzetdaling aan lagere zuivelprijzen op de wereldmarkt en ongunstige wisselkoersen.

Fonterra heeft zijn melkprijsverwachting met 30 dollarcent verhoogd naar 6,12 NZD per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Het gaat om een melkprijs van 5,80 NZD inclusief een dividenduitkering van 32 dollarcent per aandeel. Bij de huidige wisselkoers gaat het omgerekend om ongeveer 30 eurocent per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit.

De vooruitzichten voor de tweede helft van het boekjaar zijn duidelijk minder rooskleuring, vanwege het feit dat droogte de Nieuw-Zeelandse melkproductie in rap tempo laat opdrogen. Melkveehouders zien hun inkomsten snel teruglopen. Reden voor Fonterra om zijn leden eerder uit te betalen. De helft van de te verwachten dividenduitkering wordt al op 19 april naar de veehouders overgemaakt.

Naar verwachting van Fonterra-topman Theo Spierings komt de melkproductie op hetzelfde niveau als vorig jaar, ondanks het feit dat de productie in de eerste helft van het seizoen nog 6 procent hoger lag ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.