Rundveehouderij

Nieuws 1341 x bekeken 2 reacties

Fabrieken halen nog meer veevoer terug

Rijswijk - De Nederlandse producenten van veevoer halen opnieuw voer met mogelijke aflatoxinebesmetting terug van melkveehouders. Het gaat naar schatting om voer van nog eens een paar honderd bedrijven. Dit heeft het bestuur van de Stichting Trust Feed afgelopen vrijdag besloten, zo laat directeur Francine van Rossem weten.

Het gaat om een opmerkelijke stap aangezien Trust Feed afgelopen week al meldde dat in theorie elk risico op een verhoogde besmetting van melk met aflatoxine vanaf woensdag 13 maart zou zijn weggenomen. Toch wordt nu ook voer met een mogelijke aflatoxinebesmetting onder de wettelijke veiligheidsnorm van 5 ppb (delen per miljard) teruggehaald.

Volgens Van Rossem gaat het om een besluit van het Trust Feed-bestuur en is het besluit niet genomen onder druk van de zuivelindustrie. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) laat weten dat er, na de vier eerdere ontdekkingen van een te hoog gehalte aflatoxine in de boerderijmelk, geen nieuwe meldingen bij zijn gekomen.

De Nederlandse veevoersector besloot woensdag 6 maart mogelijk besmet veevoer terug te halen. Aanleiding voor de terughaalactie was het feit dat in partijen mais afkomstig uit Servië, Hongarije en Roemenië verhoogde concentraties aflatoxine waren aangetroffen. De terughaalactie werd opgedeeld in twee fasen. De eerste fase, die liep tot zondag 10 maart, betrof melkveevoer dat meer dan 30 procent van de betreffende mais bevatte. De partij werd door mengvoerbedrijven het eerst teruggehaald, omdat hier de kans op besmetting met aflatoxine het grootst was. Tijdens de tweede fase is voer teruggehaald, waarvan uit analyses bleek dat het meer dan 1 ppb aflatoxine kan bevatten. Daarmee zou volgens Trust Feed alle veevoer met een theoretisch risico zijn teruggehaald. Toch wordt nu ook het overige voer teruggehaald. Volgens Van Rossem gaat het om een aanvullende voorzorgsmaatregel. "In oorlogstijd neem je nu eenmaal andere besluiten dan in vredestijd."

Laatste reacties

  • boertje56

    En terecht. De gevaren naar kanker i.v.m.AFLATOXINE zijn gewoon te groot. Bovendien mag het wettelijk gewoon niet in het voer voor melkvee zitten.

  • boertje56

    En terecht. De gevaren naar kanker i.v.m.AFLATOXINE zijn gewoon te groot. Bovendien mag het wettelijk gewoon niet in het voer voor melkvee zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.