Rundveehouderij

Nieuws

Ernstige BVD-uitbraak op vleeskalverbedrijf in Gelderland

Deventer - In een paar weken tijd is als gevolg van BVD meer dan 30 procent van de kalveren doodgegaan op een vleeskalverbedrijf in Gelderland.

De kalveren op het bedrijf zijn afkomstig uit Duitsland. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). In Duitsland breiden de problemen met BVD type II zich intussen uit, zo melden de Duitse autoriteiten in Noordrijn-Westfalen.

De dieren op het Gelderse bedrijf hebben meer dan 40,5 graden koorts, bloederige diarree, huidbloedingen en zijn binnen een paar dagen dood. Het sectiebeeld toont volgens de GD naast long- en darmontstekingen ook verhoogde bloedingsneiging in de organen. Bij nader onderzoek werd bij alle onderzochte dieren het BVD-virus aangetoond.

Afgelopen maand werd bekend dat op in ieder geval vijf rundveebedrijven in Noordrijn-Westfalen grote problemen zijn veroorzaakt door BVD type 2. Ondanks genomen maatregelen, zoals het uitvoeren van noodentingen in de nabije omgeving van de bedrijven en op bedrijven zelf , heeft het virus zich toch verder verspreid. In de dicht bij de Nederlandse grens gelegen gemeente Borken is op één bedrijf de aanwezigheid van BVD-type 2 bevestigd, zo is gisteren bekend gemaakt.  Twee bedrijven in Borken zijn  nog verdacht. Ook in de deelstaat Nedersaksen wordt een bedrijf verdacht.

Het BVD-virus op het Nederlandse vleeskalverbedrijf wordt nu door de GD getypeerd. Op dit moment kan nog niet met zekerheid worden gezegd of hier BVD-type 2 speelt, of dat het gaat om een ernstige uitbraak van het normale BVD-type 1. De GD verwacht eind deze week uitsluitsel. Hoeveel kalveren op het Nederlandse bedrijf zijn doodgegaan wil de gezondheidsdienst niet bekendmaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.