Rundveehouderij

Nieuws 5055 x bekeken 3 reacties

Eerste aflatoxinesignaal al in november

Doetinchem - In november vorig jaar heeft de zuivelindustrie al een signaal afgegeven over verhoogde aflatoxinegehalten.

Dat ging om een verhoogd gehalte - dat niet boven de normen kwam -  in melk bij één bedrijf. Oorzaak was een besmetting van een partij Hongaarse mais. Dat meldt directeur Francine van Rossem van Trustfeed.

De melding heeft geleid tot tracering van de besmette partij en op dat moment zijn ook maatregelen genomen.

Trustfeed heeft van dat incident melding gemaakt aan de aangesloten bedrijven, waardoor die extra alert waren op mogelijke besmetting van veevoer. Voor de veevoerindustrie was de aangetroffen verhoogde waarde op dat moment een incident, en dat leek het ook te blijven totdat vorige maand in Duitsland berichten opdoken over besmet voer. Toen ging het niet om Hongaarse, maar om Servische mais.

Grondstoffen worden bij aanvoer in Rotterdam afgeleverd met de resultaten van de bemonstering bij het verladen in het land van oorsprong. Bij het lossen in Rotterdam of bij het mengvoerbedrijf worden nieuwe monsters genomen.

De Nederlandse mengvoerfabrieken en de zuivelindustrie hebben woensdag gezamenlijk besloten tot een grote terughaalactie van veevoer. De actie is een voorzorgsmaatregel, vooral bedoeld om bestaande twijfel over het veevoer helemaal weg te nemen.  "We halen het voer niet terug omdat er iets mee aan de hand is, maar om eventuele zorg weg te nemen", zegt een woordvoerder van het mengvoerbedrijf De Heus.

De Heus haalt voer op van ongeveer twintig bedrijven in het noorden van het land, die voer hebben gekregen van de productielocatie in Sneek. Het gaat om enkele honderden tonnen. Het bedrijf heeft geen voorraad meer in huis, die ook wordt geblokkeerd.

Martin Grift van mengvoerbedrijf AgruniekRijnvallei zegt dat zijn bedrijf van enkele tientallen bedrijven voer ophaalt. Hij kan nog geen schatting maken van de hoeveelheid die zal worden opgehaald. Bij het bedrijf zijn geen voorraden aanwezig, die ook geblokkeerd worden. Bij de terughaalactie worden eerst de bedrijven benaderd, waar de grootste kans is, dat er nog voer aanwezig is en die voer gekregen hebben met  het hoogste aandeel aan mais. Het voer wordt met zogenoemde zuigwagens opgehaald, terwijl het nieuwe voer met een andere wagen wordt geleverd. Het opgehaalde voer wordt bemonsterd, geregistreerd en apart opgeslagen. Mengvoerbedrijf Forfarmers moet voer bij meer dan honderd melkveebedrijven ophalen, meldt een woordvoerder. Het bedrijf doet, evenmin als Agrifirm, mededelingen over het exacte aantal betrokken bedrijven en de hoeveelheid voer die het betreft.

Het opgehaalde voer komt niet terug in de veevoerketen, ook al blijkt dat er uit oogpunt van veevoerveiligheid geen problemen mee zijn. Het is nog onduidelijk wat er wel mee gaat gebeuren. Verbranding of vergisting zijn twee genoemde opties.

Laatste reacties

 • mares

  is het weer zover ,waarom moet er nu weer zo'n heisa ge maakt worden
  omtrent de aflatoxine het is gebeurd het zij zoo waarom moet nu weer de
  pers en de gehele Media het nog eens helemaal uitdiepen en de bevolking in rep
  en roer brengen ,het is niet goed voor de gehele Agrarische Wereld ,doe eens normaal en laat eens wat positiefs horen het is maar elke keer pesimisme

 • koestal

  doe geen handel in voer met dubieuze partners en landen,er zijn wel landen waar het goed voor elkaar is,dus niet alleen kijken naar de prijs

 • politiek

  TRUSTFEED en AFLATOXINE en KANKER
  Als ik het bericht goed bergrijp dan heeft toen Trustfeed doodgewoon niets met dat signaal gedaan. 4 maanden geleden hebben die al signalen ontvangen. ?
  Hopenlijk weten ze wel dat AFLATOXINE zo ongeveer het ergste kankerverwekkende stof is. Of weten ze dat niet daar. ?
  Heeft TRUSTFEED melding gedaan bij de NVWA over die verhoogde AFLATOXINE gehaltes of toch maar niet.
  Als dat niet gedaan is waar is dan die TRUSTFEED toch voor vraag ik me af.
  De beoordeling incident, dat behoort niet aan TRUSTFEED toe. Die behoren de plicht te doen en vooal de meldingsplicht als het dergelijke gevaarlijke gifstoffen zijn.
  Als er signalen dat er verhoogde gehaltes aan AFLATOXINE zijn en die via de melk moeten komen. ??
  Onderzoekt die TRUSTFEED dan wel eens wat vraag ik me af en zowel dan hebben ze mijn inziens behoorlijk geblunderd.


Of registreer je om te kunnen reageren.