Rundveehouderij

Nieuws 4639 x bekeken 4 reactieslaatste update:18 mrt 2013

EC: groei melkaanvoer halveert in 2013

Brussel - De Europese melkaanvoer richting de zuivelindustrie zal dit jaar met slechts 0,4 procent toenemen, een halvering ten opzichte van de geschatte toename in 2012. Dit stelt de Europese Commissie (EC) in een kortetermijnvooruitblik.

In 2012 groeide de aanvoer naar de zuivelindustrie volgens ramingen van de Commissie nog met 0,8 procent. In 2014 zullen de melkleveranties aan fabrieken naar verwachting met 0,5 procent stijgen. Een trend daarbij is dat de toename van de leveranties in de nieuwe lidstaten in Midden- en Oost-Europa (EU-12) sneller zal groeien dan in de oude EU (EU-15), zo is de verwachting. Vorig jaar is dit in de praktijk overigens ook al gebleken. De melkproductie in grote delen van de oude EU bleef achter. In Nederland is de melkaanvoer vorig jaar ook nauwelijks toegenomen. Een reden daarvoor is dat veel melkveehouders in het Oosten veel minder werken met aangekocht voer dan hun collega's. Dit drukt de productiekosten en maakt het gemakkelijker en goedkoper om de productie op te voeren, blijkt uit een andere recente analyse van de Commissie.

In 2012 waren Polen, Duitsland, Denemarken en Hongarije de landen met de sterkste toename van de melkproductie. De landen met de grootste productiedaling waren Ierland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

De melkveestapel in de EU zal naar verwachting dalen van ongeveer 22,6 miljoen stuks naar 22 miljoen in 2014. De gemiddelde productie per dier zal stijgen van 6.584 kilo vorig jaar naar 6.764 kilo volgend jaar.

In de EU-15 gaat de melkproductie in die periode naar verwachting met slechts zo'n 75 kilo omhoog naar 72,62 kilo per koe, in de EU-12 zal die met 429 kilo stijgen naar 5.055 kilo per koe.

 

Laatste reacties

 • Sjaak

  'Een reden daarvoor is dat veel melkveehouders in het oosten veel minder werken met aangekocht voer dan hun collega's. Dit drukt de productiekosten en maakt het gemakkelijker en goedkoper om de productie op te voeren.'

  Het mag duidelijk zijn wat er nodig is om hier in NL nog een duurzame melkveehouderij over te houden.
  Om het maar eens over 'echte duurzaamheid' te hebben ipv. die trendy populistische surrogaat-duurzaamheden...

 • Morrisman

  Spanje en Oostenrijk zijn ook behoorlijk gestegen in kg melk! Zweden heeft een inhaalslag gemaakt, ze melken het landen quotum na lange tijd weer vol.

  Echt veel melk komt er niet uit het oosten...enkel Polen en Tjechië produceren behoorlijk meer kg melk. Uit de andere landen in het oosten komt echt niet veel melk. (oost duitsland hoort al jaren bij het westen).

  Buiten europa gaat het veel harder met de melk produktie stijging. Kijk maar eens naar landen als Brazilië, Mexico en Argentinië.

  Ook de VS, austalië en Nieuw Zeeland hebben in 2012 fors meer geproduceerd.
  Maar mn. in nieuw zeeland en austalië heeft men nu te maken met extreme weers omstandigheden en zal er naar verwachting veel minder melk uit deze landen komen in het komende jaar.

  Kijk maar eens op www.prodzuivel.nl voor de 2012 produktie cijfers per land.

  Ik denk dat de voerefficiëntie (kg melk per kg ds ruwvoer en krachtvoer) in NL op een hoog niveau ligt. Deze kan zeker, gezien de spijding tussen bedrijven en tussen koeien, nog wel verder stijgen en daarmee ook de N en P efficiëntie.
  Volop kansen in NL de komende jaren! • Morrisman

  Spreiding....

 • Peerke1

  Het benne maar van die veronderstellingen. Zo kan ik ook een hele krant vol krijgen zonder iets van waarde ergens aan toe te voegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.