Rundveehouderij

Nieuws 27 reacties

Duitse melkprijs 18,5 cent per kilo te laag

Ingen - Zuid-Duitse melkveehouders komen bij een gemiddelde melkprijs van 32,6 cent per kilo tot 18,5 cent per kilo melk tekort om alle kosten te dekken.

Het is voor het eerst dat in de kostprijs ook het inkomen van de ondernemer en de medewerkers zijn meegenomen. Dat schrijft de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) in haar ledenblad ‘Koebont’.

De cijfers zijn afkomstig van de EMB (European Milk Board) en de producentenorganisatie MEG Milch Board die samen onderzoek deden naar de kostprijs van melk. Het onderzoek is uitgevoerd door het Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft (BAL). Analoog aan de Duitse berekeningssystematiek van de kostprijs wil de Dutch Dairymen Board ook een Nederlandse versie laten maken. Deze is naar verwachting na de zomer gereed.

Voor de Duitse melkveehouderij komt BAL tot de volgende conclusies. De productiekosten van melk varieren in Duitsland van 48,02 cent tot 57,70 cent per kilo. In Zuid-Duitsland ligt de kostprijs het hoogst. Na aftrek van de subsidie van gemiddeld 6,67 cent resteert een waarde van 51,03 cent. Bij een uitbetaalde prijs van 32,6 cent (bij 4 procent vet en 3,4 procent eiwit) komen de Zuid-Duitse boeren dus ruim 18 cent tekort.

De EMB heeft ook voor de andere delen van Duitsland een soortgelijke kostprijsberekening van melk gemaakt. In de regio oost zijn de kosten 52,22 cent per kilo. De ontvangen subsidie is daar met 7,15 cent per kilo wel het hoogst. Het resulteert in een waarde van 45,07 cent ofwel een tekort van 12,5 cent.

In het noorden van Duitsland kan de melk tegen de laagste kosten geproduceerd worden. Daar kost de productie van een kilo melk 48,02 cent. De gemiddelde subsidie ligt daar op 4,96 cent waardoor nog steeds een tekort ontstaat van 10,5 cent per kilo melk.

Volgens de EMB toont het onderzoek duidelijk de scheefgroei aan tussen opbrengsten en kosten. De EMB wil daarom dat de sector samen met consumentenpartijen en politiek een landbouwpolitiek realiseert die het mogelijk maakt dat melkveehouders op de markt een prijs voor melk kunnen ontvangen die de kosten voor de productie ervan dekt. Daarbij is het volgens de EMB noodzaak dat de melkveehouders hun krachten bundelen om zo voldoende marktmacht te bereiken bij prijsonderhandelingen met de verwerkende industrie.

Laatste reacties

 • abtje

  Dit roept de LTO al jaren, en daar zijn ze al jaren tegen aan het vechten.
  Oh nee, ze zijn nog intern bezig, nog effe wachten...

 • margarietha 30

  50 ct de liter,keep on dreaming

 • ikkethuis

  tja, als de retail niet meer betaald, wat ga je dan doen?

 • poldes

  de intrinsieke kostprijs van een liter melk produceren in 2012 in Nederland is hoger dan de ontvangen opbrengstprijs.

 • Mels

  Elke andere ondernemer vergadert met zijn personeel en komt tot de conclusie dat ie deze tak beter kan opdoeken. En wat doen subsidie luie ondernemers??? Die gaan gewoon door,krijgen hun inkomen uit EU en mopperen op de fabriek en de consument. Gelieve dit met enige nuance te lezen. Ik schud ff aan de boom......

 • agratax2

  Deze berekening toont prachtig aan dat hoe we het ook wenden of keren nooit met de wereldmarktprijs kunnen concurreren. of moet ik de stelling blijven poneren dat de Wereldmarkt nog steeds geen markt is maar een Grondstoffen Dump waar de prijs is wat de gek betaalt. Als dat klopt dan wordt het tijd dat deze dump wordt gestaakt. Deze >dump< die we zwlf in stand houden werkt ons elke dag tegen. Misschien moeten we als boer gaan voor economie en niet meer gaan voor >iedere wereld burger een volle maag<. Ik wens iedereen voldoende eten, maar vind dat iedereen daar zelf voor verantwoordelijk is.

 • j.verstraten1

  zo lang als boeren zich laten ringeloren ( zie column Han van Riel) kun je kostprijsberekeningen maken wat je wil

 • Piet, Midden-Europa

  Duidelijke Taal @agratax1, het is nog waar ook !!!... Sinds de melkproducenten in NL, DK, noord en oost-Duitsland met passie produceren is de opbrengstprijs zeer stabiel gebleven, zeg maar de afgelopen 30 jaar. De kosten zijn in die tijd verdubbeld !!!... Plus modernisatie, schaalvergroting en andere kostbare idealen, hebben wij het voor elkaar gekregen de KOSTPRIJS boven de OPBRENGSTPRIJS te tillen !!!... Na ja vanaf 1 maart 2015 mogen wij ongelimiteerd produceren, misschien kan dat de kostprijs verlagen. Maar het zal mij niet verwonderen als dan de opbrengstprijs ook omlaag gaat.

 • alco1

  De marge is belachelijk in de melkveehouderij. We bouwen maar door.
  De marge is belachelijk in de vlees sector. We bouwen maar door.
  Wie heeft er een bril, waardoor we de realiteit weer zien, want klagen kan niks dragen.

 • koestal

  De NMA kijkt alleen maar naar de producenten of die teveel macht krijgen,maar niet naar de retailers die steeds meer macht krijgen door fusies en overnames,het is een ongelijke machtstrijd

 • Gerjo-Kompier1

  Het zou fijn zijn als we 50 cent voor de melk vangen. Maar wat gebeurt er dan met de kostprijs? Stijgt deze dan naar 70 cent? Er is een flinke groep melkveehouders, die koste wat het kost tegen de klippen op wil groeien. Deze drang verhoogt de kostprijs (en verlaagt de opbrengstprijzen). Niet alleen voor de groeiers, maar ook voor hen, die geen behoefte aan groei hebben. De laatste groep moet dan mee, tenzij zij er voor kiezen in loop van tijd tot de afvallers te zullen gaan behoren.
  Kortom, voor een deel van het probleem ligt de schuld bij onszelf.

 • hoving1

  woon zelf in ontario er is een geweldig guotum systeem en een zeer goede melkprijs maar veel ned farmers willen alleen maar meer.

 • koestal

  hoving,waarom dan een geweldig quotum systeem ? omdat het zo duur is of omdat het niet te betalen is ?

 • alco1

  Canada zonder export en N.L. afhankelijk van export zijn niet te vergelijken.

 • denker123

  Beste koestal,hoving bedoelt met een geweldig quotum sijsteem,dat hij er vroeg ingestapt is b.v. 20 jaar geleden toen het quotum nog goedkoop was. Daarom kan hij nu de vruchten plukken,maar voor nieuwe emigranten uit het buitenland is het quotum onbetaalbaar,maar ook voor overnemers in Canada zelf.

 • W Geverink

  De boeren hebben een best inkomen omdat ze zelfstandig zijn en zelf de melkprijs bepalen en marktverpestende overproductie wordt voorkomen. De melkveehouders in Canada melken zelf hun inkomen bij elkaar terwijl in Europa het houden van melkkoeien je het recht verschaft op een overheids uitkering.

 • poldes

  in canada gaan landsbelang en boerenbelang hand in hand.
  In west europa en met name in Nederland is (vanwege de grote goedkope export)het Nationale belang heel heilig;graag een groot volume.
  Terwijl het boerenbelang in deze bestaat uit een niet dekkende kostprijs ,en vervolgens de boer in de benen wordt gehouden middels BTR.(eu inkomenstoeslagen)
  Dit om met de wereldmarkt in de pas te lopen.

 • trekker123

  In Europa hebben we ook een geweldig quotum systeem, maar dat gaat afgeschaft worden. En dat het houden van melkvee je in Europa recht zou geven op een overheidsuitkering is natuurlijk ook dom gezwets. Maar dat weer meneer Geverink zelf ook wel. Dat we in Nederland niet tegen wereldmarktprijs kunnen concurreren is ook geen nieuws, maar dat kan bijna niemand, in welk land dan ook. En als het waar is dat de kostprijs van de melk werkelijk zo'n stuk hoger ligt dan wat voor de melk wordt ontvangen dan zullen die boeren er binnenkort wel mee stoppen. Toch? Zo niet, houd dan op met je geouwehoer en betaal niet zoveel voor quotum en grond of koop een wat goedkopere trekker. Maar blijf aub wel melken en bouw alvast maar een wat grotere stal voor wanneer het quotum er af gaat. Dan kan ik lekker goedkoop blijven eten.

 • Mels

  Trekker. Het melken van koeien verschaft je idd het recht op een overheidsuitkering,evenals het telen van diverse gewassen,al geld dat alleen als je rechten hebt natuurlijk.

 • poldes

  het huidige europese quotumsysteem is wel zo goed dat de eu er vanaf wil.
  bulkproductie voor de wereldmarkt levert de gehele eu het meeste op.
  de inkomens voor primaire producenten worden ondersteund doordat deze het
  groen op het platteland verzorgen.

 • Mels

  De Eu wou er niet speciaal vanaf hoor.....met de groeten van de belangenbehartigers... Met een grondgebonden systeem had het nog jaren kunnen bestaan. Kijk naar CA. Alleen te koop met grond. Duur idd maar je moet niet kopen.

 • nvreeburg

  Het artikel van Bram Prins over te lage melkprijs van Campina ben ik het helemaal mee eens,bij de fusie zouden ze melkprijsbepalend worden maar ze zijn gewoon melkprijs volgend,en ondertussen bemoeien ze zich al meer met onze bedrijfsvoering middels meest overbodige verordeningen.
  Het word tijd dat Campina zijn werk gaat doen en zorgt voor een goede melkprijs

 • hoving1

  koestal ,omdat er goed verdient wordt ondanks de quota prijzen

 • hoving1

  w geverink,heb mijn quotum in ned moeten kopen en werkte er naast 20 jaar en ging toen naar ontario.

 • hoving1

  denker 123, er wordt teveel gedacht

 • hoving1

  nvreeburg, zolang als jullie het niet eens zijn zal het niet gebeuren.

 • Boer koekoek

  te weinig melkgeld?oke maar 18,5 cent dat is wel veel ,te veel geinvesteerd zeker,ik dacht dat duitse boeren veel eigen kapitaal hadden,wanneer komen er meer bedrijven te koop die aan de afgrond staan,volgende week?denemarken 2

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.