Rundveehouderij

Nieuws 5046 x bekeken 5 reacties

Droogte zorgt voor flinke prijsstijging Fonterraveiling

Auckland - De opbrengsten van zuivelproducten op de internetveiling van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra zijn op dinsdagmiddag 19 maart opnieuw fors gestegen.

De beursindex laat een stijging zien van maar liefst 14,8 procent ten opzichte van de laatste veiling op 5 maart.

Oorzaak van de grote stijging is de droogte in Nieuw-Zeeland. Hierdoor neemt de melkproductie rap af en wordt er gevreesd voor een krapte. De hoeveelheid te veilen producten neemt snel af, twee weken geleden werd er nog 22.000 ton verhandeld en nu nog maar 16.000 ton. Er waren wel veel biedronden nodig, maar liefst 17.

Ook deze keer laat het vollemelkpoeder de grootste stijging zien, er komt maar liefst 19 procent bij de prijs op. Per ton kost de melkpoeder 5.116 dollar (€3.952). Boterolie laat ook een flinke stijging zien en plust met 15,6 procent naar 4.416 dollar (€3.412) per ton. Margeremelkpoeder kost 4.050 dollar (€3.129) en stijgt 7,7 procent in prijs.

Laatste reacties

 • koestal

  Droogte veroorzaakt krapte en dus hogere prijzen

 • hoving1

  krapte is altijd goed voor de prijs,de meeste boeren willen alleen maar meer produceren dus voor een lagere prijs,en maar weer klagen over de prijs.

 • Peterrrs

  @hoving1
  Voor het geval je dit niet door had: dat komt doordat de individuele boer geen invloed heeft op de prijs. De dalende prijs (doordat alle boeren gezamenlijk meer produceren) is voor hem een gegeven, dat hij alleen kan compenseren door meer te produceren. (basiscursus economie)

 • Harmen

  mischien is New Zealandse melk poeder meer waard dan een 'gewone' commodity?
  de vraag is waarom verkopen de New Zealanders niet meer 'consument eind producten' dan krijgen ze een constante betere prijs en word er mischien een redelijke return on investment behaald. meer is niet altijd meer, beter is altijd goed.

 • koestal

  Het weer is nog steeds baas en heeft invloed op de landbouwprijzen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.