Rundveehouderij

Nieuws 1922 x bekeken 10 reacties

Dairy Farmers of America schikt opnieuw rechtszaak

Kansas City - Dairy Farmers of America (DFA) heeft opnieuw een rechtszaak in de Verenigde Staten (VS) geschikt, dit keer voor 46 miljoen dollar. De zuivelonderneming werd door voedingsmiddelenbedrijven beschuldigd van het manipuleren van de spotnotering voor kaas op de Chicago Mercantile Exchange (CME) om op deze manier de zuivelprijzen in de VS te laten stijgen. Ondanks de schikking bekent DFA geen schuld.

Hoewel de spotmarkt voor kaas in de VS slechts 2 procent van de totale kaashandel vertegenwoordigd is de notering een belangrijke graadmeter voor het vaststellen van zuivelprijzen. DFA zou in 2004 buitensporige hoeveelheden kaas op de CME hebben gekocht zonder duidelijke bestemming. Ook zou de zuivelonderneming termijncontracten voor melk hebben gekocht om de vraag te beïnvloeden en prijsverhogingen te stimuleren.

In januari 2013 schikte DFA ook al een rechtszaak. Toen ging het om een bedrag van 158,6 miljoen dollar. Samen met onder meer Dean Foods werd de zuivelonderneming er van verdacht prijsafspraken te hebben gemaakt voor rauwe melk in 14 staten in het Zuidoosten van de VS. De onderneming werd door een groep melkveehouders aangeklaagd.

Laatste reacties

 • el

  Hoge bomen vangen veel wind,3 keer raden wie de rekening van de lawyers betaald.

 • Demeter Griend

  Hè, Bison ze wten bij jullie wel van straffen.
  Moesten ze hier eens doen had je gelijk commentaar.
  Volgende keer doen ze daar denk ik in e.e.a. Privegevangenis, wat een land.

 • Bison

  Ik zit in Canada demente vriend.
  America is naar de klote,dat is nu een nation dat is ruled bij lawyers( verbastering van het woord liegers).
  trouwens als ik zo lees word er in Europa ook zat gerommeld oa paardevlees in rundvlees en zo.
  Holland is ruled bij wussies.

 • Mels

  VS=Bananenrepubliek met een president die een gat in zijn hand heeft,de geldpers staat vol gas daar.l

 • agratax2

  Ik raad de lezers aan om op de site 'Uitzending gemist' Tegenlicht van gisteravond (26/03/2013 te gaan bekijken. Dan zie je dat vlees fraude of melkprijs afspraken maar peanuts zijn bij wat de financiële wereld inclusief de accountants met 'ons' geld uitvreten.

 • j+n roosendaal

  wat wil je ,er zijn meer als 1000000 lawyers in de US. die moeten allemaal wat erdienen.

 • Bison

  Die het dichts bij het vuur zitten warmen zich het best.
  Het is naaien of genaaid worden op deze aardkluit.
  De relegieen zijn uitgevonden bij de naaiers om de genaaiden koest te houden,..het werkt nog steeds,.. albeit in mindere mate.

 • info104

  Als we in west europa naar een benzine station gaan tanken is bijna overal de prijs hetzelfde, maar als er een paar melkfabrieken fuseren of afspraken maken mag dat niet want dan worden ze te machtig. Wie kan me dat uitleggen hoe dat zit.Wie voelt zich hier belazerd , volgens mij wij als boer.

 • denker123

  Met veevoer zoals mais ,tarwe en soyabonen mag volop gespeculeerd worden maar met melk niet ,een kromme wereld is het.En als je een prooi bent van de lawyers in de V.S. dan wordt je helemaal uitgemolken tot je uiteindelijk opgeeft. Trouwens Goldman Sachs doet niets anders dan speculeren.

 • jan4072

  Hier kan campina (Vion evengoed) nog een voorbeeld aan nemen. Een afzet cooperatie die alles doet om de prijzen omhoog te krijgen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.