Rundveehouderij

Nieuws 1594 x bekeken 13 reacties

DMK-topman Schwaiger ongerust over risico van ongebreidelde melkproductie

Zeven - De Duitse zuivelmarktleider DMK maakt zich zorgen over het risico van een te hard groeiende melkplas na het verdwijnen van de quotering.

Directietopman Josef Schwaiger wijst daarbij op de consequenties voor zowel de verwerkingscapaciteit als de afzet. "Als de melkplas na 2015 bij DMK met 2 procent per jaar toeneemt zouden we om de drie jaar een nieuwe fabriek moeten bouwen", zei Schwaiger volgens de Westfaalse landbouwmedia in Münster op het seminar Unternehmensgespräch Milch. Inzake de afzet van het meeraanbod ziet de DMK-directievoorzitter net als vele branchegenoten eigenlijk maar één reële optie, namelijk buiten de EU. Daarvoor zouden dan ook eigen productiefaciliteiten moeten zijn. "Anders blijven we op deze markten spelers die uitgewisseld kunnen worden." DMK is niet van plan een plafond te leggen op de productie van de coöperatieve leveranciers. Wel zullen zo nodig de contracten met niet-leden worden opgezegd.

Laatste reacties

 • koestal

  In 2015 wordt er een knop omgedraaid en dan gaan de melkveehouders los,nog een kaasfabriek er bij in Heerenveen,melken ,melken ,melken !

 • agratax2

  Koestal. Goed advies melken en nog meer melken en daarna pakhuizen bouwen om de kazen op te slaan en nog meer en nog langer bewaren die kaas, wordt het oude kaas en slinkt het gewicht. De melkboeren willen alleen maar melken, verkopen blijkt niet belangrijk te zijn. Heel Europa zal gaan melken als quotum rem weg is en maar hopen dat door meer melk de productie kosten mee dalen met de melkprijs.

 • Ishtar

  Dit is toch echt onbegrijpelijk?
  Geen regels, en melken maar, hup uitbreiden etc.

  Waar zijn de bestuurders?
  De boeren belangenbehartigers?
  Waar zijn de alernatieve plannen als de melkprijs omlaag schiet of structureel om laag gaat?

  Moet ik weer aan gaan horen,
  -hoe zielig boeren zijn, immers men moet wel ivm kostprijs?
  -de wereld moet gered worden met voedsel?( terwijl er 40% wordt wegeggooid)?
  -gaan de boerenbelangenbehartigers weer EHS projecten dwarsbomen om hun ruimte te creeëren?
  -ik heb het wel gehad met deze sector mentaliteit....
  -waarom pikken boeren zulke slechte plannen en visie?
  **
  Maar weet wel, dat het draagvlak voor boeren zo alleen maar af zal nemen.
  Als de melkprijs daalt, verwacht ik ==>
  -geen enkele financiële steun van Den Haag of Brussel, nada, o,o....
  -ik mag aannemen dat de NZO, FC en de LTO daar nu al hun handtekening onder willen zetten, dat ze niet zullen klagen en niet zullen vragen om geld?

 • alco1

  Nu met de quotering zijn er maar een paar landen die over hun grens zitten, dus naar alle verwachting zal daar mogelijk meer melk na 2015 geproduceerd worden. Dit zal echter maar een druppel zijn op de gloeiende plaat van de wereldmarkt, dus zal de melkprijs daardoor niet veranderen. De kostprijs zal ons parten kunnen spelen, want die zal door de concurrentie in ons land verhevigen.
  Echter zal ook marktwerking hier weer zijn werk doen.
  Het is juist de GOEDE mentaliteit van de boeren Ishtar, die hen zelf parten kan spelen.
  Slechte plannen en visie wordt er verweten. Maar hoe moet je het dan aanpakken, dat is de vraag.
  Quotering, veerechten e.d.werkt niet in de globalisering en maakt alleen maar hogere kosten. De consument heeft overal zijn mond over los, maar als het echt wat wil, moet ze zorgen dat de schappen in de winkel met streek producten e.d. leeg zijn, dan weten wij wat we doen moeten.

 • Ishtar

  @Alco, laten we het dan eens zijn dat boeren een goede mentaliteit hebben.
  Laten we dan ook een deal maken,
  -LTO en alle coöperaties inclusief FC zetten nu een handtekening, dat wat er ook gebeurd zij niet zullen gaan klagen als de markt vrij gegeven wordt.
  -er geen enkele cent van Den Haag of Brussel, mag en zal komen. als de melk prijs dalende is om boeren te steunen.
  -als boeren steun zullen moeten krijgen, dan moet dat komen van de fin. reserves van de eigen coöperaties.
  -laat de markt dan idd zijn werk doen, en als de kostprijs hier te hoog is tov de melkprijs dan is dat dan toch zo?
  -of zie ik het nu dan weer niet goed?
  -you got the point?
  -you create problems , you solve your problems?
  -wat doen die bestuurders en coöperaties bestuurders van boeren dan elke dag?
  -Zij zijn persoonlijk verantwoordelijk voor visie en goed bestuur.
  -Zij willen de wereldmarkt op en wisten van de voren dat elk land een andere kostprijs heeft.

  Dat is mag er vanuit gaan dat LTO en FC hun handtekening zetten, nu dus vooraf, dat zij geen steun of geld gaan vragen of krijgen van wie dan ook?

  Mee eens Alco, dat is toch wat je wil als boeren en je bestuurders?
  Nu dan vooraf een deal maken en niet achteraf gaan klagen in artikelen en blogs?

 • msh

  Verlaging btw-tarief bij onderhoud huizen en tuinen, overname banken door de overheid, deeltijd ww en zo kunnen we nog wel even doorgaan! Moeten deze sectoren ook allemaal zijn handtekening gaan zetten dat ze geen hulp willen!
  Zet jij ook je handtekening dat je nooit geen aanspraak maakt op hulp van de overheid!
  De agrarische sector is een van de sterkste sectoren in de crisistijd!
  Dus zonder deze sector zou het op dit moment een stuk slechter gaan in Nederland!

 • Ishtar

  @Msh, als je vele jaren tijd hebt om structuur en visie te maken als sector.
  Plannen dus....
  Dan verwacht ik dat de zogenaamde professionele melksector zijn handtekening, nu 3 jaar voordat iedereen vrij mag melken, GAAT zetten.
  Dat zijn ze verplicht naar de samenleving toe, naar de belasting betalers etc.
  Ik mag aan nemen dat jullie honderden bestuurders die elke dag hier mee bezig zijn over de toekomst heel goed over nagedacht hebben, dus ook over het feit als iedereen vrij mag melken?
  **
  So be it dan, neem dan ook de verantwoordelijkheid nu al, en zeg wij zullen geen steun van Den Haag en Brussel vragen of willen.
  Immers dit zijn onze 40 plannen en 50 verschillend scenario's voor 2015 en er na.
  Wat is er op tegen om nu als FC, CONO en LTO nu de handtekening te zetten, wij accepteren geen steun, wij accepteren de vrije markt in 2015?
  Wat is er op tegen als het professionele bestuurders zijn?
  Niets toch?
  Melk boeren en hun belangenbehartigers willen toch graag serieus genomen worden?
  En niet elke keer gezien worden als klagende subsidie terende Mercedes rijdende klagers gezien worden?
  Dus ik verwacht dat bestuurders hun verantwoordelijkheid nemen, en anders simpel hun mond houden.
  Als je jaren en jaren de tijd hebt om dingen te overzien en uit te stipplen dan mag je daar ook bestuurdelijk op aangesproken worden lijkt me.

 • Mels

  Er is er een die hier zijn mond moet houden en dat ben jijzelf en het waarom lijkt mij niet zo moeilijk,jou lidmaatschap van de PvdD en Wakker Dier geeft je nog niet het recht om zo ontzettende kortzichtige ongefundeerde onzin uit te kramen.
  Als je er nou bij vertelde dat met het afschaffen van alle steun ook de bekrompen en doelbewust murw makende regelgeving verdwijnt en de onzinnige ideeen van linkse proleten die alleen maar het behoud van de sector in de wegstaan zouden verdwijnen had ik er nog een beetje vrede mee maar aangezien die,zoals ik weet uit eerdere reacties jou kant,volgens jou alleen maar erger moeten worden,zou ik graag zien dat je je domme mening hierover voor je houd.Of,maar ik ben bang dat dat niet gebeurt,je fundeert alsnog je uitspraken door e.a erbij te betrekken.

 • alco1

  Ishtar. Zo we zijn er weer en dan wel uit de voetbal kantine. Wel zere knieën, maar goed. Wel even een pilsje gedronken op de overwinning.
  Na jouw reactie een paar keer gelezen te hebben, kan ik je zeggen dat je mijn handtekening kunt krijgen voor geen enkele subsidie. (het geeft alleen maar door marktwerking een lagere basis prijs)
  Ik ben totaal geen LTO er en ook geen bestuurder van een melkfabriek. Zij moeten praten. 'Wiens brood men eet wiens taal men spreekt' Ik dus niet.
  Ik zou met jouw mijn gitaar wel ter hand willen nemen en willen rocken: 'Keep on rocking in a free world' of 'Did you heard them talk about it, on the radio'(deeja vu van John Fogerty) Als je echter niet kunt zingen. Hou dan a.u.b. je mond. Met een knipoog naar het onderwerp waar jij je reactie op geeft.

 • daan1908

  Als Dmk nou fuseert met DOC dan worden er twee problemen opgelost
  punt 1 : A-Ware krijgt uit Noord Friesland melk van DOC
  punt 2 : DOC krijgt de melk uit Ost-Friesland ( grens NL ) erbij
  Als iedereen nou bij het onderwerp blijft , krijg je misschien een ietwat nuttiger discussie .

 • alco1

  @ Daan. Dit is om te laten zien, dat we niet van van die kortzichtige boeren zijn, maar wel degelijk met beide benen in de samenleving staan.

 • daan1908

  Alco , dit heb ik niet gezegd . U kunt blijkbaar niet goed lezen , dit artikel gaat over DMK en de eventuele extra melk mocht die er al komen na 2015 . Nogmaals ik heb kortzichtigheid nergens genoemd danwel bedoeld .
  Kijk nou even hoe hierboven gereageerd wordt , de schoenen vallen je uit , het heeft niets meer met bovenstaand artikel te maken .Trouwens
  je hoeft hier dus niets te laten zien . Een relevant verhaal is voldoende

 • alco1

  Daan. Ik gaf alleen reactie op jouw laatste zinnetje. Ik zeg ook niet dat jij kortzichtig bent, waar lees jij dat? Ik heb op deze manier een reactie geef naar Ishtar toe, die de boeren beschouwd als een groep die alleen maar klagen en subsidies op willen strijken.
  P.S. @Ishtar krijg ik nog een reactie van jouw, of ben jij juist iemand die zijn reacties niet kan staven.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.