Rundveehouderij

Nieuws 12528 x bekeken 16 reactieslaatste update:25 mrt 2013

Cono weer aan top met melkprijs 2012

Hoogeveen/Westbeemster - DOC Kaas zit qua melkgelduitbetaling dicht achter FrieslandCampina, Cono Kaasmakers zit op flinke hoogte boven beide. Dit blijkt gegevens die DOC en Cono bekend hebben gemaakt.

Bij DOC Kaas ontvangen de leden bij een jaarleverantie van 800.000 kilo een voorschot van €32,99 per 100 kilo, exclusief btw en na aftrek van 5 cent PZ-heffing. Inclusief €1,35 nabetaling komt de contante melkprijs van DOC over 2012 uit op €34,34 per 100 kilo. Dat is €1,16 minder dan de €35,40 die FrieslandCampina contant uitkeert (€33,98 voorschot en €1,42 prestatietoeslag). Cono betaalt bij dezelfde condities een totaal voorschot uit van €34,99 per 100 kilo en een nabetaling van €1,98. Dat brengt de totale melkprijs over 2012 op €36,47 per 100 kilo. Worden daar de toeslagen voor weidegang en Caring Dairy bij opgeteld (bij Cono voor 95 procent van de leden), dan komt de Cono-prijs uit op €37,47. Bij FrieslandCampina geldt voor de meeste leden ook een weidegangtoeslag van 50 cent per 100 kilo, maar ook als die bij melkprijs op wordt geteld, blijft Cono €1,57 boven FrieslandCampina uitkomen. Deze prijzen gelden bij 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit.

Alle drie de genoemde zuivelbedrijven kennen ook een niet-contant gedeelte van het melkgeld. Bij Cono is dat 25 cent per 100 kilo. Daarnaast wordt tijdelijk €1,25 per 100 kilo gereserveerd voor financiering van de nieuwe kaasfabriek. Bij DOC Kaas wordt 68 cent per 100 kilo bijgeschreven op een ledenrekening, maar dit geld valt na tien jaar weer vrij. Bij FrieslandCampina wordt over 2012 een bedrag van 95 cent per 100 kilo bijgeschreven. Dit geld is wel rentedragend, maar valt pas vrij na het beëindigen van het bedrijf.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ledenraad FrieslandCampina gaat volgend jaar over nieuw melkprijsstelsel stemmen dus dan komt alles weer goed ......daar vertrouwen we maar op. Cono-boeren wees blij met Ben&Jerry's 2 cent voorsprong is een heleboel.

 • NoordHollander

  dat is zeker een compliment waard aan de kaasmakers in de beemster

 • Morrisman

  De beemster kaas smaakt dan ook super!

 • drientje

  Maar het management van FC heeft wel een goede prestatie(winst) neergezet, wat dus een flinke bonus waard is.

 • Munktell350

  Geachte Drientje,
  Waarom een bonus voor het management van FC ?? Volkomen onzin .Dit management is toch ingehuurd voor een goed salaris door FC om hun werkzaamheden naar eer en geweten en om een zo hoog mogelijk rendement te realiseren voor FC en haar leden.

 • JespersK

  en spotmarkt prijs????

 • Mozes

  Bedenk wel dat Cono minder dan 300 miljoen liter in hun kaasmerk kwijt kan. Alle melk die ze meer hebben moet worden verkocht tegen spotmarktprijs. De hoge prijs van Cono is te vergelijken met een zuivelboerderij die ook een hogere prijs kan realiseren voor een zeer beperkte omvang.

 • sjakie

  Klaas, je maakt er weer een potje van: bij Cono vergeet je de 0,25 cent ledengeld mee te nemen. Bij RFC vergeet je gemakshalve een uitkering van 0,95 cent op naam, niet contant, maar toch mooi in the pocket...

  Verder vraag ik me af hoe je bij een RFC voorschotprijs van 33,15 bij 800.000 kg jaarleverantie komt. De garantieprijs bij 500.000 kg is immers al 33,87. Laten we eventuele weidepremie nog buiten beschouwing.

  Kijk er nog maar eens naar, geluk, Jack Rijlaarsdam

 • abjongeneel

  De vergelijking in Nieuwe Oogst lijkt me heel wat beter dan Boerderij die er een rommeltje van maakt
  Van FC geen bijschrijving ledenbewijzen vast noemen, bij Cono wel de weidetoeslag en bij FC niet
  Terwijl ook de rest van het Boerderij verhaal naar mijn idee rammelt

 • daan1908

  Sjakie helemaal mee eens . Simpel voorbeeld onze jaarafrekening 2012.Onze eindafrekening gedeeld door de geleverde liters ( quotum 1.8 miljoen kg ) incl weide premie en BTW 39.17 per liter 4.37 vet en 3.56 eiwit . Hierbij dient wel vermeld de 14000 Euro die is op naam gesteld en niet contant , is door mij wel meegerekend . Dus Klaas er is nog het een en ander te onderzoeken , succes !

 • HeemskerkMorgenstond

  klein boertje, bij Nemelco vlak 39 cent incl. BTW over 2012

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Ab,

  Voor Cono is zowel de eindprijs inclusief als exclusief Caring Dairy en weide genoemd, maar zelfs zonder die gezamenlijke €1,00 per 100 kilo zit Cono dik boven FC. Voor het overige: bij onze melkprijsvergelijking nemen we de standaard-elementen in de melkprijs mee. Dus komt er geen weidetoeslag in voor. Bij Cono toch genoemd (maar dus ook zonder) omdat 95 procent van alle boeren aan weidegang doet. Bij FC is dat een dikke 70 procent, meer dan zit er ook deelweidegang bij in. Maar nogmaals: weidegang tellen we niet mee in de standaardmelkprijs. Ook niet de bijschrijvingen, want daar heb je toch niks aan voor je bedrijfsvoering. Alleen leuk als je stopt of een andere business begint. Je mag best de vergelijking bij Nieuwe Oogst beter vinden, als jou dat goed schikt. Daar krijgen de fabrieken alle gelegenheid om zichzelf zo goed mogelijk te presenteren. Wij proberen puur te kijken naar de contante prijs en dan de uitbetalingen onderling zo veel mogelijk vergelijkbaar te maken. Dat is lastig genoemd, dat geef ik toe. Dus je moet even nadenken bij de gepresenteerde cijfers, maar dan heb je denkelijk ook wat.

  mvg, Klaas

 • Mozes

  De bijschrijving op naam heb je wel wat aan. Het is eigen vermogen en je beurt er een rente over die zeker niet lager is dan je aan de bank betaalt. Je kunt het dus wegstrepen tegenover de financiering van de bank. Of je kunt er extra financiering voor krijgen van de bank.

 • abjongeneel

  Beste Klaas je redenering klopt niet.
  Een boer met weidegang is een boer met weidegang, of het percentage bij zijn coöperatie 70% of 90% is maakt voor zijn melkgeld niets uit.
  En wanneer je over bijschrijvingen op ledenrekening gaat redenering dat een boer daar niets aan heeft houdt het voor mij helemaal op.
  Straks ga je nog beweren dat een boer aan al zijn kapitaal in grond,veestapel, gebouwen en machines helemaal niets heeft, omdat het vast zit zolang hij boer heeft.
  Nee die vergelijking zoals jij presenteert rammelt aan vele kanten.
  Dat nadenken moet je niet alleen op anderen toepassen
  Ik heb nog heel diverse melkprijs vergelijking uit het verleden liggen toen Boerderij opdracht gaf daar een jaarlijks rapport van te maken
  Er werd toen echt werk van gemaakt en het was gezaghebbend
  En dergelijk drogredenen zoals jij die hanteert, die kom ik daar niet in tegen.
  Er werd hooguit een correctie voor de rente op de ledenrekening gemaakt als die afweek.

 • klaas.van.der.horst1

  Hoi Ab,

  Om melkprijzen vergelijkbaar te maken, moet je alleen vergelijkbare zaken vergelijken. Dus uitgaan van de zaken die voor alle boeren gelden. Daar bovenop moet je natuurlijk wel de extra's melden.
  Mijn bewering dat je niets hebt aan bijschrijvingen, is wat kort door de bocht, maar het levert je in ieder geval niet de contanten op die je nu nodig hebt. Al kun je obv bijschrijvingen wel weer geld lenen.
  Een uitgebreide studie van alle melkprijzen zou op zich lonen, ben ik met je eens. Zoals het vroeger gebeurde was mooi, maar ook daar zijn toch wel weer zaken op af te dingen.
  Winst van een uitgebreide studie zou zijn dan je dan eens alle rimram zou kunnen fileren. FrieslandCampina presenteert in z'n jaarverslag 2012 (p10) bijv een totale melkprijs van 36,68. Maar kijk eens wat daar allemaal bij wordt geteld, bijv de toeslag voor biomelkveehouders, voor Landliebe en dus ook weidegang (die maar voor ongeveer 2/3 van de leden volledig opgaat)

  Dan de bijschrijvingen. Die komen in zware vorm bijna alleen nog maar meer voor bij FriCa en DOC. DOC schrijft minder bij, kan ook iets minder betalen, denk ik, maar bij hen valt het geld wel na 10 jaar weer in jaarlijkse porties vrij. Uiteindelijk heb je er wel wat aan, al was het maar als onderpand voor de bank, maar om ze nu bij de contante prijs op te tellen? • koestal

  beemster scoort goed ,FC presteert eigenlijk wel goed maar investeert heel veel in afzet en kan dit jaren later pas aan de leveranciers in winst uitkeren

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.