Rundveehouderij

Nieuws 3025 x bekeken 8 reacties

Cono raadt gebruik niet-bedrijfseigen mest af

Westbeemster - Kaascoöperatie Cono waarschuwt de leden tegen het gebruik van 'vreemde' mest. Reden is dat deze mest allerlei vervelende ziekteverwekkers kan bevatten, die tot problemen op het bedrijf kunnen lijden. Het is niet zo dat Cono het gebruik van bedrijfsvreemde mest verbiedt, maar het gebruik ervan wordt wel afgeraden.

De waarschuwing gaat vooral uit naar mest van intensief gehouden dieren. Varkensmest is volgens Cono een risico vanwege de mogelijke aanwezigheid van salmonella en spoelwormen, bij mest van geiten en rundvee is het vooral opletten voor para-tbc en bij pluimveemest dreigt er weer gevaar vanwege salmonella en botulisme.

Mest van een collega-rundveehouder lijkt relatief ongevaarlijk, maar toch is het ook dan zaak te letten op de mogelijke aanwezigheid van para-tuberculose en samonella. Het advies is dan ook om mest alleen aan te voeren van bedrijven met een gunstige status. Als de status niet in orde is, bestaat het risico dat de eigen veestapel besmet raakt via gras of via het kuilvoer. Grasland kan tot een jaar lang besmet blijven met para-tbc en kuilgras tot het einde van de bewaarperiode. Zongedroogd hooi, een concept dat Cono hernieuwd onder de aandacht brengt, is geen risico. De para-tbc-bacterie is namelijk niet bestand tegen zonlicht.

Het lijkt een tendens dat zuivelbedrijven in toenemende mate alert worden op risico's voor de veestapel en melk via mest en ook strooisel. Vorig najaar waarschuwde DOC Kaas tegen het gebruik van compost in diepstrooiselboxen, in een rapport van de Nederlandse Zuivelorganisatie werd gewaarschuwd tegen het gebruik van gescheiden mest als boxenvulling.

Laatste reacties

 • H.J. Meijer

  Hier in de Veenkolonien (gemeente Hoogezand) wordt deze mest elk jaar in grote hoeveelheden uitgereden. In het voorjaar bij droog weer in combinatie met wind ontstaan vaak stofwolken waarmee deze bacterien, die deels antibioticaresistent zijn, worden verspreidt. Mensen die dit inademen worden zo drager van deze resistente bacterien met alle potentiele gevolgen van dien. Ook zwemmers in het Kieldiep en Zuidlaardermeer worden op deze manier besmet. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat de rundveehouderij waarschuwt voor de gevaren maar de gemeente Hoogezand hier niets tegen doet.

 • abtje

  Meijer, U zit ernaast.
  De gronden stuiven van nature. Juist door de mest stuift het veel minder, daarom word het ook toegepast als anti-stuif.
  Dit heb ik bij wijze van spreke al op de kleuterschool geleerd.

  Als er iets snel afbreekt bij UV licht, dus de zon, dan is het wel bacterieen en AB, dus U kunt veilig blijven ademen.
  Bovendien zit er nauwelijks AB in de moderne koe.

 • John Deere 6430

  Bovendien komt de meeste resistentie uit de ziekenhuizen zelf. De hoeveelheid antiobiotica restistente bacteriën in een mestput is verwaarloosbaar, de hoeveelheid die door de lucht waaien na het uitrijden nog minder.

  Dan is er ook nog het verschil tussen hoog pathogeen en laag pathogeen. Elk mens heeft de mogelijkheid om Staphylococcus Aureus in zijn neus te hebben door het dagelijkse leven zonder in aanraking te komen met mest. Maar deze is dan in laag pathogeen waardoor je er niet ziek van wordt. Pas wanneer je een hoog pathogene bacterie tegen komt, heb je de kans om er ziek van te worden.

 • H.J. Meijer

  Beste Abtje,

  Als U het artikel nog eens goed leest zal duidelijk worden dat het vooral om varkensmest gaat. Verspreiding verloopt niet alleen via stuiven maar ook vooral door uitspoeling naar oppervlaktewater.

  Er zijn recent studies gepubliceerd waarin verband gelegd wordt tussen aanwezigheid van antibioticaresistente bacterien op groente (uit Noordoost Nederland) die wordt gesproeid met oppervlaktewater en uitspoeling van mest uit intensieve veeteelt. Ik kan de stude als .pdf fomat toesturen.

  Kennelijk maakt Cono zich echter drukker om het vee dan om de volksgezondheid!

  De opmerkingen van dhr. Deere slaan de plank volledig mis. De praktijk wijst anders uit.

 • abtje

  Beste H.J. Meijer,

  Duits onderzoek wijst juist uit dat de antibioticaresistentie juist van de mensen op varkens overgeslagen is en niet andersom.
  Wij laten ons vee geen oppervlakte water drinken door alle hormonen en de gehele apothekers voorraden die via de mens weer in het milieu terechtkomen.

  En was het niet heel erg vaak de mens die zonder handen te wassen bacterieen op voedsel brengt?

  Ik wil Uw verhaal niet bagataliseren, maar het is altijd wel heel erg makkelijk om alle schuld altijd maar een kant op te schuiven, en die er vaker niets dan wel schuldig aan is.

 • silviabakel

  Hoi Abtje,

  Dat Duits onderzoek waar jij naar verwijst zou ik heel graag willen zien, heb jij misschien een link of een adres waar het opgevraagd kan worden??

  Groet, Silvia

 • abtje

  Hoi Silvia,

  Het stuk stond hier op de site, ik had het gelezen en kan het nu hier niet zo snel meer vinden. Wat dat betreft is boerderij.nl niet echt makkelijk om wat terug te vinden.
  Misschien dat je zelf kunt zoeken en wel vinden, of is er een andere medelezer die wel weet waar het staat...

 • antibioticasyndicaat

  Hierbij een linkje omtrent de kwaliteit van het oppervlaktewater:
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/waterschappen-rijk-moet-antibiotica-in-water.4557757.lynkx
  ...en over multiresistente bacteriën, ESBL's op groenten:
  http://nos.nl/artikel/234011-vumc-vindt-esbls-in-rauwe-groenten.html
  In Engeland wordt het gevaar van toenemende bacteriële resistentie wat serieuzer genomen dan bij ons:
  http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/129632/resistentiealarm-in-grootbrittanie-en-vs.htm

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.