Rundveehouderij

Nieuws 4284 x bekeken 11 reactieslaatste update:26 mrt 2013

Accon AVM: resultaat melkveehouder 2012 valt mee

Arnhem - De gemiddelde Nederlandse melkveehouder heeft het in 2012 veel minder slecht gedaan dan algemeen verwacht.

Het netto-resultaat per bedrijf is lager dan over 2011, maar blijft positief. Dit komt vooral door voerkosten die achteraf minder hard doortikken en door een melkprijs die hoger uitpakte dan werd verwacht.

Dit meldt accountants- en adviesorganisatie Accon AVM op basis van eerste resultaten van de doorrekening van bedrijfsgegevens. Concrete cijfers kan de organisatie nu nog niet noemen. Die laten nog ongeveer een maand op zich wachten. Toch durft Accon AVM wel de stelling aan dat 2012 veel minder dramatisch is uitgepakt als velen vreesden.

Vooral van voer en meststoffen zijn de kosten vorig jaar gestegen met achtereenvolgens 50 en 10 cent per 100 kilo melk, vanwege duurdere grondstofkosten en een slechte ruwvoeroogst in de tweede helft van 2012. De overige variabele kosten zijn vrijwel niet gestegen. Ook de vaste kosten zijn in grote lijnen gelijk gebleven.

Hoewel de voerkosten vorig jaar dus sterk zijn gestegen, zijn ze uiteindelijk toch veel minder hard omhoog gegaan dan verwacht,  stelt Accon AVM vast. De precieze oorzaak daarvan is nog niet helder. Het kan zijn dat veel melkveehouders hun krachtvoeraankopen sterk hebben beperkt. Het kan ook zijn dat de kostenstijging per kilo melk sterk is gedaald.

Nog een positief effect is dat de financiering per kilogram melk voor het eerst sinds jaren is gedaald. De gemiddelde melkproductie per bedrijf is ondertussen steeds verder gestegen. Daardoor konden met name de intensievere melkveebedrijven, veelal in het zuiden van het land, hun voerkosten goed compenseren.

Laatste reacties

 • Buurman

  Eerst 50 en dan 10 cent per kg melk als kostenstijging?
  60 cent is meer dan ik in de winkel betaal.

 • johannetje

  1 ding is wel zeker, veeboeren janken al voordat ze klappen krijgen.
  absurd.
  Ach en wee, ik wil 50 cent voor de melk.

 • Mels

  Rij nog maar een paar jaar door met je Fendt....

 • mares

  een ding is zeker ,veehouders hebben nog nooit hoeven te klagen zij zijn verzekerd van een behoorlijke ,ja een goede melkprijs bij een goede bedrijfsvoering ,maar ze zijn gewend om te klagen ,ze weten niet beter ,vergeef het hen want ze weten niet hoe goed ze 't hebben

 • jamiemf

  ow en zijn de akkerbouwers ook van de bank af gekomen om maar weer is iets te gaan doen. laf zeg om zulke uitspraken te doen!!

 • sallandseboer

  De eerste paar reacties slaan ook nergens op.
  In plaats van dat we zeggen dat het monster mooi is voor de veehouders, gaan we zeuren dat ze klagen. Ik vind jullie meer klagers, klagen over dat een ander klaagt?

 • koestal

  Er is minder in duur quotum geinvesteerd,dan zakken ook de kosten per liter melk

 • jamiemf

  kijk zo kan het ook :)!!!

 • poldes

  gebouwen bij de bank financieren,
  gronden door grote verzekering via erfpacht gebruiken.
  en veel heel veel melk produceren.
  het komt goed ,het is goed,er zijn goede saldo,s volgens de boekhoudbureaus.
  klagen is vragen.
  door produceren en niets zeggen,vraagt ook ergens na.

 • drientje

  Dat het meevalt met het resultaat is natuurlijk vooral te danken dat de veehouders een gedegen advies van ACCON hebben gehad.
  Wellicht dat klanten van concurrent accountancy nog betere resultaten boeken.

 • groot731

  boeren zijn gewoon veel minder KG krachtvoer gaan voeren zodat de totale voerkosten nog iets meevallen,waren ze wel op de eiwit norm gaan voeren waren de voerkosten veel hoger geweest en was het quotum ook wel volgekomen...

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.