Rundveehouderij

Nieuws 3911 x bekeken 10 reacties

A-ware start met melkprijs van DOC + 50 cent

Lopik – De A-ware Food Group betaalt haar toekomstige leveranciers een melkprijs die 50 cent per 100 kilo boven de totale melkprijs van DOC Kaas ligt. Deze basisprijs begint vanaf een kwantum van 500.000 kilo melk op jaarbasis.

Deze melkprijs wordt betaald aan directe leveranciers. Voor hoeveelheden die boven de 500.000 kilo uitkomen, betaalt A-ware een kwantumtoeslag. Deze stijgt sneller dan de toeslag bij DOC Kaas en bereikt een maximum voor jaarleveranties tussen de 800.000 en 1 miljoen kilo melk. De toeslag bedraagt dan €2,91 per 100 kilo. Voor grotere hoeveelheden daalt de toeslag weer.
A-ware legt de maximale toeslag naar eigen zeggen juist bij kwantums tussen de 800.000 en 1 miljoen kilo omdat dit nog net gezinsbedrijven zijn, die ook binnen de familie kunnen blijven. Deze categorie wil ze graag stimuleren.
De A-ware Food Group gebruikt DOC Kaas, en niet FrieslandCampina,  als referentiepunt omdat de omvang en de activiteiten van die onderneming vergelijkbaar zijn met de toekomstige kaasfabriek van A-ware. “De A-ware Food Group heeft de gezonde ambitie om een beter resultaat dan DOC Kaas te realiseren. Om deze ambitie kracht bij te zetten en om onszelf te prikkelen om het beste u it de markt te halen, betalen we bovenop de basisprijs een halve kilo euro per 100 kilo meer aan melkveehouders die melk van goede kwaliteit leveren,” zegt Jan Anker, algemeen directeur van de onderneming.
Melkveehouders die willen weten welke prijs zij nu bij A-ware zouden ontvangen, kunnen die zelf berekenen met een rekenmodule op de website van de A-ware Food Group. Melkveehouders die met A-ware in zee gaan, kunnen kiezen uit de mate van leveringszekerheid. Zonder inleg van hun kant, geldt voor A-ware een opzegtermijn van 26 maanden. Leggen ze €5,00 per 100 kilo in, dan kan A-ware de samenwerking niet opzeggen. Veehouders van hun kant kunnen twee jaar na de eerste melklevering opzeggen en dan binnen dertien maanden weg zijn.

Laatste reacties

 • info48

  Risicovol de prijs te koppelen aan een organisatie die een eenzijdige productie heeft en daardoor kwetsbaar.
  Nu kan de melkveehouder een betere prijs te bedingen en de verwerkende industrie een beetje dwingen hun winsten eens aan de andere(verkoop) kant te zoeken, DOC zit m.i. met de uitbetaling aan de onderkant van de markt.
  of dit voor de melkveehouder nu zo'n goed voorstel is????
  A-ware heeft de leverancier nodig!!!

 • Mozes

  Ze durven hun melkprijs niet te koppelen aan FrieslandCampina maar alleen aan een zuivelcooperatie die bulk produceert. Deze melkprijs zal in de toekomst mogelijk nog minder concurerent zijn.

 • jan1966

  Ik zou minimaal FC + 2cnt willen beuren en 30 vast

 • abtje

  Ze bieden net iets meer dan een directe collega, daar lijkt mij niets mis mee. Alleen als je ergens goed zit ga je niet lopen voor 50cent.

 • wam dl

  eindelyk komt er weer wat concurrentie maar waarom zo een lang kontrakt er moeten zich eerst een paar boeren bundelen en dan de melk samen aanbieden dan kan je de prys voor je melk ook beter door zetten kyk maar by ons hier in duitsland meg nordpool heeft in een paar maand al 300miljoen tesamen en al die andere meg sluiten zich samen en als je dan genoeg melk tesamen hebt kryg je macht en kan je eindelyk je kostprys doorzetten !!!!!!

 • koestal

  zo zien ze kans om de vele en grote DOC leveranciers in Friesland aan zich te binden,slimme zet !

 • truurd

  Dit is geen spectaculair nieuws, Friesland Campina kan weer rustig slapen.

 • koestal

  Friesland-Campina maakt zich druk over lactose ,waar een boer nauwelijks op kan sturen,maar ja zo heeft ieder wat

 • abtje

  FC is gewoon te groot, hoeven niet te presteren, draaien toch wel door.
  Als je 80 % van de markt hebt, waar zou je je dan druk om moeten maken?

 • Kerkweg001

  Met mijn 1,3 miljoen liter laat ik mij door A-ware niet 13 maand aan het lijntje houden.
  Wie denkt men wel dat ze zijn, God in kaasland...... zijn wij altijd nog de Boeren

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.