Rundveehouderij

Nieuws 2491 x bekeken 12 reacties

Zuivel VS ziet kansen door handelsakkoord met EU

Washington - De Amerikaanse melkveehouderij en zuivelindustrie hopen flink te profiteren van een ophanden zijnde handelsovereenkomst tussen de EU en de Verenigde Staten. De Amerikanen menen dat in zo'n geval veel tariefmuren zullen vallen en ook andere belemmeringen zullen wegvallen en nieuwe markten open gaan.

Voormannen van de National Milk Producers Federation (NMPF) en de US Dairy Export Council (USDEC) constateren dat de Amerikaanse zuivelindustrie vorig jaar voor slechts zo'n 66 miljoen euro aan zuivel naar de EU verkochten, terwijl ze toen een recordexport boekten van 3,9 miljard euro. In Europa valt dus nog veel te winnen. Te meer omdat Europa van haar kant voor ongeveer 900 miljoen euro aan zuivelproducten naar de VS exporteerde.

Het zijn niet alleen tariefmuren en quota die het de Amerikanen moeilijk maken om zuivelproducten naar de EU te verkopen. Het zijn ook allerlei overige eisen die de Europeanen stellen aan zuivel, eisen die volgens de NMPF en USDEC niets met voedselveiligheid te maken hebben. Eén van de voorbeelden die ze noemen is de Europese celgetal-limiet. Europa accepteert alleen zuivel van melk die niet meer dan 400.000 somatische vellen per kilo bevat. De Amerikanen mogen gaan tot 750.000 somatische cellen en willen dat de EU deze limiet ook accepteert. Een ander bezwaar betreft de regelgeving voor productaanduidingen. In de EU mag de naam fèta alleen maar worden gebruikt voor Griekse geitenkaas en Gouda Holland alleen voor Goudse kaas uit Nederland. De Amerikanen menen dat dit soort aanduidingen generieke benamingen zijn geworden en dus door iedereen mogen worden gebruikt. Over dit soort verschillen van inzicht dreigt bij een principe-akkoord nog een flink robbertje te worden gevochten, zo maakt de Amerikaanse zuivel duidelijk.

Laatste reacties

 • BoerKool

  750.000 cellen ze zijn niet wijs

 • el

  Celgetallen zijn hier in de USA de laatste jaren al flink lager mede door de limit die de Eu heeft gesteld ,bedrijven die hoger zijn dan 450 cellen kunnen hun melk of eindprodukten daarvan niet exporteren ,het gemidelde cellgetal in de usa zit rond de 250 cellen.

 • joannes

  Die Gouda naam is nog veel critischer! Als dat wegvalt kan er nogal wat verschuiven in NL en de US!

 • pieter p

  750.000 cellen, in Frankrijk wordt je al gekort boven de 250.000

 • Zuperboer

  Die Gouda-look-alike cheese van buiten NL is niet te vreten! Amerikanen roemen de hollandse kaas en dan met name de smaak die er aan zit. Krijg je ongevraagd te horen als je het met ze hebt over kaas en smaak, ook van mensen die professioneel bij de kaas-industrie betrokken zijn. Die streekeigen benamingen zijn wettelijk vastgelegd binnen de EU dus dat lijkt me geen item voor onderhandelingen. Of wordt dit de volgende EU-blunder?

 • Khalid en zijn maten

  De wereldmarkt komt ook voor Nederlandse melkveehouders met rasse schreden dichterbij...

 • KvdS

  In Denemarken krijg je ook minder uitbetaald als je boven de 200.000 cellen komt.

 • denker123

  In de U.S.A.wordt je al gekort boven de 125.000 cellen !,gemiddeld is het celgetal 217.000 in 2011 in de hele USA.Met een zware melkprijskorting mag er nog melk geleverd worden tussen 400.000 en 750.000 cellen omdat er vorig jaar een stem tekort was om het leverings verbod op 400.000 cellen te zetten. Hoe kan je zo dom zijn om voor die paar boeren die boven de 400.000 cellen melken je onderhandelingspositie zo zwak te maken.Trouwens de Amerikanen kunnen beter op de markt met de meeste toekomst,de Chinese melkmarkt opereren de vaarafstand is niet verder dan vanaf Niew-Zeeland.

 • el

  China heeft geen mercedes, bmw of volkswagen te koop.

 • denker123

  el.Er rijden hier in de V.S.treinen rond met meer Chinese containers er op dan Amerikaanse. Als deze made in China spullen in de Amerikaanse schops liggen,kunnen deze containers als retourvracht met Amerikaans melkpoeder goedkoop richting China.Dit noemen ze ruilhandel ,trouwens de Amerikaanse zuivelprodukten doen echt niet onder voor de Hollandse.

 • el

  Gelijk heb je, denker123 maar Europa wil ook graag op de Amerikaanse markt .handels overeenkomst noemen ze dat dacht ik.

 • CHB31

  en BST? lijkt mij niet gewenst in EU.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.