Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Voorschotprijs geitenmelk naar absoluut record

Zoetermeer - De voorschotprijzen voor geitenmelk hebben vorig jaar een recordhoogte bereikt van €48,39 per 100 kilo gemiddeld. Met name in de laatste maanden van het jaar zijn de prijzen hard gestegen. In december bedroeg het gemiddelde voorschot €58,20 per 100 kilo exclusief btw. Dit blijkt uit de geitenmelkprijsvergelijking van het Productschap Zuivel.

Leverancierscoöperatie BGNN betaalde over december zelfs een voorschot uit van €62,60 per 100 kilo. Dergelijke uitbetaalprijzen zijn niet eerder geregistreerd in de Nederlandse melkgeitenhouderij. Oorzaak van de hoge geitenmelkprijzen is de grote vraag naar deze melk vanuit met name Frankrijk. Door de tekorten in dat land en door de goede afzet van geitenzuivel zijn de prijzen in heel Europa sterk omhoog gegaan. Op de spotmarkt worden zelfs prijzen betaald van 65 cent en meer per kilo.

Gemiddeld ligt de voorschotprijs voor geitenmelk dit jaar €7,62 per 100 kilo hoger dan vorig jaar. De gemiddeld grootste verhoging van de voorschotprijs werd gerealiseerd door exporteur MilkConnect (Apollo/Hoogwegt). Die betaalde met een gemiddelde prijs van €49,28 een bedrag van €8,73 meer dan vorig jaar. Ook andere exporteurs betaalden dit jaar goede prijzen, maar gegevens van partijen als Sanimel (Steegro) en Melkweg Aarts & Van Haaren worden niet opgenomen in de vergelijking van het PZ.

Toch zijn het niet de gewone exporteurs die de hoogste voorschotten betalen. Leverancierscoöperatie CBM, gelieerd aan FrieslandCampina, realiseerde dit jaar het hoogste voorschot. De leden hiervan ontvingen tot nog toe €49,57 per 100 kilo. Kaasmaker Henri Willig zit daar net 5 cent onder. Nabetalingen kunnen dit beeld nog nuanceren. In de geitenmelksector worden nabetalingen vaak in meerdere porties uitgekeerd, soms tot meer dan een jaar na dato. Zo betaalde het Brabantse Amalthea over 2011 in diverse tranches tot nu toe €2,64 na.

Laatste reacties

  • marieke1

    Het is de geitensector van harte gegund.

  • noorloos

    maar daar tegenover staan natuurlijk ook wel hogere voerprijzen .

  • josrodenburg

    volgens mij waren ze wel toe aan zulke prijzen, het is inderdaad zoals marieke het zegt gegund

Of registreer je om te kunnen reageren.