Rundveehouderij

Nieuws 35 reacties

Te veel jodium in melk bij 1 op 5 bedrijven

Deventer - Ruim 100 van de 550 melkmonsters die de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onderzocht in het nieuwe GD Tankmelk Mineralen abonnement, bevat meer dan 300 microgram jodium per liter.

De GD meldt dat waarden boven 300 microgram per liter melk volgens de Nederlandse Warenwet niet zijn toegestaan. Volgens NZO geldt deze norm voor het eindproduct en is er geen norm voor melk die aan de fabriek wordt geleverd. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kan desgevraagd nog niet aangeven of individuele bedrijven melk mogen afleveren die meer dan 300 microgram jodium per liter melk bevat.

De jodiumwaarden in de melk zeggen iets over de mineralenvoorziening in het rantsoen van de laatste 2 tot 7 dagen. Karst Mulder, voedingsspecialist van Agrifirm denkt dat de jodiumwaarde goed te beïnvloeden is via voeren van mineralenmengsels. “Maar bij te hoge waarden zou ik toch ook zeker even kijken naar gebruik van dip of spraymiddelen.”

De gemiddelde waarde van jodium in de 550 monsters tankmelk is 215 microgram, met variaties van 20 tot 1.430 microgram per liter. Laboratorium Qlip vindt steekproefsgewijs waarden in mengmelk tussen 150 en 200 microgram per kilo. Dat is dus iets lager dan GD constateert. Guillaume Counotte, toxicoloog bij GD noemt waarden boven de 500 microgram zorgelijk. “Dat moet je niet willen.” Hij noemt het aantal monsters met te hoog gehalte ‘aan de hoge kant’. Hij wijst ook naar voeding en jodiumhoudende dip- of spraymiddelen die het gehalte van jodium in de melk aanzienlijk kan doen toenemen. Counotte: “Koeien scheiden 80 procent van de opgenomen hoeveelheid jodium uit via urine, maar vooral via de melk. Melk is dus een goede graadmeter voor de jodiumvoorziening van de koe. Gebruik van jodiumhoudende dip of spray verklaart naar verwachting ongeveer 50 microgram per liter.” Bij melkrobotbedrijven en bedrijven die drie keer per dag melken kan de versleping theoretisch nog iets meer zijn omdat daar de koeien gemiddeld vaker worden gesprayd. Ook niet goed verwijderen van een jodiumhoudende predip kan de waarden in melk verhogen.

In het tankmelkonderzoek wordt ook de seleniumwaarde vastgesteld. Die ligt gemiddeld op 23,8 microgram per liter. Het gewenste niveau ligt tussen 20 en 35 microgram. Selenium is nodig om jodium om te zetten in een actieve vorm. Daarom kan een verlaagd seleniumgehalte ook lijken op een te lage jodiumwaarde. Om te voorkomen dat veehouders jodium gaan bijvoeren, terwijl juist extra selenium nodig is, worden beide mineralen in de tankmelk onderzocht.

Laatste reacties

 • joopi

  En bedankt zullen de veehouders zeggen die aan dit onderzoek mee hebben gedaan

 • 22maart2012

  Beste,

  Heeft al iemand gekeken hoe de scheplepels ontsmet worden van de monsternemer? Doorgaans is dit jodium, hier heeft fcdf ook ervaring mee bij het ophalen van de speciale merkmelk.

 • koestal

  weer wat gevonden,nu geen paardenvlees !

 • johan58

  Dan maar wat minder Jozo zout gebruiken, meteen beter voor de bloeddruk!

 • jaapjo

  @22 maart2012,juist eerst werd dit met chloorhoudendmiddel gedaan en u raadt het al er werd chloroform in de melk gevonden

 • Spruijt

  Onze koetjes doen het al jaren zonder dip,
  en voelen zich fit.
  Geen jodium of chloor,
  onze koetjes doen het zonder hoor!

 • gerryhoeve

  De GD houd zich zelf weer mooi aan het werk

 • iptho1

  @22 maart2012....
  Ik zit niet in de koeien of melk sector, maar ontsmetten van de monstername producten met jodium houdende stoffen?
  Ik weet niet of de producten van metaal zijn waarmee het monster wordt genomen, maar afbranden zou ook een simpele manier zijn.
  Klein bakje met spiritus, monstername materiaal erin dompelen - uit laten lekken en dan even een aansteker erbij (wel niet handig in een stal wellicht) maar zeker weten dat het goed ontsmet is!
  En nog belangrijker..... zonder dat er een residu achterblijft, want alle spiritus is verbrand en als je het goed doet laat het ook geen 'roet' achter.

 • alco1

  Als nu eerst eens de behandel methoden (dippen e.d.)onderzocht werden op de extra hoge uitslagen, dan kon je al veel geinsinueer tekst weglaten.

 • Gerd

  wat niet onderzocht, kan niet worden gevonden!!

 • politiek

  Zeer belangrijk is te onderzoeken in het melkvet. Onderzoek je gericht om NIETS te vinden dan is zoeken in urine het beste. ?
  In vetten zoals melkvet of niervet kun je inderdaad schadelijke stoffen zoals jodium, hormonen , metalen , antibiotca reststoffen , gemakkelijker en langer vinden .
  Tevens is het in die vetten ook veel langer aantoonbaar tot wel maanden na toediening/gebruik. In urine is het mogelijk ook wel even aantoonbaar , maar slechts enkele dagen.

 • hm

  ik doe niet mee aan die onderzoeken! die boeren die dat wel doen gooien eigen glazen in en van alle anderen erbij. want gaat net als andere onderzoeken eerst vrijwillig daarna verplicht!!!! met als gevolg de kosten zijn voor de boer.

 • Hoevink

  GD is weer goed bezig! Zetten ze een nieuw produkt in de markt om te kijken of mineralen gebruik op niveau is, komen ze met hele andere constateringen. Zal nu wel storm lopen bij de GD van boeren die zich aanmelden voor dit super produkt.

 • Peter P

  Grens is voor consumptiemelk en niet voor 'af bedrijf' voor bewerking. Helemaal niets aan de hand dus als het gaat om de grens die genoemd wordt. Het is dus óf sensatiezucht van Boerderij óf niet goed lezen/raadplegen van bronnen. Iets met storm en glas water en olifanten en muggen...

 • politiek

  Beste Peter P
  Ik vrees dat u het toch verkeerd ziet.
  Als ik u goed begrijp zegt u , als de boerderijmelk geladen bij de boerderij vervuild is met een teveel aan jodium , antibiotica , hormonen ,enz. dan verdunnen we die wel tot die melk onder de gevaarlijke grenswaardens voor de consument in de winkel ligt.
  Uiteraard is dat ook een manier van denken.
  Helaas is het tegen wetgeving in.

 • Mozes

  Bakkers moeten wettelijk verplicht jodium aan brood toevoegen omdat de burgers anders te weinig jodium binnen krijgen.

 • Mozes

  Politiek, er wordt niet gesproken over antiebiotica of hormonen. Er wordt alleen gesproken over jodium.
  U zult dus een ander artikel moeten zoeken om uw hormonen-zeurblaas leeg te laten lopen.

 • politiek

  Beste Mozes.
  Bent u van van mening dat andere schadelijke stoffen in melk niet belangrijk zijn. ?
  Niet overigens alleen in de melk maar ook de infectiedruk om de gehele melkveehouderij. Denk aan MRSA en ESBL wat betreft de atibiotica gebruiken , en helaas nog steeds de derde en vierde generatie atibiotica gebruik in de melkveehouderij. Denk aan de droogzetters.
  Wat betreft de jarenlange structurele hormoongebruiken in de rundveehouderij. Uiteraard , ik snap wel dat u ergens anders over wil praten.
  Echter ik zie GEEN aanwijzing dat de (rund)veehouderij zijn verantwoording pakt hierin. Sterker nog ,, taskforce hormonen ,, veehouderij in Nederland worden gewoon opgedoekt en internationale overleg om hormoongebruik veehouderij aan te pakken is ter ziele gegaan.

 • Mels

  Mocht Noord Korea echt gek worden en hun bom hier uitproberen dan hebben we hier niks te vrezen.......

 • jordi 1455

  jodium is zit ook in zout (jozo) en dat heeft iedereen in de kast staan, hoezo schadelijk. als je last van stralingsziekte hebt krijg je jodium tabletten voorgeschreven.

 • sjaakbea

  @politiek
  Stop nu eens met dat verhaal van 3e en 4e generatie antibiotica in droogzetters.
  Het is gewoon niet waar.
  Wij moesten een half jaar geleden zelfs een andere droogzetter omdat er 2e generatie in zat.
  Sjaak van Essen

 • Mozes

  Klopt sjaakbea, het spectrum aan antibiotica wat we nog mogen gebruiken is heel erg smal geworden. Zo smal dat ik mij echt zorgen begin te maken.

 • jordi 1455

  Mozes ik begrijp je zorgen hoe minder soorten antibiotica we mogen gebruiken hoe groter de kans op dat bacterien ressistent kunnen worden.

 • mtsharteveld1

  Wij voeren speciale melkmineralen aan de koeien om de hoeveelheid jodium en biotine in de melk te verhogen... Met ons doen nog veel meer melkveehouders mee aan die speciale melkstroom van Campina, zo verwonderlijk is die uitslag dan dus niet.

 • Mozes

  Ik voer ook alle dagen mineralen bij (univit mobiel van Forfarmers). Toch bleek uit het melkonderzoek dat het jodium gehalte nog steeds aan de (te)lage kant is.

 • pepper1

  De GD is een hufteronganisatie met als doel onrustzaaien .
  Zo creeert de GD werkgelgenheid en inkomen

 • jordi 1455

  pepper daarom zet ik wel een v tussen G en de D.

 • politiek

  Veel reacties die liever weer de doofpotmodule hanteren. Natuurlijk verzint men weer allerlei excuses. Is het echter niet verstandiger eens te kijen wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Juist zoals er gesteld wordt in artikel , het mogelijk standaard gebruik van jodium-spray en dipmiddelen bij het melken zal wel de hoofdoorzaaak zijn.
  De mineralenmengsels met extra jodium terwijl juist extra selenium nodig is. ?
  Om daar te hoge jodiumgehaltes in melk mee te krijgen.? Die fouten kun je doorspelen naar inderdaad de voeradviseur.

 • dedeelen

  De rmo chauffeur ontsmet zijn lepel met Jodium.......
  Kijk hier eerst maar naar.
  Duur onderzoekje van GD en je krijgt maar van 2 mineralen een uitslag.

 • politiek

  Serieus , doen die chauffeurs van de melkfabrieken het lepeltje met jodium ontsmetten voor het monster melk te pakken in
  monsterpotje . ?
  Onderzoeken dan die melkfabrieken het monster wel vraag ik me af, of gaat dat niet meer vanwege die jodium die allemaal in het potje zit. ?
  Hopenlijk neutraliseerd het jodium andere schadelijk stoffen van het monster melk niet. Of was dat de bedoeling. ?

 • jordi 1455

  dus de waarden kloppen niet wat betreft jodium. Politiek dit bevestigd weer je ongelijk.

 • leo,s vriend

  Nee politiek,chauffeurs doen niet het lepeltje met jodium ontsmetten voor het monster melk te pakken in monsterpotje.
  Zoals gewoonlijk weet je niet waar je over praat en in dit geval weet je niet eens wat je schrijft. of is dit jip en Janneke taal?

 • Peter P

  Men moet gewoon goed lezen: er staat duidelijk dat de NZO aangeeft dat de norm geldt voor het eindproduct en niet voor de melk geleverd aan de fabriek. Daarnaast; er worden mineralen onderzocht in tankmelk en daar komt een getal uit. Punt. Daar kun je wat mee doen of niet. Ik snap dus de ophef niet. Op basis van de cijfers is er geen enkele reden voor de betreffende veehouders om zich zorgen te maken. Je zou hooguit eens kunnen kijken waar de waarde weg komt. Verder geen man overboord. Zoals ik al eerder zei: storm in glas water zoals zo vaak bij artikelen. De meeste reageerders lezen de artikelen niet goed en reageren vanuit emotie i.p.v. ratio (goed lezen, hou je bij de feiten), zich daarbij niet realiserend dat men de eigen sector de das omdoet.
  En de reacties hierboven zijn er weer een prachtig voorbeeld van.

 • boerrick

  Ik sluit me volledig aan bij de storm in een glas water. De helft valt over elkaar heen zonder dat ze weet waar het over gaat. Er komen zelfs allerlei ziektes aan te pas, klinkt inderdaad ernstig. maar ga alsjeblieft ergens anders beetje dom lopen lullen want is totaal niet van toepassing op het onderwerp SPOORELEMENT in de melk.
  Informeer je eerst eens, kom tot de conclusie dat een teveel aan jodium eigenlijk niet schadelijk is (tekort wel). maar dat het hier gaat over het secuur omgaan met ontsmetingsmiddelen en niet met voedsel geknoei.

 • politiek

  Beste mts.menkhorst1 , # 32,
  Natuurlijk was dat even de Jip en Janneke taal.
  Dat naar aanleiding reactie dat de oorzaak van reactie 29 , dat te hoog jodium in melk wel aan het lepeltje wat ontsmet is met jodium gelegen zal hebben.
  Hopenlijk werkt de melkveehouderij op een ander niveau overigens.
  Zodadelijk geeft men nog als excuus voor te hoge AFLATOXINE gehaltes dat het lepeltje even op de mais gelegen heeft.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.