Rundveehouderij

Nieuws 2382 x bekeken 4 reacties

Ruwvoer niet beperkend

Doetinchem - Het aanbod ruwvoer zal de voorziene groei van de melkveestapel na 2015 niet beperken. Als alle melkveehouders overschakelen op maximaal krachtvoer (het zogenoemde Kempen-systeem van Forfarmers Hendrix) kan de omvang van de melkveestapel zelfs verdriedubbelen. Dat blijkt uit een analyse in Boerderij Rundveehouderij.

De vraag is echter of dat bedrijfseconomisch haalbaar is op nationale schaal. Rond de eeuwwisseling dekte de opbrengst van een kilo melk de aankoop van 2,5 kilo krachtvoer. Nu is dat nog maar krap 1,4 kilo. Na afschaffing van de melkquotering voorzien banken en zuivelaars een groei van de melkplas met 20 procent. Ruwvoer is dan, in de ogen van veehouders, mogelijk snel beperkend.

Naast ruimere krachtvoeroverschakeling biedt vooral verbetering van de voederefficiëntie soelaas. Gemiddeld produceert de veestapel 1,3 kilogram melk per kilogram drogestof. Nutritionisten schatten in dat die naar 1,4 kilo kan. Daardoor kan de melkplas 8 procent groeien op basis van de huidige hoeveelheid ruwvoer.
Bij een vergroting van de melkplas met 20 procent is 1,8 miljoen ton drogestof ruwvoer extra nodig. Dat is 2 ton extra per hectare grasland. Door secuurder bemesten, meer aandacht voor de bodemstructuur en het gebruik van nieuwe, betere gras- en maisrassen is dat haalbaar. Bij mais steeg de productiviteit de afgelopen 10 jaar met 15 procent, bij gras met slechts 5 procent.
Een andere methode om de ruwvoerproductie te verhogen ligt is drie teelten in twee jaar en gebruik van andere gewassen dan gras en mais. Zo is de opbrengst van winterpeen al snel 20 ton drogestof per hectare en ook voederbieten staan bekend om hun hoge productiviteit.

Laatste reacties

 • agratax2

  Robert andere goede voedergewassen geven weer andere problemen. Oogst, opslag en voor rooigewassen zal de aanhangende grond en uitdaging worden. Hier komt bij dat deze gewassen een zeer goed doordachte vruchtwisseling vereisen willen de veehouders hun grond gezond houden.

 • alco1

  En bij deze nog de aanvulling: 'Als de mestwet weer zoals het hoort, ingevuld wordt naar wat de plant nodig heeft, zal de voedsel voorziening geen enkele belemmering vormen'.

 • natuurboer

  Bij overschakelen van gras naar rooivruchten als ruwvoer krijg je ook een probleem met de mestwet/mineralenboekhouding.
  Op een ha gras kun je 2x zoveel mest kwijt dan op een ha met rooivruchten.

 • gvleemingh1

  Technisch beschouwd kan er heel veel. Marge voor de producent moet echter het uitgangspunt zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.