Rundveehouderij

Nieuws

Russen in gesprek met EU over import levend vee

Moskou – De Russische autoriteiten zijn in gesprek met de EU over een mogelijke hervatting van de import van levend vee naar Rusland. Dat meldt de Russische voedsel en warenautoriteit Rosselkhoznadzor.

De export van Nederlandse fokvaarzen naar Rusland ligt vanaf februari dit jaar stil vanwege de uitbraak van het Schmallenberg-virus. Door Brussel wordt gezocht naar een oplossing voor de EU in haar geheel.

Reinoud van Gent van exportorganisatie Veepro laat weten voorzichtig optimistisch te zijn. Over herstel van de export naar landen in Noord-Afrika is hij positiever. Diverse exportcertificaten, indien nodig voorzien van een annex, zijn aangepast zodat de export naar landen als Egypte, Marokko en Algerije weer goed loopt. Of de grenzen van Rusland op de korte termijn weer opengaan, blijft voorlopig nog even ongewis.

Met de kennis van nu zou Turkije, een tweede belangrijke exportmarkt voor Nederlands fokvee, haar grenzen voor fokvee weer openen op 1 april. Turkije besloot vorig jaar een aantal maanden geen nieuwe vergunningen af te geven voor de import voor fokvee. Ervaring leert dat het ook afwachten is of dit land haar grenzen daadwerkelijk weer opent voor Nederlandse fokvee.

Of registreer je om te kunnen reageren.