Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Rusland legt import Duitse zuivel en vlees stil

Moskou - Vrijwel de gehele Duitse zuivelindustrie kan vanaf 11 februari niet meer exporteren naar Rusland.

Dat is het gevolg van het niet voldoen aan eisen rond de tracering van de zuivel, zo stelt inspectiedienst Rosselkhoznadzor. Ook wordt volgens de Russen niet voldaan aan technische eisen op gebied van de voedselkwaliteit.

In november vorig jaar was al een hele lijst Duitse zuivelbedrijven getroffen door een importstop vanuit Rusland, per 11 februari komen daar nog 56 bedrijven/vestigingen bij, zo blijkt uit stukken van Rosselkhoznadzor. Nog een klein aantal zuivelbedrijven is vrijgesteld van beperkingen. Het gaat om 19 bedrijven, waaronder vestigingen van het Duitse DMK, een vestiging van Arla, een bedrijf van Omira en FrieslandCampina in Heilbronn. De overige 89 zuivelbedrijven mogen niet exporteren.

Ook 46 uit ruim 960 rundvleesbedrijven mogen nog exporteren. Bij de varkensvleesbedrijven is er een relatief iets groter aantal dat nog naar Rusland (of beter: de douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan mag exporteren.

Nederlandse zuivel- en vleesbedrijven hebben vooralsnog weinig last van beperkingen bij de export naar Rusland. Slechts een zestal bedrijven staat nog op een Russische lijst waarvoor beperkingen gelden.

Behalve Duitsland hebben ook de Verenigde staten te maken met exportbeperkingen voor Rusland. Dit heeft echter verband met het aantreffen van de in Rusland ongewenste groeibevorderaar ractopamine in Amerikaans vlees.

In Duitsland groeit de kritiek op de overheid omdat die de importbeperkingen door Rusland niet zou hebben zien aankomen en bedrijven er niet voor gewaarschuwd zou hebben.

Laatste reacties

 • info140

  Hoe wil je iets zien aankomen bij die willekeur van de Russen?

 • tessemakergj

  alsof die russen het zo nou nemen met de voedselveiligheid
  politiek spelletje dus

 • koestal

  het lijkt wel russische roulette

Of registreer je om te kunnen reageren.