Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Ruim 10 procent koeien last van ketose

Utrecht - De beste manier om koeien met ketose te behandelen is naast het toedienen van een oraal supplement in de vorm van propyleenglycol, ook een injectie met glucocorticosteroïden te geven.

Dat schrijft Saskia van der Drift die dinsdag promoveerde op haar onderzoek naar verschillende aspecten van ketose. Ketose is een stofwisselingsaandoening die bij melkkoeien kort na het afkalven kan optreden. Van der Drift vond aanwijzingen dat de mate van eiwitafbraak in de spieren rondom het afkalven een rol een rol speelt bij het ontstaan van deze aandoening. Daarnaast voerde ze een omvangrijke veldstudie uit, waaruit bleek dat 11,2 procent van de koeien in Nederland ketose had in de eerste twee maanden na het afkalven.

Op basis van deze studie ontwikkelde ze een statistisch model om ketose te kunnen vaststellen bij de koeien tijdens de routinematige melkcontrole op melkveebedrijven. Het model maakt een inschatting van de kans dat een koe ketose heeft op basis van het gehalte van bepaalde stoffen in de melk en koe- en seizoensgegevens. Zo’n routinematige detectie biedt de veehouder de mogelijkheid om tijdig maatregelen te nemen als het percentage koeien met ketose te hoog wordt.

Van der Schrift beschrijft dat er genetische variatie bestaat in de aanleg van koeien om na het afkalven ketose te ontwikkelen. Kennis over deze variatie kan in de toekomst wellicht benut worden in fokprogramma's om op die manier de gezondheid van de melkveestapel te bevorderen.

Laatste reacties

 • pietjeeigenwijs

  Zo te lezen kun je nu al beter deze koeien selecteren en niet meer mee verder fokken. Niet bestrijden met medicijnen maar eenvoudig niet mee verder fokken!

 • politiek

  Dat zal nog een heel probleem worden. De Nederlandse rundveehouderij en krachtige koeien opnemen in het fokprogramma. Melk, vet en eiwit. Dat brengt de euro,s. Natuurlijk is het leuk als de koe ook nog een leuk exterieur heeft , maar de rest was/is een bijzaak en werd altijd maar opgelost met antibiotica en hormonen.
  Zowel legaal als illigaal . Zowel eerste generatie antibiotica tot en met zelfs de vierde generatie antibiotica toe.
  Als de koeien in de melkveehouderij Nederland al zo zwak zijn dat deze met deze hulpmiddelen op de been moet worden gehouden. ?? Uiteraard bestaat er genetische aanleg voor koeien die minder aanleg hebben voor ketose. Evenzo is dat het geval in de problematiek met koeien die zonder die derde en vierde generatie antibiotica drooggezet kunen worden. Of eigenlijk helemaal zonder antibiotica. Ook dat zal een genetisch fokdoel moeten zijn.

 • jillesstam

  allee boertjes zorg dat je de droogstand goed op orde heb en geen sluitstuk van je bedrijfsvoering is !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.