Rundveehouderij

Nieuws 4441 x bekeken 6 reacties

Rechter: geen schadevergoeding BVD-besmetting

Arnhem - Een melkveehouder kan de schade door een BVD-besmetting op zijn bedrijf niet verhalen op de verkoper van een stierkalf waarmee de besmetting op zijn bedrijf is binnen gebracht. Dat heeft de Arnhemse rechter vorige week bepaald in een rechtszaak tussen twee veehouders.

De melkveehouder fokt stierkalveren op tot dekstieren. Tussen de twee veehouders bestond een goede handelsrelatie sinds 2000. In oktober 2009 kocht de melkveehouder/kalveropfokker drie stierkalveren. In juli 2010 bleek dat een van de stiertjes besmet was met bovine virus diarree.

De melkveehouder meende dat de schade als gevolg van de besmetting op de verkoper verhaald zou kunnen worden, hoewel er geen BVD-vrijverklaring bij de stiertjes was. De rechter is het daarmee niet eens. Geen van beide veehouderijbedrijven was gecertificeerd BVD-vrij. Volgens de rechter had de koper zich moeten realiseren dat het gekochte kalf besmet kon zijn. Als hij daarover zekerheid wilde, had hij het kalf moeten laten testen. Het kan de verkoper niet verweten worden, dat het stierkalf besmet was, aldus de rechter.

Laatste reacties

 • John Fr

  Hier in,Frankrijk, wordt deze controle altijd gedaan bij aankoop en is koopontbindend indien het om een 'epis' gaat.
  M vr gr jonnie

 • info48

  Jonnie dat gebeurd in de ons omringende landen algemeen, maar onze NVWA doet het liefst niets aan dierziekte bestrijding........bij een lage diergezondheid status kunnen we volop kalfjes blijven importeren en het 'afval putje' van Europa blijven.
  Ministerie blijft schijnbaar aan de leiband lopen van de grote kalver integratie, die naar verluidt ong. 80% vd omzet buiten Europa realiseerd?...belasting???

 • Frans Smit

  Niet zozeer belasting als wel een 'deviezenkwestie'.
  Belangrijke export sector enz.

 • joannes

  De politieke invloed van de VanDrie Group zal je bedoelen!

 • j.zegers1

  Schelden op NVWA en V3 niet terecht; ging om binnenlandse transactie. Wanneer gaan aankopende boeren bijv BVD-vrij eisen (en meer betalen)?

 • ghlegebeke

  de veehouder zat zeker in geldnood:als ik vandaag 3kalferen
  koop ze zijn bij mij op het bedrijf dan is het risico voor mij
  ik heb zelf vroeger 1koe gekocht ijselhal (veemarkt)voor
  2000.-guld.en 1950.-guld. i.b.r uitbraak kan ik ook niet
  verhaalen op de veehouder !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.