Rundveehouderij

Nieuws 4146 x bekeken 14 reacties

Optillen bemester kost melkveehouder 3 procent EU-toeslag

Den Haag - Het optillen door de loonwerker van een niet-afgesloten zodebemester op de kopakker kost een melkveehouder 3 procent van zijn Europese steun over 2011. Reden is dat het land toen niet emissie-arm werd bemest.

Dit blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB). Het feit dat de loonwerker de zodebemester optilde om de mestslang niet kapot te rijden, is voor het college geen argument. Het steunt de constatering van een paar medewerkers van de voormalige Algemene Inspectiedienst (AID) dat een zodebemester bij het draaien op de kopakker altijd uit moet staan, of in de grond moeten blijven. Anders is geen sprake van emissie-arm uitrijden. Dat de veehouder een erkend loonbedrijf inschakelde ontslaat hem ook niet van directe aansprakelijkheid. De melkveehouder is en blijft fout.

Voor de boer is er één meevaller. Aanvankelijk werd hem een korting opgelegd van 20 procent op zijn toeslagen. Dit is verlaagd naar 3 procent.

Een collega-melkveehouder die werd betrapt op het opzettelijk emissie-arm uitrijden (al in 2008) door de politie Haaglanden, krijgt definitief wel de volle 20 procent korting te verwerken, zo oordeelde het CBB. Dat de boer het koolstofpreparaat FIR gebruikte en werkte met zogenoemde 'gerijpte mest', geldt voor het college niet als verzachtende omstandigheid. De betreffende boer was ook geen lid van het groepje boeren dat een ontheffing had voor het gebruik van FIR. De claim dat het gebruik van FIR de ammoniakuitstoot reduceert, maakte geen indruk op het CBB. Het houdt zich bij de emissieberekeningen die het Planbureau voor de Leefomgeving heeft gemaakt.

Laatste reacties

 • harm59

  goh, mag je nu ook al niet meer opzettelijk emmisie-arm uitrijden :S

 • Marco22

  Wat is de wereld toch mooi, als die boer nu bankdirecteur was dan had ie een bonus en een jaarsalaris meegekregen. Maar helaas.

 • W Geverink

  Jeetje zeg, Hebben jullie de miereneukers van de mestinjecteur politie in de heg liggen gluren om te kijken of ze je mogelijk nog ergens mee kunnen naaien. Niet te filmen zeg!

 • aqwzsx12

  spijtig dat die giertank bij de controle niet ontploft is, dan er waren er mieren neukers minder!

 • Bison

  Wat een zielige vertoning.
  Mogen jullie daar nog een scheet laten of achter de schuur pissen,..of is daar weer een aparte vergunning voor nodig?

  Hoe houden jullie het uit in die politie staat!

 • jordi 1455

  straks moet je uitrekenen hoeveel je naar de wc moet.

 • abtje

  Ik vraag me wel eens af.
  Als boer, bakker of wat dan ook heb je een nuttige bijdrage geleverd aan de maatschappij na een leven werken.
  Wat moeten NVWAérs denken na hun werkzame periode?
  Ik heb zoveel ton boetes binnengehaald? Zoveel boeren getreiterd met futregeltjes?
  Wat dat betreft zijn het maar zielige figuren die echt medelijden verdienen, meer niet.

 • Arjan 68

  wat zijn ze snel al in 2008 betrapt en de boete
  volgens mij is het nu 2013 !!!!!!

 • jordi 1455

  dan is zoiets toch verjaard?

 • koestal

  bij ons reed een maand geleden een boer met een lege mesttank rond ,binnen een uur had hij de AID al bij de boerderij staan en kijken of de mesttank ook gebruikt was

 • koestal

  bij ons reed een maand geleden een boer met een lege mesttank rond ,binnen een uur had hij de AID al bij de boerderij staan en kijken of de mesttank ook gebruikt was

 • bva

  Wat dan nog als de mesttank gebruikt is, mest overpompen kan ook als je putten vol zitten?

 • Mels

  Van de werf afschoppen dat stomme volk. Als je nou niks te doen hebt doe het dan niet hier..... Je bent al boef voordat je de streek uitgehaald hebt.

 • keesom

  arie

  Misschien wordt het eens tijd dat we allemaal weer met de ketsplaat stront gaan rijden, geen strepen meer op het land en beter voor het bodemleven.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.