Rundveehouderij

Nieuws

Onduidelijk wie koeien in Frankrijk doodgeschoten heeft

Massac - Onbekenden hebben in het zuiden van Frankrijk vijf koeien van een 48-jarige Nederlandse boer doodgeschoten. Een zesde dier raakte aan haar schouder gewond. Drie van de vijf runderen waren drachtig.

De boer, de 48-jarige Jaap Moerman, is drie jaar geleden begonnen met het houden van Gasconne-koeien bij het dorpje Massac in het landelijke Aude tussen Carcasonne en Perpignan. Moerman beschikt daar over 450 hectare land verdeeld over drie gemeenten. De dieren werden donderdag dood aangetroffen, waarna een dierenarts vaststelde dat ze met een enkel schot uit een karabijn waren doodgeschoten. Moerman heeft aangifte gedaan bij de plaatselijke politie maar daar tot nu toe verder niets van gehoord. Het verdere onderzoek kan bemoeilijkt zijn doordat het in dit deel van Frankrijk vlakbij de Pyreneeën zwaar sneeuwt, waarbij alleen maandag al zo'n 20 centimeter is gevallen.

Volgens kringen rond de boer zou het kunnen gaan om een wraakactie van buurtbewoners die een Nederlander het succes niet gunnen. Ook in reacties op de website van de regionale krant La Depeche komt een enkele keer vreemdelingenhaat naar boven. Een ander spoor leidt naar de eigenaar van een aangrenzende wijngaard waar Moermans koeien wel eens op terecht gekomen zouden zijn. De boer meldde zelf al tegenover persbureau AFP dat het hek rond zijn veld regelmatig door onbekenden wordt geopend waardoor de koeien op de loop gaan. De dieren blijven daarbij volgens hem wel steeds op zijn eigen terrein. Franse bronnen noemen als laatste mogelijkheid nog dat het gaat om jagers die in hun activiteiten werden gestoord door de koeien en ze daarom hebben afgemaakt. In welke richting daadwerkelijk gezocht moet worden, is tot nu toe echter niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.