Rundveehouderij

Nieuws 5377 x bekeken 1 reactie

Net over Duitse grens agressieve BVD bij runderen

Bonn - Net over de Duitse grens in Noordrijn-Westfalen is een agressieve variant vastgesteld van het BVD-virus. Besmette dieren overleven het in de meeste gevallen niet. Een geluk voor de meeste boeren in Noordrijn-Westfalen is dat de meeste runderen daar worden geënt tegen BVD en dat het virus wel virulent, maar niet heel erg besmettelijk is.

Dit zegt dierenarts Mark Holsteg van de diergezondheidsdienst in de Duitse deelstaat. Tot nu toe is de BVD vastgesteld bij dode  dieren van zes runderbedrijven in de kreisen Krefeld en Viersen. Holsteg denkt dat het bij dit aantal bedrijven blijft. Waar nog niet was gevaccineerd tegen BVD, daar wordt het gedaan.

Het in Duitsland aangetroffen BVD-type is het zogenoemde type II. Dit is het virus dat ook aanwezig was in het besmette IBR-virus van Bayer, zo'n 15 jaar geleden. Type II wordt in Europa veel minder vaak aangetroffen dan het type I. De klinische verschijnselen zijn in principe hetzelfde, maar het type II virus is volgens de Duitse veterinairen vele malen agressiever dan het gangbare type. Daardoor is het ziekteverloop ook veel sneller. Bovendien overleven de meeste dieren de besmetting met type II niet.

Zowel volwassen runderen als jonge kalveren worden getroffen. Holsteg heeft ook een aantal doodgeboren kalveren gesignaleerd.

De herkomst van het virus is nog een raadsel, maar aangenomen is dat het met aangekochte dieren is meegekomen. Dierenarts Dick de Lange van DAP Horst kent in zijn regio geen problemen.

Eén reactie

  • abtje

    Nog steeds en nu alweer doodziek van Bayer.

Of registreer je om te kunnen reageren.