Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Moeizaam jaar voor Arla op Nederlandse consumentenmarkt

Aarhus - Arla heeft in Nederland op de consumentenmarkt in 2012 een moeizaam jaar gehad, waarin de omzet van 2011 niet geheel kon worden vastgehouden. Het concern draaide op deze markt een omzet van ruim 200 miljoen euro. Dat is rond de 15 miljoen euro minder dan in het voorafgaande jaar.

Dat blijkt uit de woensdag gepresenteerde jaarcijfers van het in het Deense Aarhus hoofdkantoor houdende zuivelconcern. De Nederlandse consument heeft een groeiende neiging om de boodschappen te doen bij de prijsvechters of om te kiezen voor de goedkopere huismerken van de supermarkten. "Het consumentenvertrouwen in Nederland was door de ontbrekende economische groei en hoge werkloosheid laag en het marktaandeel van de discounters onder de supermarkten is gegroeid", legt Arla uit.

Directeur Andrew Simpson ziet ook lichtpunten: "2012 was een jaar waarin de hele markt onder grote druk stond en daarom zijn we er extra trots op dat we zijn gekozen tot de voorkeursleverancier van de Nederlandse detailindustrie." Tevens wijst Simpson erop dat Arla erin is geslaagd een serie nieuwe producten te lanceren en de afzet van biologische melk onder het Arla-merk te vergroten. Arla produceert in Nederland sinds 2009, toen het bedrijf de fabriek van Friesland Foods in Nijkerk overnam.

In Duitsland draaide Arla op de consumentenmarkt een omzet van 940 miljoen euro, 350 miljoen meer dan in 2011, primair als gevolg van de inlijving van ex-concurrent MUH. Op de oude thuismarkten Denemarken en Zweden werd bij elkaar in het consumentensegment een omzet gehaald van 2,5 miljard euro. Alleen in Zweden was sprake van groei, met 11 procent naar 1,6 miljard euro, ook vooral vanwege een overname. In Denemarken was de omzet stabiel. De grootste consumentenmarkt voor Arla is het Verenigd Koninkrijk met een omzet van 2,1 miljard euro.

Laatste reacties

  • koestal

    Ze krijgen boerderijmelk aangeleverd in Nijkerk door FrieslandCampina tegen een vriendenprijs,hier moeten ze gemakkelijk aan kunnen verdienen

  • boerke

    beter ala zij er niet aan verdienen. vertreken ze misschien weer uit nederland.

  • wam dl

    als de melkfabriek niet meer verdient wie dan wel? ze trekken eerst alle kosten af en als er dan nog wat over is krygt de boer de rest en wy moeten maar zien hoe we onze rekeningen en lonen betalen

Of registreer je om te kunnen reageren.