Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Meer vraag naar leasemelk

De vraag naar leasemelk is op donderdag en vrijdag flink gestegen. Sommige quotumhandelaren boekten zelfs een recordomzet.

Melkveehouders die over hun quotum heen melken willen met de lage prijzen toch geen risico lopen op superheffing. Als gevolg van de gestegen vraag is de prijs iets gestegen. De handelsprijs ligt tussen de €1,30 en €1,40 per kilo vet.

Leasers willen echter niet veel meer betalen dan deze prijs. Verleasers hopen op wat hogere prijzen. De prijs van het aanbod op Quotum.nu lag op vrijdag dan ook flink hoger met €1,90 per kilo vet.

De onzekerheid of het quotum dit jaar wel vol komt zorgt er ook voor dat diverse melkveehouders met hun volgemolken quotum speculeren. Ze verleasen een gedeelte van de melk en gokken er op dat ze geen superheffing hoeven te betalen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Boeren laat je toch niet flessen. De hele leasekliek zit over 2 weken proestend van het lachen in de Oostenrijkse sneeuw, biertje d'r bij en maar schuddebuiken over die boeren. Weet je nog die 31e januari toen we de prijs zomaar weer omhoog kregen op Quotum.nu, terwijl er in Nederland nog nooit zo beroerd is gemolken. Gewoon rustig blijven. Ieder weet dat als het reguliere leaseaanbod wordt uitgebreid met leasemelk van speculanten dit leidt tot een enorm overaanbod op de markt, omdat de vraag er gewoonweg niet is, immers diegenen die speculeren zijn deels ook weer potentiele leasers. Door het aanbod echter mondjesmaat aan te bieden en om beurten op Quotum.nu te verschijnen wordt de vraagprijs vakkundig omhoog gewerkt. 't Is goed dat dit nu gebeurt, want het geeft eens te meer aan dat we zo snel mogelijk van alle quota en dierrechten af moeten, willen we onze marge niet cadeau doen aan mapmannetjes met glimmende bolides. Het tijdperk van de snelle jongens moet snel worden afgesloten. Ons land gaat ten onder aan regels en aan blase.

 • loef

  Wie laat wie Flessen, het is je eigen keus om quotum te huren of te kopen. Feit is wel dat de meeste die aan het melken zijn quota bij gekocht hebben. Nu zit iedere burger zich zorgen te maken over zijn pensioen , maar over twee jaar raken alle boeren die melken hun 'pensioen'
  kwijt, daar wel eens aan gedacht!!

 • Peerke1

  Als er straks geen melkquotum meer is en iedere boer zoveel kan melken als ie wil,dan zullen nog vele terug denken aan die goede ouwe tijd met quotum en goede melkprijzen.

 • Zuperboer

  Nee het is niet je eigen keus loef, ook landbouwbedrijven worden met de jaarlijkse inflatie geconfronteerd. Als je dit de afgelopen 30 superheffingsjaren niet onder ogen had (willen) zien loop je nu hopeloos achter met je bedrijfsvoering, het blijft gewoon schadelijk dat passanten zich verrijken aan een sector. Als er straks geen melkquotum meer is zal de waarde van produktierechten als vanzelf (gedeeltelijk) natrekken op landbouwgronden, dat is dus het nieuwe pensioen en voorlopig ook nog vrij van belasting, al zal dat wel geen 10 jaar meer duren. Verder zullen de (ruw-)voerkosten meer gaan fluctueren en zal ieder zijn eigen mestafzet moeten regelen en dan valt het met de ongebreidelde groei wel mee. Als de pootgoedtelers 1500 Euro landhuur kunnen betalen is er voor geen melkveehouder wat te verdienen aan de verbouw van snijmais voor zijn melkvee bij het huidige melkprijsniveau. Ik verwacht dus zeker een stijging van de melkprijzen in Europa/VS/Oceanie bij de huidige status quo. Maar het blijft interessant. Oh ja Peerke ik ben zelf van voor de quotering en ik kan me nog goed herinneren hoe de boeren tegen quota waren in 1982. Vaak bu'j te bange zeggen ze in de achterhoek. Groet'n.

 • mts.kleingebbink1

  Je kunt op Quotum.nu precies zien welke bemiddelaars het meeste verdienen aan de melk, inkopen voor 80 cent en proberen te verkopen voor 1,60 of hoger.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.