Rundveehouderij

Nieuws 1587 x bekeken 26 reacties

LTO zoekt partners in aanpak IBR en BVD

Langerak - Belangenorganisatie LTO gaat begin april met vertegenwoordigers uit de rundveesector om de tafel om te spreken over een mogelijke collectieve aanpak van IBR en BVD.

Diverse partijen zijn benaderd om hun visie op een eventuele aanpak te geven.

Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, noemt twee argumenten die aanleiding geven om een collectieve aanpak van IBR en BVD te overwegen. Ten eerste het feit dat omliggende landen stappen zetten in het bestrijden van deze dierziekten. Een collectieve bestrijding is goed voor het imago en de exportbelangen van de Nederlandse melkveesector.

Als tweede argument noemt hij dat op BVD-vrije bedrijven het antibioticagebruik lager ligt. Een bestrijding van BVD helpt dus in de doelstelling van het verminderen van antibioticagebruik in de melkveehouderij.

Romijn laat weten dat er nog geen concrete beslissingen zijn genomen. Over hoe en wanneer moet nog worden gesproken. “We willen hiermee aan de gang, maar kunnen het niet alleen.”

Tot nu toe zijn de bestrijding van IBR en BVD nog de verantwoordelijkheid van de individuele ondernemer. “We zeggen nu echter niet meer dan er geen collectief belang zit in de bestrijding van IBR en BVD. Bedrijfsgebonden ziekten kunnen gevolgen hebben voor de sector.”

Hoewel nog niet zeker is dat er een collectieve aanpak gaat komen, laat Romijn wel weten dat het niet goed zou zijn voor de Nederlandse zuivel BV als er niets uit het geplande overleg komt.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers liet begin vorig jaar al weten dat de Nederlandse rundveesector er goed aan zou doen om de bestrijding van IBR en BVD voor 2015 serieus aan te pakken.

Laatste reacties

 • abtje

  Ahh, eindelijk, dus de LTO heeft er dus ook voor zorggedragen dat als de entcampagne weer misloopt, net als vorige keer, dat degene die de vervuilde batches krijgen, gewoon weer kunnen barsten.
  Enigste voordeel was dat die imbecielen een tijdlang niets riepen over hoe belangrijk het wel niet was voor de export enzo om IBR vrij te zijn.

  Maar het feest mag van Romijn dus weer beginnen....

 • Eric Tankink

  Eindelijk het wordt hoogtijd dat er een keer stappen wordt gezet.
  Het argument van de vervuilde entstof is een slecht argument want de kans dat dit weer gebeurt is uittermate klein en de voordelen op lange termijn is vele malen groter

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • politiek

  Melk en antibiotica. Melk en hormonen. Nadenken , overwegen en weer nadenken. ?? Ze ,de onderrnemers en de melkveehouderijorganisatie,s willen eigenlijk wel aan de gang maar ze kunnen niet . ?? Er wordt al wel toegegeven dat omringende landen wel stappen zetten.??
  Zou het misschien niet sportief zijn om naar de consumenten alvast te berichten dat er helaas allerlij excuses zijn. ??

 • schoenmakers1

  zou deze regel dan alleen voor lto leden kunnen gelden, ik zie er totaal niks in, hoe kunnen zij een belangenbehartiger zijn voor mij als ik er expres onderuitgegaan bent omdat ik het totaal niet eens ben met hun visie

 • dejongj

  Degene die niet aan IBR en BVD bestrijding hebben niet alleen zelf meer gezondheidsproblemen bij het vee, maar zijn ook een bedreiging voor bedrijven die vrij van IBR en BVD zijn, door het besmettingsrisico. Als we zelf als sector niet de bestrijding oppakken wordt het vroeg of laat een keer van boven (overheid/zuivelindustrie) opgelegd. Hoe eerder verplichte IBR en BVD-bestrijding, hoe beter! Excuses zoeken om het uit te stellen is kortzichtig en tegen beter weten in.

 • dejongj

  Degene die niet aan IBR en BVD bestrijding hebben niet alleen zelf meer gezondheidsproblemen bij het vee, maar zijn ook een bedreiging voor bedrijven die vrij van IBR en BVD zijn, door het besmettingsrisico. Als we zelf als sector niet de bestrijding oppakken wordt het vroeg of laat een keer van boven (overheid/zuivelindustrie) opgelegd. Hoe eerder verplichte IBR en BVD-bestrijding, hoe beter! Excuses zoeken om het uit te stellen is kortzichtig en tegen beter weten in.

 • jordi 1455

  ik heb een goed voorstel we gooien politiek (Jack Gommers) in een gekkenhuis met dwangverpleging zo kunnen we weer on-topic blijven hier.

 • abtje

  En dan zijn we vrij van IBR en BVD, en dan? Ben je nu echt zo onnozel dat we dan ook van de LTO en de GD afzijn?
  Droom lekker verder, de GD zelf zegt dat ze nog 500 te creeren problemen op de plank hebben liggen en zo onmisbaar blijven.

 • politiek

  Beste jordi 1455
  Ik begrijp dat u ontzettend veel moeite heeft met bewust gevoelig onderwerp. IBR en BVD . Bedrijfsgebonden ziekten. ? Al dan niet collegiaal oplossen. ? . Exportbelangen ?. Imagobelangen ? . Antibiotica,s , hormonen. ? En dit gaat dus over bedrijfsbelang of doodsimpel gezegd euro,s verdienen.
  Zeer terecht is natuurlijk ook om de humane gevaren in beeld te brengen bij dat simpel denkpatroon van geldgewin in de veehouderij.

 • awhurenkamp1

  dom gelol. de jongj en eric tankink zeker geen problemen gehad in 2oo1 vervuild vaccin verspoten bayer eerts de zaak af wikkelen voor dat wij er weer aan mee werken dat heeft toen genoeg gekost wij enten wel als we een uitbraak hebben kost lang niet zo veel als toen in 2001

 • minasblunders1

  1-0 voor Abtje!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Zuperboer

  Wij enten al jaren tegen BVD en IBR om ons vee te beschermen en met goede resultaten, maar het is logisch dat als bedrijven als BAYER zo kunnen/mogen knoeien en juridisch vrijuit gaan de sector of althans een deel daarvan onder de huidige juridische verhoudingen niet meer aan zo'n avontuur wenst deel te nemen. Gelukkig wordt er heden ten dage veel in gang gezet op alle terreinen, zoals arbeidsrecht, consumentenrecht, opschoning bankwereld en dat is nog maar het begin. Ten gevolge hiervan lijkt het een kwestie van tijd te zijn dat ook de agrarische sector een betere juridische bescherming tegen dit soort onrecht zal gaan krijgen.Voor het individuele bedrijf is enten een verstandige zet maar collectief zeg ik eerst de algemene voorwaarden aanscherpen.

 • info48

  Zuur achterom blijven kijken schiet niet op!!!
  Steek met z'n allen de handen uit de mouwen: Elimineer de sterke lobby van de kalverintegratie's, die hier tegen is omdat er dan niet overal nog goedkope nuka's gehaald kunnen worden.
  Werk samen om dit aan te pakken, een gezonde veestapel heeft een veel hoger rendament, hogere voedsel veiligheid, minder medicijn gebruik, minder negatieve publiciteit, duurzamer ondernemen.
  Van azijn zeiken verschrompeld de piemel!
  Kees Romijn; complimenten, ga door!

 • jordi 1455

  Politiek dit is geen gevoelig onderwerp we kunnen er gewoon over praten maar door jouw gelul en geheimzinnigheid valt geen discussie te voeren. Die rapporten van jou die jij zogenaamd hebt hebben nooit bestaan. en begin niet over die zwijgplicht waar jij het over hebt. Als je over die zwijgplicht hebt kan ik al merken dat jouw baan nog belangrijker is dan de volksgezondheid en maakt je verhaal ongeloofwaardig.

 • Anne-Marie van der Linde

  @info48: hiermee elimineer je de kalverlobby niet. Dat zal een van de partners van Romijn zijn in dit verhaal. Hennie Swinkels pleit al jaren voor enten, dringt hun antobioticagebruik ook terug. Dierenartsen geven niet voor niets aan tegenwoordig zoveel te enten op rosékalverbedrijven.
  En voor tegenstanders van enten: praat eens met een veehouder die een flinke besmetting in de veestapel heeft gehad.

 • abtje

  Wat wordt er niet aangepakt?
  Salmonella, para-tb enzovoort wordt allemaal al uitgebannen, en het een is nog niet weg of de GD pakt het volgende geldverdienertje weer op.
  De jaarlijkse monitoring op de oude en nieuwe problemen is niet gratis, de melk wordt niet duurder.
  Zo boer je niet vooruit.
  Onze export heeft niet geleden van de IBR status.
  Wat wel veel geld kostte was de Schmallenberg enterij.
  Het ene land stelde andere eisen dan de ander en zo werden de entstatussen tegen elkaar uitgespeeld.
  Ziektes aanpakken en uitbannen is ook geen enkel probleem, maar weet wel wat je aanpakt en waarom.
  Het argument moet wel eerlijk zijn en niet om de diensten aan het vreten te houden, die hebben het al beter dan wij.
  Negatieve publiciteit heeft Bayer nooit tegengehouden en wij enten dan ook niet met Bayer meuk, puur uit principe. Dus mijn piemeltje is daardoor niet verschrompeld.

 • Mozes

  Al meer dan tien jaar is mijn veestapel gecertificeerd vrij van zowel IBR als BVD. Er zijn geen andere veebedrijven bij mij in de buurt. Toch heb ik vorig jaar weer geënt tegen IBR.
  Een jaar geleden ben ik gestart met een melkrobot waarna het celgetal begon te stijgen. Ook kwam er teveel klinische mastitis voor. Enten blijkt de weerstand van de koeien te activeren waardoor ze ook minder vatbaar worden voor mastitis.
  Het celgetal zit nu weer op 147 duizend. Klinische mastitis is het laatste half jaar eveneens weinig voorgekomen.

  Wat betreft het vrij worden van IBR en BVD: tien jaar geleden ben ik vrij geworden zonder te enten.
  Wat IBR betreft heb ik van alle koeien bloed laten prikken. Één koe bleek drager en heb ik afgevoerd waarna ik officieel vrij was.
  Wat betreft BVD test ik alle kalveren die ik aanhoud op de aanwezigheid van het virus. Daardoor weet ik zeker dat ik geen drager koeien in de stal krijg. Tevens verwerf ik hiermee de BVD- vrij status.
  Voor boeren die weerstand hebben tegen enten: vrij worden betekent niet automatisch enten.

 • Beheerder
  Redactie

  @ gjh:
  Schelden en op de man spelen is niet toegestaan in onze reactiekolommen. Lees onze huisregels er nog eens op na.

 • gerrit.lammertink1

  Idd ook de reacties die er nu nog staan zijn niet allemaal even netjes vind ik.
  Maar wat betreft IBR/BVD vind ik het hoog tijd worden dat daarin eens stappen gezet worden.We hadden met z'n allen allang vrij kunnen zijn als er toen doorgezet was. Maar wat was toen het geval, een paar schadegevallen door vervuilde batches zijn direct netjes afgehandeld maar zoals altijd denkt iedereen dan ook schade te hebben en dan gaat iedereen ook claimen.

 • famtillemans1

  gewoon verplicht enten in heel europa bvd en ibr ....al ben je nog zo lang vrij van alle ziektes je crieert een tijdbom vroeg of laat krijg je t !! en kost t veel meer geld .. en ook t antibiotica gebruik neemt drastisch af als iedereen t gaat doen !!
  Maar wel heeeeeeeeeeel europa nederland alleen heeft geen zin de vogels auto,s transport als beweegt heen en weer .. nederland is maar een vlekje bomvol vee een lopende tijdbom en om alleen actie te ondernemen van nog geen 200 bij 350 km klein landtje heeft t geen effect ben ik bang

 • famtillemans1

  nog een aanvulling uit eigen ervaring

  ent gewoon alles en laat niks onderzoeken je komt er dan vanzelf vanaf en krijg je ook geen rekeningen van de gd !!! begrijp best dat zei geld willen verdienen ..
  maar t moet niet zo zijn dat hun bepalen hoe t moet denk dat t vele malen goedkoper is dat iedereen gaat enten als dat we elk bloedtje ieder jaar op gaan sturen na die instantie !! en dan ben je vrij en dan ben je t nog niet voor 100 jaar garantie

 • Mozes

  famtillemans1, het probleem met de IBR en BVD is dat de ons omliggende landen verder zijn dan wij. Het is dus niet zo dat als Nederland gaat bestrijden wij een vlekje in Europa zijn die vrij is en de rest niet. Het is net andersom: als wij niet bestrijden zijn wij een vlekje wat niet vrij is en de rest om ons heen wel.

 • gjh

  redactie van boerderij worden jullie gesponseerd door lto jullie zien toch ook dat het een waardeloze organisatie is bestaande uit vriendjes van elkaar en alleen maar de zakken lopen te vullen Het zou fijn zijn als de reacties gewoon blijven staan de waarheid is hard.

 • Demeter Griend

  Goed initiatief om samen dit lastige probleem aan te pakken.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.