Rundveehouderij

Nieuws 2333 x bekeken 9 reacties

Kuiltoevoegmiddelen veilig, maar mogelijk niet altijd legaal

Ede - De in Nederland gebruikte kuiltoevoegmiddelen leveren geen gevaar op voor de melkkwaliteit en veiligheid. Dit constateert NIZO Foodresearch in een rapportage die is gemaakt voor het Productschap Zuivel. Toevoegmiddelen worden gebruikt in 5 tot 10 procent van alle graskuilen en 1 procent van de maiskuilen.

De middelen zijn er in vele soorten en smaken: er zijn fermentatieremmers en fermentatiestimulatoren, bederf-remmers en voederwaardetoevoegingen. Van de nu nog toegelaten middelen (101 stuks) is er geen gevaarlijk. Soms bijna tot verbazing van het NIZO. Zo mag het voor de menselijke gezondheid gevaarlijke formaldehyde toch worden gebruikt als kuiltoevoegmiddel. Eenmaal in de kuil is het niet alleen onschadelijk, maar zelfs nuttig.

Het enige probleem dat NIZO signaleert, is met het gebruik van stoffen op basis van mierenzuur. Ze worden nog toegepast, maar lijken binnenkort illegaal te worden, omdat er geen (her)toelating voor is aangevraagd.

Laatste reacties

 • politiek

  Bijzonder verwerpelijk en ook niet legaal is de jarenlange toevoeging van hormonen aan graskuilen en bij grasdrogerijen. Vaak ging dat middels de melasse .
  Het had er schijn van dat het structurele karakters leek te hebben aldus controleurs.

 • Mels

  Nog meer stom gel@l van je,alle toevoeg middelen hebben als doel om voedingswaarde van de kuil te verbeteren en hebben niets maar dan ook helemaal niets te maken met hormonen.

 • politiek

  Ik lees het ook maar gewoon in de rapporten . !!

 • alco1

  Mijn buurvrouw had last van opvliegers. Ik moest meteen aan politiek denken

 • Mels

  Wat voor hormonen wil je nou in de kuil stoppen,je l@lt als een kip zonder kop.

 • joannes

  @Mels, @Politiek tapt zijn zogenaamde ¨vertrouwelijke¨ informatie uit een verslag waarin die hele MPA affaire is verslagen. Dat verslag is te vinden op:http://www.pdv.nl/lmbinaries/evaluatie_van_de_mpa_affaire.pdf Alles met het verschil dat het hier geen sensatie zoekerij of interessant doen is, maar een verslag waaruit geleerd is om het voor een volgende keer te voorkomen!

 • jamiemf

  waarom moet politiek het altijd over hormonen hebben hebben ze niks nuttigs ???

 • Mozes

  Joannes, bedankt voor de tip.

 • Demeter Griend

  Politiek kan beter in een circus gaan werken. Zie je apen en beren in het echt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.